Moet je altijd ijs gebruiken bij een blessure? – Sportadviezen

Hier zijn we allemaal mee opgegroeid. Op het sportveld of waar je dan ook onderuitgaat, een schop krijgt of iets stoot, is het eerste advies om altijd ijs op het gekwetste lichaamsdeel aan te brengen.

In april van dit jaar is er in het British Journal of Sports Medicine een artikel gepubliceerd die tegen dit heilige huisje heeft geschopt. Hierin geven ze aan dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het gebruik van ijs het herstel positief beïnvloedt! Als je iets beschadigt door een trauma, en dan gaat het om de weke delen, zal het lichaam een aantal fases van herstel doorlopen. De eerste fase daarvan is de ontstekingsfase. Door het gebruik van ijs blijk je het proces van het opruimen van de beschadigde cellen, het aanmaken van nieuwe cellen en weefsel in deze fase juist eerder te belemmeren dan te helpen.

Het is dus een fabel.

Wat moet je dan doen?

In het artikel geven ze aan dat het lichaam Peace & Love nodig heeft. Dit staat, kort samengevat, voor het volgende.

Peace
Protect de eerste een tot drie dagen rustig aan doen en zorg dat je het weefsel niet te veel belast en dat je niet te veel pijn oproept.
Elevate: als het lukt moet je het lichaamsdeel dat is aangedaan vaak hoog leggen om ervoor te zorgen dat de zwelling beter wordt afgevoerd.
Avoid: gebruik geen ontstekingsremmers! Het natuurlijke, en in deze situatie onschuldige, ontstekingsproces dat nodig is voor nieuwe celaanmaak ontregel je chemisch en het geeft kwalitatief minder goed weefselherstel.
Compress: door externe druk van een bandage of compressiekous kun je de zwelling en bloeding beperken en help je het lichaam dit beter af te voeren.
Educate: als je weet wat je moet doen is de kwaliteit van herstel beter.

Na de eerste dagen is het tijd voor Love:

Load: start langzaam weer met bewegen, want daar is het lichaam voor gemaakt.
Optimism: doe dit met een optimistische instelling, stress of onzekerheid zorgt vaak voor herstel belemmerende processen.
Vascularisation: begin eerst met rustige cardioactiviteiten voor een goede doorbloeding van het weefsel.
Exercise: doe daarna zwaardere oefeningen voor herstel van bewegelijkheid, kracht en stabiliteit, maar bouw dit langzaam stap voor stap op tot weer volledige sportbelasting, zonder dat er een hoge mate van pijn ervaren wordt.

Bron: https://blogs.bmj.com/bjsm/2019/04/26/soft-tissue-injuries-simply-need-peace-love/

We kennen ze allemaal wel. De verhalen tijdens het fietsen over – legale – middelen die je beter doen presteren op de fiets. Er is vaak wel iemand in de groep die gehoord heeft dat je beter gaat rijden als je cafeïne, compressiesokken of bietensap gebruikt. Daarnaast zijn er vaak verhalen te horen over het behandelen van pijntjes met ijs en dat als je een griepje hebt je dit er vooral uit moet zweten, zodat je geen rit hoeft te missen. Mooie verhalen, maar zijn het feiten of fabels? In deze reeks artikelen zal sportfysiotherapeut Wilko Camphuijnder, met onderbouwing vanuit de laatste wetenschappelijke publicaties, een aantal van deze vaak gehoorde uitspraken beoordelen als feit of fabel.
Meer info over Wilko: www.grintabikefit.nl/


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van