17-11-2011 - Skiën, Nieuws

Monster Fridge Festival, Budapest 2011

Voor de tweede keer vond afgelopen weekend in Budapest, Hongarije het Monster Fridge Festival plaats. Deze big air contest is de grootste van centraal Europa en onderdeel van het city big air pre-seizoen voor top wedstrijd skiërs.

Het terrein waar het evenement plaats vond is het Heroes Square plein, gesitueerd in hartje Budapest. Vorig jaar was de eerste editie op dezelfde locatie, een slimme zet gezien deze locatie plaats biedt aan maar liefst 15.000 bezoekers per dag. Koude temperaturen en zonneschijn zorgde voor een echt winters gevoel en hield het hele weekend aan.

Op donderdag gaat het evenement van start met een de zogehete “Style Competitie”. Dit houdt in dat de jurering volledig gebaseerd is op stijl. Hieraan zijn uiteraard wat spelregels verbonden, de riders mogen niet meer dan een 540 spinnen. In een jam sessie van een uur kregen de riders de mogelijkheid om te laten zien wat ze in huis hebben. Een jamsessie format betekent dat wie het hardst loopt van de schans terug naar de start, de meeste runs krijgt en zo meer kans maakt op de prijs van $1000,-!

We zagen veel stijlvolle en creatieve tricks voorbij komen. De jongens lieten zien dat ze naast dikke spins en doube flips ook stijl hebben. Uiteindelijk was Laurent ‘Lolo’ Favre degene die boven de rest van de riders uit stak en dankzij zijn signature switch 540 screaming seamon japan de wedstrijd op zijn naam mocht schrijven. De stemming zat er na de wedstrijd goed in en later die avond ging het feest dan ook goed los in de enorme Party Arena waar velen optredens gegeven werden gedurende het hele festival. Dubstep, rock, house, alles komt aan bod. O.A Infected Mushroom, Freestylers en DUB FX komen de bezoekers tegemoet met hun muzikale kunsten.

De top snowboarders uit verschillende landen waren op vrijdag van start op de 32-meter hoge ramp. Dit betekende een vrije dag voor de skiërs, het ideale moment om op onderzoek uit te gaan in de historische stad Budapest. Hoewel er nog een aantal in bed lagen, vertrokken we uiteindelijk toch nog met een groep van ruim twintig skiërs.

Prachtige oude gebouwen die vragen om onderhoud en waar je helaas wel in ziet dat het geld het land heeft verlaten, metro stations die je doen denken aan die uit de Harry Potter verhalen en prachtige, gratis en openbare spa’s met 20 verschillende baden, Budapest heeft het allemaal!

Op zaterdag was het eindelijk tijd voor de echt ski wedstrijd. 32 riders stonden op de startlijst om hun vaardigheden te tonen op de eng ogende city ramp. Aan het weer was te merken dat de winter in aantocht is en de temperatuur tijdens de wedstrijd lag dan ook onder het vriespunt. De sneeuw op de ramp was vrij ijzig, maar de shape crew deed er alles aan om de condities zo goed mogelijk te houden. Duidelijk werd dat dit de situaties zijn waarvoor de atleten naar de sportschool gaan. Wie hier geen sterke bovenbenen heeft, zal moeite hebben om te blijven staan.

Het festival wat voorzien was van vele stands,party-arena,grote ijsbaan en natuurlijk de ramp was afgeladen in de avond, alle verschillende soorten tickets voor alle drie de festival dagen waren uitverkocht.

Vanaf 15.00u begonnen meer en meer mensen zich te verzamelen rond de landing van de ramp omdat de riders begonnen met hun training. Een uur later toen de kwalificatie rondes begonnen, kregen we al een glimp te zien van wat er tijdens de wedstrijd zelf voorbij zou komen. De menigte groeide en de sfeer werd steeds intenser en de reacties op de tricks van de riders heftiger. In de kwalificatie rondes, was het Kai Mahler, die zich op de eerste plek wist toe te eigenen met een dubcork 1260 met mutegrab. PK Hunder kwam op de tweede plaats met zijn laatste kwalificatie sprong en Gus Kenworthy ging door naar de finale op de 3e plaats. Bijna alle riders deden dubcorks in de top 8, maar de vraag was er nog: gaan we nog een 1440 zien met deze sneeuwcondities? Het antwoord kwam in de finale.

Kwalificatie resultaten:

1. Kai Mahler, 87.25

2. PK Hunder 84,75

3. Gus Kenworthy 84,25

4. Ole Mustad 83,5

5. Klaus Finne 83,5

6. Jonas Hunziker 83,5

7. Elvis Harsheim 82,75

8. Elias Ambühl 82,5

Aan Birdyman was het na de kwalificaties de taak om de menigte op te warmen voor de finale. Zijn te gekke beatbox en DJ technieken maakte het toegestroomde publiek nog enthousiaster en iedereen was dan ook klaar om de beste acht skiërs die avond te zien. Elias Ambühl was de eerste die van start ging in de finale met een mooi uitgevoerde dubcork 1260, die na een aantal runs toch niet goed genoeg bleek voor het goud.

Een van de vetste tricks van de avond was Gus Kenworthy’s dubcork 1260 met tailgrab die hij zo strak wist uit te voeren dat je wel even achter je oren krabt en afvraagt waar het in de toekomst heen zal gaan. Iedere rider kreeg 3 sprongen waarvan de 2 beste tricks telde voor de eindscore. In de praktijk betekend dit dat de meeste riders tijdens hun tweede run meer risico nemen en er gekozen werd voor zeer moeilijke trucs en grabs, waardoor er wat sketchy landingen waren en menig rider niet op zijn voeten landen. Het meest verbazingwekkende was Elias Ambuhl, die gelijk de eerder gestelde vraag over de 1440 beantwoord, want hij ging van start en zette een de dubcork 1440 mutegrab in. De ramp was niet de grootste en helaas voorzien van een laag ijs en ondanks dat draaide Elias ontzettend snel, maar was zijn landing niet perfect en leverde hem dit als nog een lage score op.

De derde en laatste sprong biedt de finalisten de mogelijkheid om fouten te corrigeren en de strijd om de podium plekken ging dan ook echt los! Het was adembenemend om alle gespannen gezichten op het grote scherm te zien, staande op de de top van de indrop, geconcentreerd voor hun laatste sprong. Het was uiteindelijk toch Elias, die nog een eerste plek op een city big air wedstrijd op zijn naam wist te schrijven door een perfect uitgevoerde dubcork 1440 met een mutegrab, dit keer met een solid landing. Hij werd beloond met 91 punten en de menigte juichte van verbazing onderleiding van speaker Luke van Valin. Doordat Elias zich als laatste had gekwalificeerd voor de finale, was zijn derde sprong de eerste van de laatste ronde wat zorgde voor nog een spannende tien minuten na Elias’s 1440. De overgebleven riders probeerden alles nog te geven maar niemand kon tippen aan de score van Elias en nam uiteindelijk voor de tweede keer op rij de titel mee naar huis.

Eindresultaten:
1. Elias Ambühl, 182,5 punten

2. Kai Mahler 167,5 ptn

3. PK Hunder 166 pts

4. Gus Kenworthy 160,5 ptn

5. Klaus Finne 160 pts

6. Elvis Harsheim 151,8 ptn

7. Jonas Hunziker 146,8 ptn

8. Ole Mustad 113 pts
—-
9. JF Houle 81,5 pts

10. PC Fosse 81,5 pts

11. Fridtjof Fredricsson 80.25 pts

12. Jeremy Pancras 79 pts

13. Antti Ollila 76.75 pts

14. Tom Wallish 76,5 pts

15. Sig Tveit 74 pts

16. Nico Vuignier 70.75 pts

Tussen alle actie door kun je ook even tot rust komen en je ogen de kost geven aan de vele stands,fashionshows in de tentoonstellingsruimte van 1500m2, waar bekende merken hun nieuwste gear en kleding showen.

Check na het weekend het uitgebreide verslag hoe dit toffe evenement is verlopen!

Check www.fridge.hu voor meer informatie!!

 

 van