24-09-2021 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Monster golven bij de grootste Jaws-dag in jaren!

Als je geïnteresseerd bent in windsurfen en het afgelopen half jaar niet onder een steen hebt geleefd, kan de bovenstaande gebeurtenis je nauwelijks ontgaan zijn. Op zaterdag 16 januari besloot de 19-jarige Adam Warchol uit Polen dat de grootste Jaws-dag in jaren (misschien wel de grootste Jaws-dag ooit) hét moment was om voor het eerst op zijn windsurfsetje de kaken van het monster te bedwingen. In plaats daarvan bedwong het monster Adam, in een bruut tafereel dat viral ging op social media en de jonge Pool met het zongebleekte haar in één klap wereldberoemd maakte.

Adam overleefde de spoelbeurt en kon na een paar heftige hold downs opgevist worden door een toegesnelde jetski. Hij beschrijft de wasgang van zijn leven op zijn youtubekanaal, in een filmpje waarin naast de gigantische golf en het kleine windsurfertje vooral veel gegil te horen is van de toeschouwers op de kliffen voor Jaws – Oh my god, monsterrrr!

‘Ik zag die golf komen en ik besloot er gewoon voor te gaan. Ik zat heel diep, heel even schoot het zelfs door me heen om voor de barrel te gaan. Maar toen zag ik die lip komen… Ik had niet verwacht dat het zo gewelddadig zou zijn. Toen ik bailde nam de golf me helemaal omhoog de barrel in, ik had niet eens kans om een goede teug adem te nemen. Ik trok het koordje van mijn vest, maar ik was zo lang onder water, en zo diep. Toen ik bovenkwam had ik misschien vijf, zes seconden voordat de volgende set brak. Ik was lang onder water, maar probeerde zo kalm mogelijk te blijven. Ik kwam weer boven, precies op tijd voor de derde golf, haha. Die drukte me zo diep naar beneden dat ik pijn aan mijn hoofd kreeg van de waterdruk. Ik wist rustig te blijven in al dat geweld, dat is denk ik de reden dat ik er nog ben.’

Een dag later ging Adam alweer terug naar Jaws om te golfsurfen, de golven waren inmiddels nog ‘maar’ anderhalf masthoog. Gewoon een lekker dagje peddelen.

Nu hoor ik je denken: wat moet ik hiermee? Ik woon niet op Maui, ik heb geen zongebleekt haar en op mijn lokale spot zijn de golven zelfs bij een zuidwesterstorm niet veel groter dan kniehoog! Welnu: de volgende keer dat je die move wil inzetten waar je eigenlijk een beetje bang voor bent, of het nou een gijp, bodydrag, forward of willy skipper is: blijf kalm en ga ervoor. En als je toch crasht, trek dan je spreekwoordelijke koordje en denk aan Adam hier. Veel heftiger dan bij hem zal het niet worden, toch?

Voor meer Windsurf nieuws, windsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu Windsurf magazine en word abonnee van Motion #1 en volg onop Facebook en Instagram!

 van