23-06-2017 - Surfen, Nieuws

Bradley ‘The Mosselman’ – Surfboard van de maand

In deze nieuwe rubriek lichten wij iedere maand een ander surfboard uit, aan de hand van de ervaringen van verschillende shapers en surfers. De takeoff van deze serie zal gemaakt worden door Christiaan Bradley, van het gelijknamige merk Bradley. In samenwerking met Hartbeach Surfshop maakte Bradley een surfboard speciaal voor de Nederlandse surfcondities genaamd The Mosselman.

the mosselman surfboard bradley 1

Kan je iets meer vertellen over jouw ervaring als surfboard shaper?

In het begin van mijn carrière hield ik mij voornamelijk bezig met het schuren en schaven van surfboard blanks. Dit heeft mij de basis gegeven over hoe een board kan en moet voelen. Ik kreeg het schuren en shapen van de blanks goed onder de knie en in die tijd had ik het idee dat ik een van de betere ter wereld aan het worden was. We deden ongeveer 10 boards met gefixte vinnen per dag. Het was zwaar werk, maar het is wel de basis geweest voor waar ik nu sta.

Wat is jouw surf ervaring?

Ik surf al mijn hele leven. Het begon als klein jongetje in het koude water van Tasmania. Tegenwoordig surf ik wel een stuk minder, ondanks dat het strand voor mijn deur ligt. Ik heb twee kleine meiden en ik ben de hele tijd bezig met het maken van boards voor andere.

Vertel eens over de Mosselman?

Het board is erg vlak en dit maakt het board sneller. De rails zijn breed, maar de bovenkant is iets dunner om het board controle en dat kleine beetje extra te geven in je turns. De single tot double concave geeft het board een levendig gevoel. Ik heb het board een ronde pintail gegeven anders zou het board te snel zijn om onder controle te houden. In verhouding tot de lengte is de neus vrij breed. Dit geeft meer volume waardoor het paddelen makkelijker wordt. En hoe beter je drijft, hoe meer snelheid je ontwikkeld op een golf.

Mijn doel was een board te ontwikkelen dat wanneer je je voeten op de verkeerde plek zet dit niet de voorwaartse flow hindert. Ik weet hoe verschrikkelijk het voelt als je een board onder je voeten hebt dat alleen perfect gaat als je voeten precies op je juiste plek staan waardoor je teleurgesteld het water uit gaat. Dat gevoel wilde ik elimineren.

the mosselman surfboard bradley 2In welk type golven komt hij het best tot zijn recht? 

Klein tot medium golven. Ik zou het board niet aanraden in overhead golven.

Wat zijn z’n hoofd karakteristieken op een golf?

Zijn voorwaartse flow en glide.Waarom doet het board wat hij doet?

Het board doet wat hij doet door de lage rocker en het volume van het board.

Voor welke type surfer is dit board het meest geschikt?

Het board is geschikt voor elke surfer, maar voornamelijk de alledaagse surfer die op zoek is naar een board die snel paddelt en snel en leuk is op een golf.

Welke surfers rijden het board op dit moment?

Het was niet mijn doel om dit board te maken voor teamrijders. Ik ben niet volledig gespitst op teamrijders. Het merendeel van mijn populaire boards zijn geen team boards. Zij behoeven niet de hulp die wij gemiddelde surfers nodig hebben.

the mosselman surfboard bradley 3

Van welk materiaal is het board gemaakt?

We gebruiken polyeurothene blanks en klassieke polyester resin met een standaard glasvezel.

Wat zijn jou ervaringen met die board en welke maat surf je het board? 
  

Ik heb de 6’2 getest op mijn thuisspot en was super stoked. Het board voelt snel en levendig precies zoals ik voor ogen had. Ik hoefde geen tijd te verspillen met pompen voor snelheid. Het board had al flow genoeg van zichzelf.

Hoe doet hij het in Nederland?

Enkele Nederlandse surfers hebben the Mosselman al kunnen testen. Dit was hun oordeel:

“Peddelt heel makkelijk aan. Mega veel snelheid. Draait als en gek en met veel controle.” Matthijs (Manager Hart Beach Surfschool)

“Het board is 4 inch korter dan wat ik normaal surf en heeft meer volume. Maar het voelt hetzelfde al seen normaal shortboard qua wendbaarheid.” Robin Kersbergen

“Heeft de drive als een retro fish, maar op het moment waar je de turn inzet board tsjaaaaaaaaats HARD!” Marijn Bouwmeester

“Peddelt wel chil. Misschien ietsjes te groot voor mij. Maar ondanks dat draait het board nog steeds makkelijk. Ook wel lekkere barrelmagnet. Houdt dus ook goed op steilere wandjes.” Yuri Nieuwenhuizen (180 cm 71 kg)

“Getest op kleine cleane shorebreak, heuphoog. Gaat als een kanon, en zeker goede hold. Benieuwd hoe hij het overleeft op hogere golven. Ook draaien gaat als een tiet.” Ferdinand (189 cm 72 kg)

Wil je zelf The Mosselman een keer testen? Bezoek dan Hartbeach surfshop.


Over Euroglass Surfboard Factory

Euroglass Surfboard Factory is ontstaan in 1990 in Hossegor Frankrijk. Het was de eerste en nog steeds de leverancier van alle Europese Quiksilver stores van de afgelopen 25 jaar. Het gehele assortiment varieert van Surfboards tot SUP’s, softtops en alle gerelateerde surf accessoires. Het bedrijf heeft 15 vaste werknemers en is gevestigd in de hoofdstad van het surfen in Europa Hossegor, Frankrijk. In 2012 is het bedrijf verhuisd naar een 1500m2 multifunctioneel high end productie faciliteit. Voor meer informatie over Euroglass en de verschillende shapers check de website.

 van