15-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws

Motie Plastic Soup Surfer ingediend

We hebben het allemaal ongetwijfeld al een paar keer zien langskomen. Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Gisteren was de dag dat de petitie werd aangeboden in de Tweede Kamer.

Volgende week donderdag (23 februari) wordt de motie ingediend in de Tweede Kamer. De volgende partijen hebben toegezegd de motie te steunen: D66, GroenLinks, VVD, 50plus Partij, CDA, PvdA, ChristenUnie, PvdD en de SP. (SGP en de PVV waren niet aanwezig)

Het blijft nog wel de vraag of de partijen uiteindelijk ook met de motie instemmen. Dit is in ieder geval al een heel goed begin. Nog even wachten tot volgende week!

Plastic Soup3Korte introductie

Merijn Tinga bouwde een surfboard van plastic zwerf-flesjes en kite hierop van Scheveningen naar Lowestoft (Engeland). Een oversteek van 176 kilometer en is nog nooit eerder gedaan op een foil board. De recordpoging vond plaats in september vorig jaar.

Doel?

Jaarlijks belanden er 50 miljoen plastic wegwerpflesjes als zwerfvuil in onze bermen, rivieren, stranden én onze Noordzee. Statiegeld op kleine PET-flesjes zal er voor zorgen dat dit type plastic zwerfafval met 80 tot 95% afneemt. De petitie werd gisteren aangeboden in de Tweede Kamer. Voorafgaand aan het ‘algemeen overleg Circulaire Economie’, waarin ook statiegeld wordt besproken.

Heb je het interview gemist met Merijn Tinga? Klik hier voor het artikel uit de Access #5 van vorig jaar.

 

 van