27-12-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Motoren met verslaggevers remmen prestaties wielrenners

Wanneer verliest een wielrenner snelheid? Als een motor voor, naast of achter hem rijdt? Deze vraag werd gesteld aan de kandidaten van de Nationale Wetenschapsquiz 2017. Presentator Pieter Hulst ging op onderzoek uit met de specialisten!
Het goede antwoord ontdekte hoogleraar Bouwfysica Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven onlangs met behulp van simulaties en windtunneltesten. Tijdens wielerwedstrijden rijden er vaak motoren met verslaggevers naast de renners. Hun aanwezigheid remt de wielrenners behoorlijk af.
De aanwezigheid van de motor zorgt voor extra luchtweerstand voor de renner. Als een motor in een tijdrit twee kilometer lang naast een renner rijdt, kan dit een tiental seconden kosten. Mathieu Heijboer, head of performance van de wielerploeg LottoNL-Jumbo, is onder de indruk van dit onderzoek: ‘In tijdritten gaat het om seconden. Een motor kan dus het verschil betekenen tussen winst en verlies. Het toont aan hoe belangrijk het is dat de regels voor motoren tijdens ritten worden nageleefd.’
Blocken dient het onderzoek binnenkort in voor publicatie. De Nationale Wetenschapsquiz is trouwens online te zien op de website van de VPRO. Mocht je deze quiz gemist hebben, dan kun je hier dus alle bevindingen terug zien.
 van