23-03-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Mountainbike fotografie

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een digitale camera, compact of spiegelreflex. Net dat moment vastleggen kan tricky zijn, ongeacht de camera die je hebt. Een korte introductie in de mountainbike fotografie. In latere nummers zullen we dieper ingaan op specifieke onderwerpen.


COMPOSITIE
Neem je omgeving mee in de foto. Vaak wordt de rijder vol in beeld genomen, waarbij de omgeving vergeten wordt. Laat zien waar de rijder vanaf komt, waar hij naartoe gaat of de omgeving waarin hij rondrijdt. Anders kan je dat plaatje op iedere willekeurige plek schieten. Gebruik de natuurlijke elementen om je heen, zet bijvoorbeeld die rots op de voorgrond om het technische gehalte van het terrein tot zijn recht te laten komen.


FLITSEN / DONKERE LOCATIES
Veel mensen zetten hun flitser alleen aan als het donker is. Want waarom zou je overdag flitsen, terwijl je onder de volle zon staat? Om harde schaduwen in of op je onderwerp weg te flitsen. Ook zal je vaak op plekken komen waar het écht behoorlijk donker is, een dichtbegroeid bos bijvoorbeeld. Zet je ISO waarde hoger en gebruik een lichtgevoelige lens als je camera lenzen kan wisselen hebt. Gebruik je toch flits, doe dit dan met mate. Vooral compact cameras hebben vaak de neiging om keihard in te flitsen, waardoor alle charme uit een plaatje verdwijnt. Kan je de kracht van de flitser niet bijstellen? Probeer eens een stukje papier ervoor te houden of experimenteer door het topje van je vinger een klein beetje voor de flitser te houden om het licht een beetje te dempen.


MEEBEWEGEN EN VOORSPELLEN
Actie kan je grofweg op twee manieren vastleggen. De actie bevriezen, of snelheid laten zien door een langere sluitertijd. In beide gevallen is meebewegen met het onderwerp en voorspellen waar het onderwerp naartoe gaat belangrijk. Je geeft je camera de tijd om te focussen op het onderwerp en zodra het moment daar is klik je af. Gebruik je een langere sluitertijd, dan zal je zien dat het onderwerp scherp is (bij een succesvolle poging) en de omgeving vaag. Is je autofocus te traag voor snelle actie? Kies de plek waar je de foto gaat nemen, zet de camera op manual focus, volg de rijder en klik af op het moment dat je gekozen hebt.


SCHERP ALS EEN SCHEERMES
Problemen met de scherpte van je foto’s? In de meeste gevallen zal dit veroorzaakt zijn door een te lange sluitertijd. Heb je een compact camera, zoom dan niet teveel in. Zet je ISO hoger als het kan en probeer zoals boven aangegeven mee te bewegen met je onderwerp. En, gebruik de”sport” setting als deze er is.


tekst en foto’s: Irmo Keizer

 van