22-10-2024 - Mountainbiken, Leesvoer

Mountainbiken in Zuid-Afrika

Cape Epic, Greg Minnaar en de World Cup Downhill in Pietermaritzburg. Zuid-Afrika heeft genoeg voortgebracht op mountainbikegebied. Redacteur Daan had de unieke kans om een aantal maanden in het land rond te reizen én te mountainbiken. Dit is zijn reisverslag.


Bij een trip naar Zuid-Afrika denken de meeste mensen aan een safari in het Krugerpark en aan een wijnproeverij in Stellenbosch. Vraag je een mountainbikeliefhebber naar het land, dan noemt hij of zij ongetwijfeld de prachtige flowy singletracks die bekend zijn van Cape Epic. Toen ik met mijn vrouw Mirthe en dochtertje Eva een sabbatical aan het plannen was in een gebied in Zuid-Afrika dat voor iedereen iets moois zou bieden, kwamen we al snel uit op een reis door dit prachtige land vol tegenstellingen.

Het idee was vrij eenvoudig: in de Zuid-Afrikaanse nazomer zouden we drie maanden door het land trekken in een 4×4 met daktent. Na eindeloze online zoektochten langs (veel te dure) verhuurbedrijven stuitten we uiteindelijk op Duncan Johnson van Africa4x4. Hij maakt gebruik van wat mazen in de wet, waardoor we bij hem een auto konden aanschaffen die hij aan het eind van onze trip weer terug zou kopen. We kozen een oude Toyota Hilux pick-up met een ‘overland’-opbouw en twee daktenten met de koosnaam ‘Pumba’.


Gezien Zuid-Afrika’s reputatie op mountainbikegebied ging ik natuurlijk op zoek naar de mooiste trails in het land. Ook besloot ik Peter Kraaijvanger van Specialized te contacteren, aangezien het merk een Experience Center in de buurt van Kaapstad heeft. Dankzij Peter was een en ander snel geregeld met het team in Stellenbosch en zouden er begin februari fietsen én een gids klaarstaan. Het grote verheugen kon dus beginnen.

Een paar maanden later is het eindelijk zover: na een lange vlucht landen we in Kaapstad en worden we opgepikt door Duncan. In de dagen erna bereiden we ons vanaf Duncans boerderij voor op de trip, inspecteren we de auto uitgebreid en vertrekken we na wat noodzakelijke reparatiewerk in ‘onze’ Pumba richting Stellenbosch: heel toevallig onze eerste bestemming…

Stellenbosch

Het Specialized Experience Center bevindt zich op Blauwklippen Estate, tussen de wijngaarden en op de flanken van een grote bergketen. Bovendien ligt er een enorme pumptrack voor de deur, wat in combinatie met de klassieke wijnboerderij zorgt voor een unieke setting. Bij binnenkomst worden we welkom geheten door Quinton, de gids die mij het veelzijdige gebied op meerdere fietsen zal laten zien. Op dag één krijg ik een Stumpjumper mee en mag ik zelf mijn gang gaan op de flowy trails rond de farm. Een mooi vooruitzicht, aangezien hier onder andere de bekende Gspot-trail ligt. Dag twee zal naar Jonkershoek voeren, waar een enorm trailcenter ligt met een grote verscheidenheid aan routes. Aangezien er geen liften zijn staat hiervoor een Levo op het menu. Op de laatste dag in Stellenbosch zal ik op een Epic een groepje Denen vergezellen tijdens een crosscountryrondje in de buurt.

Dag 1: eindelijk de G-spot gevonden

Vandaag staat een selectie van mooie flowy trails rond Stellenbosch, Zuid-Afrika op het menu. Het zal vandaag rond de veertig graden worden en de heuvels hier zijn nauwelijks begroeid, dus de klimmetjes worden pittig. De fietskeuze van vandaag zal dat niet makkelijker maken, maar een Specialized Stumpjumper is wel echt de perfecte fiets voor de afdalingen in dit gebied. Vol goede moed begin ik dus ‘s ochtends vroeg aan de klim, die start in de wijngaarden en vervolgens het bos in voert. Hoewel het al behoorlijk warm is, zorgen de prachtige natuur en de schaduw van het bos ervoor dat de eerste klim behoorlijk meevalt. Na zo’n tweehonderd hoogtemeters kom ik aan bij de start van de Eden-trail, een flowy endurolijn die door het bos naar beneden slingert. De ondergrond is wisselend mul en rotsig en aangezien ik nog wat stijfjes ben van de reis en moet wennen aan de fiets, doe ik het rustig aan.


Desondanks is het een geweldige ervaring om in Zuid-Afrika te rijden en besluit ik niet langer uit te stellen waar ik al dagen naar uitkijk: de G-Spot-trail. Deze ligt op een andere helling, maar door mijn enthousiasme (en het vergeten van mijn Garmin) heb ik dat niet door. Ik klim dus eerst weer de 150 meter naar het begin van de Eden-trail, waar ik erachter kom dat ik aan de andere kant van een kleine vallei moet zijn. Ze zeggen niet voor niets dat hij moeilijk te vinden is… Na nog eens honderd meter klimmen sta ik aan de start van de trail die ik al zo vaak op Youtube en sociale media voorbij heb zien komen. Ik drop in, en vanaf de eerste meters geniet ik met volle teugen. De trail is niet steil en dus ontzettend toegankelijk, waardoor rijders van elk niveau er plezier op kunnen hebben. Overal liggen mogelijkheden tot sprongetjes en alle bochten zijn goed gekant, dus ook op hogere snelheid is dit een trail met een hoge funfactor. Na ruim twee kilometer en 150 hoogtemeters sta ik uitgelaten beneden, en ik bedenk me dat ik deze trail eindeloos zou kunnen rijden, ware het niet dat ik ook zelf weer omhoog moet fietsen… Dat lukt uiteindelijk nog drie keer, waarna ik door de hitte strand met gigantische kramp in mijn hamstrings. Toch even wennen aan de dertig graden temperatuurverschil met Nederland!

Rustig rij ik over de weg terug naar Blaauwklippen Estate, waar ik de dames op de pumptrack aantref. Ik pers er nog wat rondjes uit samen met Eva voordat we ons naar het terras begeven voor een hapje en een drankje: de andere trekpleister van deze omgeving in Zuid-Afrika. De eerste dag zit erop en belooft heel wat voor de rest van de trip.

Dag 2: MTO Jonkershoek

Op dag twee besluit ik nog vroeger te starten omdat er eerst veertien kilometer over de weg naar Jonkershoek, Zuid-Afrika gefietst moet worden. Ik slinger de Turbo van de Levo aan en word aangenaam verrast: anders dan in Nederland zijn e-bikes hier niet begrensd, waardoor je tot ongeveer 37 kilometer per uur trapondersteuning hebt. Ik fiets door het pittoreske Stellenbosch in een half uurtje naar het trailcenter en kom zowaar meerdere profs tegen, waaronder de Nederlandse toprijdster Lotte Koopmans, die zowaar enthousiast groet! Als ik vervolgens op de kaart sta te kijken, zie ik rijders belachelijk hard aan komen op een crosscountryfiets. Het Zwitserse tenue en de Thomus-fiets kunnen maar één ding betekenen: dit is Mathias Flückiger. Hij wordt vergezeld door andere Zwitserse mountainbikers op een trainingskamp voorafgaand aan de Cape Epic die in maart gereden zal worden. Hoewel ik wist dat veel internationale mountainbiketoppers hier overwinteren, ben ik toch enigszins onder de indruk.


Als ik me weer concentreer op de kaart zoek ik een aantal trails om vandaag te rijden. Ik start met ‘Irish’, een klim-trail – die bestaat uit acht secties – die je uiteindelijk boven in het gebied brengt. Met de onbegrensde Levo wordt klimmen een vak apart, want de snelheid ligt zo hoog dat ik moet remmen voor de bochten. In een krappe zes kilometer klim ik zo’n 500 meter in een recordtijd en ben ik opeens fan van e-bikes. Dat de accu door dit gedrag behoorlijk rap leeg raakt, besef ik me helaas pas later… Boven aangekomen duik ik de Armageddon-trail in, die op Trailforks als blauw gemarkeerd wordt. De trail is goed te rijden en biedt altijd meerdere opties rond technische features. Zo ligt er bijvoorbeeld een grote en steile slab die je optioneel kunt rijden, en zijn er met grote stenen behoorlijke gaps gecreëerd. Wel zorgt de rotsige ondergrond er in combinatie met de lengte van bijna zeven kilometer(!) voor dat het een behoorlijke aanslag op mijn onderarmen vormt. Ter compensatie besluit ik Neverending Story te rijden, die halverwege de berg start en wat minder technisch is. Op zich een geweldige trail, maar de naam is pijnlijk treffend. Ook als je denkt allang beneden te zijn slingert de trail eindeloos door de vallei, waardoor ik uiteindelijk zelfs besluit om het laatste stuk over de jeeptrack te rijden. Beneden aangekomen gaat de Turbo er weer op, en knal ik nog twee keer naar boven om achtereenvolgens Zululand en Red Phoenix te rijden. Beide zijn echte endurotrails met aardige technische features, maar ook hier weer zijn de écht technische features eventueel te omzeilen middels een chicken-run. Nog moe van gisteren en om een lege accu te voorkomen besluit ik de laatste tien procent van de Levo-batterij te gebruiken voor de terugtocht naar huis. Een wijs besluit, want op vier kilometer van de thuisbasis is de accu leeg, en moet ik het op eigen kracht doen…

Dag 3: XC met de Denen

Op dag drie rij ik mee met Quinton, onze gastheer en lokale gids. Hij heeft een rit gepland met twee Deense crosscountryrijders die graag ook wat van de omgeving willen zien. Op de prachtige donkerrode Specialized Epic klimt het een stuk makkelijker dan op de Stumpjumper en ik verbaas me maar weer eens over de downhill-capaciteiten van die fiets. We starten met de Gutted Baboon-trail, die net als Neverending Story zijn naam aan de realiteit ontleent: het stikt hier van de bavianen en het is volgens Quinton oppassen geblazen, omdat ze nog weleens agressief zijn. Gelukkig gaan ze allemaal netjes aan de kant en kunnen we genieten van de afdaling.


We vervolgen onze weg over meerdere wijnboerderijen en trails die ook regelmatig in Cape Epic voorbijkomen. Het tempo is relaxed en we genieten van de prachtige uitzichten. De relatief relaxte klimmetjes worden opgevolgd door prachtige flowy afdalingen. Het is precies wat ik nodig heb na twee dagen volgas trails blazen. Uiteindelijk zijn we nog voor de lunch weer bij het Experience Center, waar ik Mirthe en Eva vergezel in de speeltuin van Blaauwklippen Estate. Een perfecte familie-afsluiter van een mooi mountainbike-avontuur…

Hoewel het plan was om verder niet meer te fietsen, raak ik bij het terugbrengen van de Epic in gesprek met James. Hij biedt aan om contact op te nemen met Greg Minnaar Cycles in Pietermaritzburg, de fietswinkel van de legendarische Greg Minnaar en bovendien een Specialized-dealer. Een aanbod dat ik niet kan laten schieten, dus uiteindelijk komt er ook halverwege de trip nog een mountainbike-avontuur in de agenda te staan.

Starstruck in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika)

Een maand en 1500 kilometer verder komen we aan in het oostelijk gelegen Pietermaritzburg. Dit stadje is bekend van de downhill-worldcups, maar vooral als de thuisbasis van Greg Minnaar, de meervoudig wereldkampioen downhill. Hij heeft hier dus bovendien een fietsenwinkel, waarvan we verwachten dat hij er waarschijnlijk nooit komt. We hebben echter nog geen stap over de drempel gezet en ik probeer Mirthe meteen subtiel te wijzen op het feit dat Greg Minnaar in hoogsteigen persoon uit de werkplaats komt gelopen. Ik voel me als een gillend tienermeisje dat Taylor Swift voorbij ziet komen op het moment dat ik word voorgesteld aan ‘The Greatest of All Time’. Na een luchtig gesprekje over de trails in de buurt (waarbij ik probeer nonchalant over te komen), durf ik na lang dralen om een foto te vragen (terwijl ik dit schrijf, krijg ik spontaan weer spijt dat we geen selfie gemaakt hebben).


Na deze mooie ervaring neem ik mijn fiets in ontvangst en zet ik koers naar de Karkloof Country Club. Hoewel dit meer klinkt als een chique golfclub, is het één van de bekendere trailcenters van deze regio. Het mountainbiken heeft het golfen zelfs verdrongen! Hoewel de trails qua karakter vergelijkbaar zijn met Stellenbosch, is het weer en de begroeiing hier totaal anders. Het is vochtig en dichtbegroeid, en je fietst constant door een soort regenwoud dat grotendeels als productiebos is aangelegd. Qua natuur is het minder pittoresk dan Stellenbosch, maar de trails liggen er minstens net zo goed bij. Dankzij de tips van Greg maak ik een selectie van mooie flowy downhills. Hoewel ik een e-bike fully bij me heb, die ideaal is om in één dag veel trails te kunnen rijden, is dit gebied bij uitstek geschikt voor een crosscountryfiets. Het is hier nooit écht steil, noch in de klim, noch in de afdaling, en door het uitstekende onderhoud heb je eigenlijk nooit meer dan 120 millimeter veerweg nodig.

Hoewel ik met volle teugen geniet, is de ervaring heel anders dan in Stellenbosch, waar je veel meer ondergedompeld wordt in de fietsbeleving. Dat komt met name door het feit dat het erg rustig is, en dat er (naast de countryclub) vrij weinig te doen is. Kortom, ben je toevallig in de buurt dan kan je hier een topdag hebben, maar je hoeft er niet voor om te rijden. Anderzijds, het feit dat je de GOAT hier tegen kan komen is zéker een erg goede reden om toch te gaan!

Mountainbiken in Zuid-Afrika

Dat Zuid-Afrika een prachtige bestemming is om te mountainbiken staat buiten kijf. De sport is behoorlijk populair onder de lokale (witte) bevolking en op veel plekken zijn goed onderhouden trailcenters te vinden. Zeker in de rijkere toeristische regio’s zie je ze veel en aangezien het hier zomer is tijdens de Nederlandse winter is Zuid-Afrika dus een zeer goede mountainbikebestemming. Het enige nadeel is dat het op veel plekken moeilijk is om een goede mountainbike te huren. Zo had ik bijvoorbeeld graag nog aan de kust langs de Garden Route gereden, maar hier waren simpelweg geen fietsen te vinden. Mocht je dus van plan zijn overal te willen fietsen, dan loont het om een eigen fiets mee te nemen. Kies in dat geval wel voor een downcountryfiets: daarmee kan je in Zuid-Afrika vrijwel alle trails rijden, maar ben je tevens snel weer boven. Ook is het fietsen hier goed te combineren met een familievakantie. Doordat veel trailcenters zoals gezegd in toeristische gebieden liggen, is er ook voor kinderen veel te doen terwijl papa of mama er een dag met de fiets vandoor is.


Bij mij en mijn gezin staat Zuid-Afrika in ieder geval hoog op de favorietenlijst. Het fietsen was geweldig, en de beleving van het rondtrekken in een 4×4 met daktent, het kamperen op prachtige plekken, de culturele diversiteit en de prachtige natuur, maakten dit een onvergetelijk avontuur. Mocht je ooit iets dergelijks overwegen, stuur dan zéker even een mailtje naar de redactie om met mij in contact te komen voor tips!


Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op UP/DOWN Mountainbike Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom mountainbiken? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Daarnaast hebben we een productguide met meer dan 200 mountainbikes, waarbij je mountainbikes kunt vergelijken op basis van jouw criteria. Klik hier om een kijkje te nemen!

 van