18-09-2013 - Mountainbiken, Nieuws

Mountainbikes van toen: Nieuw is niet altijd beter

Foto’s en tekst: Irmo Keizer

De wereld van mountainbikemateriaal is vluchtig. Het ene product is nog niet aangekondigd of de geruchten over nog nieuwere en nog betere modellen steken alweer de kop op. Om mountainbikers te zien die al jaren met dezelfde fiets rijden is verfrissend en confronterend tegelijk. Wij gingen op zoek naar een paar van die eigenwijze types.

Oude 1

Mohsin van Basten Batenburg

Leeftijd: 31

Beroep: ondernemer in de ict

Fiets: Litespeed Unicoi 2004

De fiets komt uit Amerika, ik heb hem gekocht toen je voor een euro één dollar en 48 cent kreeg. Het is eentitanium frame uit 2004, en samengesteld uit allerlei losse onderdelen. Ik denk dat de fiets in totaal zo’n 4000 dollar kostte destijds. In de loop van de jaren heb ik natuurlijk wel het een en ander vervangen. Tot een half jaar geleden reed ik nog met velgremmen. Maar dus toch de overstap naar schijfremmen gemaakt. Mijn Litespeed rijdt gewoon heerlijk en hij rijdt nog precies hetzelfde als de dag dat ik hem kreeg.

Achter heeft hij denk ik 2,5 centimeter veerweg. Voor de rest wil ik wel nog de voorvork vervangen, die heeft zijn tijd wel gehad. Ik heb er twee jaar geleden een Chris King trapas ingezet, nadat de Shimano-as het voor de vierde of vijfde keer had begeven. Vorig jaar heb ik er ook een dropper-zadelpen op gezet, wat wel fijn is met dit (hoge) frame. De pedalen zijn eigenlijk veel te duur. Crank Brothers Egg Beater 4x Ti. Maar het haalt wel de bling-factor omhoog.

Het is een heerlijke fiets voor de lange afstanden. De directheid van een hardtail, maar dan met een stuk extra comfort door het titanium en de softtail. En zowel voor als achter geen gedoe met lock-outs, die Fox Terralogic-vork was zeker voor die tijd een mooi stukje techniek. Dit is en blijft mijn dagelijkse fiets.

Oude 2

Nanne Kingma

Leeftijd: 36

Beroep: zelfstandig fiscalist & financieel consultant

Fiets: Specialized Stumpjumper uit +/- 1997

Ik heb de fiets van een vriend gekregen die een full-suspension had gekocht. Ik zat veel op de racefiets en hij wilde mij aan het mountainbiken krijgen. Dus toen zei hij: “Pak mijn fiets maar”, aangezien ik niet nog een fiets wilde kopen. En hij bevalt fantastisch. Ik heb totaal geen behoefte aan een nieuwe fiets.

Het is een oud beestje, ik heb nog even gekeken naar het serienummer en hij is tussen de vijftien en zeventien jaar oud. Er zit wel een nieuwe voorvork in, een RockShox. Geen idee welk type, maar het is een prima ding. Laatst moest er een nieuwe cassette op, maar voor de rest heb ik er weinig aan gedaan. Het frame is wel overgespoten. Ik ben er erg zuinig op. Na ieder ritje wordt hij schoongemaakt en dan pas aan de haak gehangen.

De Stumpjumper is veel te vinden in Spaarnwoude, Schoorl en we gaan één keer per jaar met een groep vrienden naar het buitenland. Houffalize, Spa. Toevallig dit jaar drie weken naar de Franse Pyreneeën geweest. Ik moet wel toegeven dat daar een hardtail niet het meest ideaal is.

Ik krijg vaak opmerkingen dat ik een nieuwe fiets moet kopen. Maar ik kan het prima bijbenen met deze fiets en ik kan ook nog op kop rijden. Hij blijft dus.

Oude 3Maichel ‘Mikey’ Lemmens

Leeftijd: 37

Beroep: fietsmonteur/-verkoper & mountainbikecoach/-trainer

Fiets: Cannondale Prophet 2003

Mijn Cannondale Prophet is een allmountainfiets. Ik heb hem sinds 2005 en er zit een carbon Lefty-voorvork in. In de loop der jaren heb ik wel wat getuned. Ik heb er een breder stuur op gezet, er een allmountain wielensetje in gedaan en laatst heb ik mijn Shimano DualControl-remmen vervangen door een nieuw XT-setje met gewone shifters.

De fiets is nog steeds perfect. Het is een single-pivot en er zit weinig onderhoud aan. Wel zit er meer flex in dan bij andere fietsen. Ik vind het wel lekker. Je fiets beweegt meer en dat is leuk spelen. Veel mensen maken opmerkingen over de vork. “Is die wel sterk genoeg?” of “er mist iets”. Het blijft gewoon een topvork. Ik heb er drops van twee meter mee gesprongen, het is stijf en het blijft functioneren.

Deze fiets heb ik nog wel een paar jaar hoor. Ik hoef geen carbon model. Ik zou niet weten waarom. Met deze fiets kan ik voor mijn gevoel zeker nog vijf jaar fietsen. Ik heb gewoon niet het gevoel dat als ik op een nieuwe bike stap ik er beter van word. Tuurlijk heb je wel eens zoiets van “Poeh, dat is een gave fiets”. Maar op een gegeven moment komt het gewoon op skills aan. Deze fiets geeft gewoon heel veel plezier en is super allround.

Oude 4Michael Capalbo

Leeftijd: 35

Beroep: opleidingsdirecteur faculteit psychologie

Fiets: Specialized Epic S-Works 2004 (model 2005)

Ik ben altijd op zoek naar de beste deals. Ik kwam op Ebay een advertentie tegen met hierin deze Specialized Epic. De fiets was van een Xterra-atleet die hem van zijn sponsor had gekregen. Dus ik heb de fiets gekocht en hem laten versturen naar een vriend in Amerika die een militair paspoort heeft. “Die houden ze vast niet tegen bij de grens”, dacht ik. En inderdaad, ik was zo blij als een kind toen ik de fiets in mijn handen kreeg.

Inmiddels is alles er aan verbouwd. Er zaten eerst cantilever remmen op, nu schrijfremmen. Een nieuwe voorvork, wielen, tja, alles eigenlijk. In de laatste jaren heb ik vooral wijzigingen gedaan die de geometrie moesten veranderen. Rob (Bikeboutique) adviseerde me. Een andere stuurpen en ander stuur hebben het rijgedrag behoorlijk verbeterd.

Twee weken geleden ben ik nog naar Zwitserland geweest. Duizend hoogtemeters afdalen op een singletrack, fantastisch. Canarische Eilanden, de Costa’s, Transalp, Verenigde Staten, British Columbia, de Rockies… wij zijn op aardig wat plaatsen geweest. Ik ben verliefd op de ‘Inertia Valve’ (Specialized’s eigen Brain-demper). Dat zou ik ook op een eventuele nieuwe fiets willen. Maar eerst nieuwe wielen.

 

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van