11-09-2014 - Windsurfen, Nieuws, Tips & Tricks

Taka

Woord: Martin ten Hoeve

Beeld: Bartek Jankowski

Enkel, dubbel, op de golf of in de lucht… if you can taka, you can truly ride waves. De move werd jaren geleden uitgevonden door de Japanner Takaharu ‘Taka’ Kamaguchi toen hij tijdens een topturn een spin-out kreeg en na een volledige upwind 360 vrolijk doorging met golfrijden. Een ongelukje dus, maar wel eentje die wavers over de hele wereld nog jaren zou bezighouden. Met de opkomst van de multifin boards met kleine vinnetjes is het spinnen een stuk makkelijker geworden en kwam de taka binnen ieders handbereik. Martin ten Hoeve spint en draait hem even voor

Stap 1. 

Maak een normale bottumturn en draai je board omhoog richting het brekende gedeelte van de golf. In het begin kun je de taka het beste op een gebroken golf doen, omdat er dan veel schuim en dus lucht in het water zit, waardoor je makkelijker draait. Het helpt ook als het licht onshore is, omdat je dan wat extra druk hebt tijdens de topturn.

Stap 2. 

Hoe verticaler je gaat, hoe meer overdruk je opbouwt in je achterlijk om straks goed veel push te krijgen op je tail. Het is deze druk die er zo meteen voor zorgt dat je gaat spinnen.

Stap 3. 

Normaal probeer je in je topturn je tailrail vol in het water te drukken, dit doe je nu minder of niet. Probeer een vlakke boardpositie ten opzichte van het water aan te houden, waardoor een spin-out makkelijker wordt. Wat ook kan helpen is het later inzetten van je topturn, zodat de vinnen aan de achterkant van de golf uitbreken en je zo dus extra ‘releash’ krijgt.

Stap 4. 

Geef flink druk op je tail/vinnen en breng dan al je gewicht en giek naar voren toe. De plotselinge verandering van druk zorgt ervoor dat de vinnen hun grip verliezen. Dit subtiele spel van wel/geen druk op de vinnen is de sleutel tot het succes van de taka. Probeer de grip te doseren en redelijk rechtop te blijven, dicht op je masthand.

Stap 5. 

Je hebt je spin-out gemaakt en glijdt 180 graden tegen de wind in. Waar je je gewicht eerst naar voren had, probeer je nu langzaam rechtop te komen en je zwaartepunt weer wat naar achter te verplaatsen, zodat je in de golf blijft. Ook hier is het weer een secuur spelletje evenwicht: teveel druk naar voren en je verliest de golf, teveel druk op de tail en je vliegt achterover het water in. Hou je zeilhand bij je tijdens het achteruitglijden en leun je zeil niet teveel naar voren.

Stap 6. 

Je bent bijna rond en het moment van maken of kraken is daar: strek je achterste arm weer uit om de overdruk nadat je uit de spin komt te lozen en trek gelijk daarna je zeil weer aan om druk op te bouwen en weer met de golf mee te gaan. Als je teveel spint of teveel druk hebt kun je je achterste hand ook even loslaten. Pak de giek snel weer vast en claim die move. TAKAAAAAAAAA!

Fout!
Een veel voorkomende fout is dat je zoveel druk geeft bij de topturn dat je te hard spint en gelijk onder je zeil doorschuift, te vergelijken met een mislukte cutback. Doseren dus!

Tip
Als je de taka wilt leren is het handig als je de flaka beheerst. De techniek van het spinnen bij deze freestylemove is min of meer hetzelfde, vandaar ook de naam flaka, ofwel flatwater taka. Geen stress: je kunt ook taka zonder flaka.

 

 van