23-09-2019 - Mountainbiken, Nieuws

MTB Trail Awards

De nederlandse mountainbike route awards

Op Zaterdag 5 Oktober worden de jaarlijkse MTB Trail Awards uitgereikt in Zeddam.

Deze feestelijke bijeenkomst (“Oscars van de MTB wereld“, AD.nl) biedt een platform voor alle route bouwers, lokale verenigingen, vrijwilligers en MTB liefhebbers die zich inzetten voor de aanleg het onderhoud van de vele MTB routes in Nederland.

Bij vrijwel iedere sport is baanonderhoud een volleerd beroep. Denk aan tennisbanen, golf courses en zelfs de man die de middenstip op een voetbalveld zet heeft een goed betaalde functie. Toch vinden wij het heel normaal dat MTB routes door vrijwilligers en gepassioneerde mountainbikers worden onderhouden. Zodat een ieder kosteloos kan genieten van bosrijke en heuvelachtige omgeving. Om nog niet eens te spreken over de middelen, energie en tijd die het vergt om een route te realiseren. Een proces dat kan oplopen tot wel 10 jaar.

De nederlandse mountainbike route awards, ofwel MTB Trail Awards zijn in 2017 in het leven geroepen om juist deze routebouwers van de inmiddels 201 verschillende MTB routes die Nederland telt eens goed in de schijnwerpers te zetten. Daarom spreken we onze waardering uit middels 6 verschillende categorieën.

6 Categorieën

De Gouden Schop

De Gouden Schop wordt toegekend aan de MTB Trail met de meeste stemmen. Uw stem uitbrengen kan tot 1 Oktober 2019 door hier te klikken.

Beste Nieuwe MTB Trail 

Deze categorie wordt overhandigd aan de beste nieuwe binnenkomer.

Responsible Riding (Trail Etiquette)

Sporten in de natuur doe je niet alleen. Samen met andere recreanten als ruiters, wandelaars en vogelaars zijn MTB’ers gast in de natuur. Ondanks de ruim 200 specifiek aangelegde MTB routes is omgang met elkaar minstens zo belangrijk. In deze categorie belonen we initiatieven die trailrespect en de NTFU buitencode op opvallende wijze onder de aandacht brengen.

Natuurvriendelijkste MTB Trail

Naast rijplezier vinden we het ook belangrijk om de routes zo natuurvriendelijk te maken, zodat iedereen de MTB Trails optimaal kan beleven. Bij deze categorie wordt gelet op o.a. voorkomen van de verstoring van flora en fauna, ontzien van kwetsbare gebieden en goede bewegwijzering

Beste Bikepark

Zijn de rijdbare lijnen zonder enige moeite te nemen? Zit er voldoende flow in het park? Hoe staat het met de diversiteit in niveau verschil? En dien je van tevoren zelf het park te shapen of is het altijd in goed staat? Dit zijn belangrijke elementen die meewegen bij de selectie van het beste bikepark van Nederland

De Aanmoedigingsprijs

Naast de erkenning voor de beste routes is er ook ruimte voor een aanmoedigingsprijs, oftewel een Award voor een route die wel wat extra aanmoediging verdient en een boost kan gebruiken

Stemmen voor de publieksprijs, de Gouden Schop verkiezing kan t/m 1 oktober via www.mtbtrailawards.com

Het evenement is vrij toegankelijk vanaf 16.00u en er bestaat de mogelijkheid om voorafgaand of aansluitende de MTB route Zeddam te rijden. Tevens zijn er wasplaatsen een jump met Bigairbag en mobiele pumptrack beschikbaar.

 

Het adres is;

Zeddamseweg 84

7041CT ‘s Heerenberg

 

Aftermovie 2018:

Hier nog wat spectaculaire beelden van het evenement vorig jaar

Op Fietssport.nl treft u een compleet overzicht van de eerdere winnaars.

 van