02-10-2018 - Mountainbiken, Nieuws

MTB Trail Awards

Afgelopen zaterdag (29 Sept 2018) zijn in samenwerking met Specialized de jaarlijkse Mountainbike Route Awards uitgereikt in ’s Heerenberg! Bij vrijwel iedere sport is baanonderhoud een voleerd beroep. Denk aan tennisbannen, golf courses en zelfs de man die de middenstip op een voetbalveld zet heeft een goed betaalde functie. Toch vinden wij het heel normaal dat MTB routes door vrijwilligers en gepassioneerde mountainbikers worden onderhouden. Zodat een ieder kosteloos kan genieten van bosrijke en heuvelachtige omgeving. Om nog niet eens te spreken over de middelen, energie en tijd die het vergt om een route te realiseren. Een proces dat kan oplopen tot wel 10 jaar.

De Nederlandse mountainbike route awards, oftwel MTB Trail Awards zijn in het leven geroepen om de routebouwers van de inmiddels 190 verschillende MTB routes die Nederland telt eens goed in de schijnwerpers te zetten. Daarom worden in zes verschillende categorieën prijzen uitgereikt door een samenwerking van Specialized, Natuurmonumenten, Velosolutions, Bigairbag en IMBA met MTB Trail Awards:

  1. De Gouden Schop

Publieksprijs en verkiezing van de beste route op grond van rijervaring en onderhoud

Winnaar: Amerongen (MTB Utrechtse Heuvelrug) uit 3500 unieke stemmen

  1. Meest toegankelijke MTB Trail

Winnaar: Rhenen. Weliswaar uitdagende route voor beginnende fietser maar toont wel aan waarom mountainbiken zo leuk kan zijn. Route grenst aan woonwijk, daarmee toegankelijk. Flinke wat hoogtemeters maar hellingspercentage is vrij laag waardoor beginners/junioren de route ook kunnen rijden.

  1. Beste nieuwe MTB Trail

Winnaar: St. Pietersberg. Afgelopen jaar is dezen route a een lang traject en veel overleg opgeleverd op een unieke locatie, St. Pietersberg ligt tegen centrum van Maastricht aan) met enorme hoogteverschillen (voor Nederlandse begrippen) en de nodige uitbreidingsmogelijkheden. De route na een lang traject en veel overleg is de route afgelopen jaar opgeleverd.

  1. Meest Natuurvriendelijke MTB Trail

Winnaar: Veluwezoom. Er zijn wel veel ontwikkelingen op de Veluwe. Er zijn daar drie routes die aangelegd dan wel verbeterd gaan worden. De Natura 2000 aanvragen zijn inmiddels goedgekeurd en worden aangevraagd.

  1. Beste Bikepark

Winnaar: Roosendaal. In Roosendaal is afgelopen jaar een bikepark van absolute wereldklasse opgeleverd. Hoewel een zogenaamde pumptrack een op zichzelfstaande categorie bikepark betreft, verdient Roosendaal erkenning voor de uitmuntende kwaliteit, omvang en schaal van dit park. Eerder deze maand zijn er in Roosendaal al de Red Bull Pumptrack World Championships gehouden.

  1. Aanmoedingsprijs:

Winnaar: Montferland. De aanmoedingsprijs gaat dit jaar naar de routebouwers van vereniging de Pedaleur. Dit dankzij hun tomeloze inzet en de vele activiteiten die rondom de route worden georganiseerd. Deze route en haar omgeving heeft grot potentie. Wij denken dat Montferland met een aantal kleine aanpassingen of vernieuwde segmenten kan streven naar een topnotering.

Meer weten over de MTB Trail Awards? Check dan hier de officiële aftermovie!

 van