26-06-2014 - Nieuws, Wielrenblad

MTN-Qhubeka: meer dan een wielerploeg

MTN-Qhubeka is een buitenbeentje in het professionele wielermilieu. Het is het eerste Afrikaanse Pro-Continental team, en dat maakt het al bijzonder. Maar het verhaal dat er achter schuilt, maakt het pas écht uniek.

Qhubeka is een liefdadigheidsorganisatie want zij schenken fietsen aan Afrikaanse kinderen. De kinderen moeten er wel iets voor doen. Ze moeten plastiek recycleren of bomen planten. De productie van deze fietsen gebeurt in Afrika. Dit project slaat dus drie vliegen in één klap: De kinderen winnen er tijd mee, het milieu wordt er beter van én het levert werkgelegenheid op.

Uit deze organisatie is de wielerploeg geboren: MTN-Qhubeka. Zij rekruteren hun toekomstige profs deels uit de kinderen die van een fiets voorzien worden. Castelli had het genoegen om 2 rijders van MTN-Qhubeka te ontmoeten op de laatste Castelli International Sales meeting. Zelden zag men profs zo toegewijd aan en enthousiast over hun team. Straffer nog dit is geen team, dit is één familie met een gemeenschappelijk doel: Overwinningen halen. Hierdoor halen ze de internationale pers en wordt hun boodschap over heel de wereld gehoord. Enkele snelle feiten over MTN-Qhubeka:

  • Qhubeka distribueerde meer dan 45.000 fietsen sinds 2005
  • Pendeltijd naar school wordt met 75% gereduceerd door te fietsen.
  • Schoolresultaten verbeteren met 25% voor kinderen die met de fiets komen.
  • Aanwezigheid op scholen waar kinderen met de fiets komen gaat met 18% vooruit.
  • Met de fiets kan je 5 keer meer dingen transporteren.
  • Dokters kunnen 2 keer zoveel personen bezoeken met de fiets.
  • Een fiets hebben betekent vooruitgang in Afrika.

Castelli mocht tijdens de Driedaags De Panne Koksijde instappen in de teamwagen van MTN-Qhubeka. Zij filmden de ganse rit en het resultaat is een fantastische video. Deze kun je hieronder bekijken maar de video kun je uiteraard ook bekijken op de website van Castelli. Hier is ook meer informatie over MTN-Qhubeka terug te vinden.

[youtube id=”YLGRZAjg6as”]

 van