10-04-2018 - Mountainbiken, Tips & Tricks

Mueslirepen maken

Terwijl we door het keukenraam naar buiten kijken, naar het lekkere weer, weten we zeker dat we de juiste dag hebben uitgekozen. Want zelf een keer energierepen maken staat al langere tijd op ons to-dolijstje. Maar daar waar we onze hand niet omdraaien voor het reviseren van onze voorvork, is koken niet ons sterkste punt. We schakelen daarom de hulp in van Carolien, die al geruime tijd haar eigen reepjes of Mueslirepen maakt.

Tekst: Marina Heimensen // Foto’s: Jordy Lesimanuaja

Carolien is helemaal voorbereid, de ingrediënten en recepten liggen al klaar. Ze heeft drie recepten voor ons bedacht en de meeste ingrediënten komen in alle drie de repen weer terug. Wat opvalt is dat het vooral VEEL ingrediënten zijn. Eerst zetten we per recept alles klaar en vervolgens wegen we de ingrediënten af. Het is handig om van tevoren de dadels, vijgen en cranberry’s vast in water te laten weken zodat ze wat zachter worden. Hierna is het tijd om de handjes vies te maken. Kijk, dat kennen we dan weer wel.

Twee repen moeten als laatste handeling in de koelkast, de derde bakken we in de oven. We gaan van start met de reep die in de oven moet. De dadels worden gepureerd met de staafmixer en de bananen snijden we in stukjes. Dat gaat allemaal in een grote schaal met de rest van de ingrediënten en dan kneden we alles door elkaar tot een dikke, kleverige substantie. De andere repen maken we eigenlijk op dezelfde manier. Doordat we alles al klaar hebben gezet gaat dit eigenlijk in een snel tempo.

Eenmaal alles per reep in de schalen gemixt gaan we over tot het verdelen. Eén schaal legen we over de bakplaat en de andere twee op een snijplank met een bakpapiertje eronder, zodat het niet vast blijft plakken. We maken er vierkante plakken van, ongeveer anderhalve centimeter dik. Dan gaat er één in de oven en gaan de andere twee in de koelkast.

Als de plakkaten klaar zijn kunnen we deze naar eigen behoefte met een pizzasnijder opdelen. Als laatste snijden we huishoudfolie in stukjes en verpakken we onze reepjes daarin. Zo kunnen ze een aantal dagen in de koelkast bewaard worden of ingevroren worden. Maar eerst proeven natuurlijk.

Zelf repen maken is duidelijk iets wat je gewoon eens moet proberen. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook gezonde energierepen waarvan je zeker weet wat erin zit. Ook als snack op een dagje achter computer zien we deze reepjes wel zitten.


De dadel-cranberryrepen en de dadelvijgrepen zijn goed voor de snelle energie, de dadelreep uit de oven doet het volgens Carolien goed op de langere ritten. Voor onze volgende mountainbikerit hebben we alvast wat reepjes klaar liggen. Zelf aan de slag? Hierbij de recepten van de repen.

Dadelreep
— 200 gram dadels
— 200 gram havermout
— 2 bananen
— 1 hand noten (mix van amandel en hazelnoot)
— 2 theelepels kaneel
— 2 eieren
— Pure choco-nibs

De ingrediënten pureren en de choco-nibs toevoegen. Kneed dit vervolgens samen in een kom. Daarna uitsmeren op een bakplaat tot een anderhalve centimeter dikke plak. Dit twintig minuten op 180 graden in de heteluchtoven. Om te testen of het gaar is, kan je er een vork in steken en als deze er schoon uit komt is de plak goed. Als de plak is afgekoeld kan je er naar behoefte porties van snijden en deze verpakken.

Dadel-cranberryreep
— 200 gram dadels
— 150 gram cranberry’s
— 150 gram noten (mix van amandel en hazelnoot )
— Citroensap
— Kokosrasp

De ingrediënten met uitzondering van de kokosrasp pureren. Kneed dit vervolgens samen in een kom. Dan uitsmeren op een plaat met een dikte van anderhalve centimeter. Daarna circa twee uur op laten stijven in de koelkast. Nadat de plak in porties is gesneden kan je deze porties één voor één door de kokosrasp rollen en vervolgens verpakken.

Dadel-vijgreep
— 50 gram amandelen
— 50 milliliter water
— 125 gram vijgen
— 125 gram dadels
— 90 gram havermout
— 3 eetlepels cacaosnippers
— 4 eetlepels lijnzaad
— 2 eetlepels honing
— 25 gram kokosrasp

De ingrediënten met uitzondering van de kokosrasp pureren. Kneed dit vervolgens samen in een kom. Dan uitsmeren op een plaat met een dikte van anderhalve centimeter. Daarna circa twee uur op laten stijven in de koelkast. Nadat de plak in porties is gesneden kan je deze porties één voor één door de kokosrasp rollen en vervolgens verpakken.


Dit artikel over ‘Mueslirepen maken’, is afkomstig uit UP/DOWN mountainbike magazine #5 2016.  Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.

Natuurlijk zijn we ook te volgen via Facebook en Instagram.

 van