13-04-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

MYSTIC VOLTT – Review

Er zijn steeds meer surfers die in de winter door surfen. Dit komt doordat de winters milder worden en de wetsuits steeds beter. Een voorbeeld van een modern winterwetsuit is de Mystic Voltt. Wij doken ermee het koude water in. In dit artikel schrijven wij een review over de Mystic Voltt.

Neopreen van de Mystic Voltt

De Mystic Voltt heeft een neopreendikte van 6,4 en 3 millimeter. Waarbij het dikste neopreen zit bij gedeelten op het lichaam die het warmst moeten worden gehouden zoals borst, rug, kruis en billen. Het wetsuit is dunner bij gedeelten die flexibel moeten zijn zoals bij de schouders, armen en benen. Het gebruikte neopreen bij de Mystic Voltt is Yamamoto 39. Dit staat bekend als een van de beste soorten neopreen vanwege de hoge flexibiliteit en isolatie. Daarnaast belast het fabriceren van Yamamoto-neopreen het milieu een stuk minder doordat het gemaakt wordt met kalksteen in plaats van petrochemicaliën.

Knitflex+

Aan de buitenkant van dit neopreen zit bij de schouders en armen van de Mystic Voltt een laag Knitflex+. Deze stof is heel duurzaam en rekbaar in alle richtingen zodat je armen veel bewegingsvrijheid hebben. Op de rug en grote delen van de hood zit een stuk single lined neopreen (ook wel mesh neopreen genoemd) waarbij alleen de binnenkant van het neopreen is bekleed met stof en de buitenkant glad is. Bij deze review is gebleken dat het water sneller bij de Mystic Voltt van je pak af rolt waardoor je minder snel afkoelt door de wind. Let wel op dat dit neopreen iets kwetsbaarder is voor scherpe dingen, zoals nagels en schelpen.

MYSTIC VOLTT - review

De voering

Belangrijk voor een warm wetsuit is de voering. Bij de Mystic Voltt bestaat deze bij de borst, rug, kruis, billen en binnenkant van de cap uit Flaremesh+. Bij deze stof zijn de lussen extra groot waardoor daartussen de lichaamswarmte goed wordt vastgehouden. Bovendien zit er carbon in wat nog een hogere isolatie geeft. Daarnaast is het zeer zacht en droogt het snel. De rest van het pak heeft een voering van Fox Fleece. Ook lekker zacht, sneldrogend en met grote lussen om de warme lucht van het lichaam vast te houden.

MYSTIC VOLTT - review

Rekbaarheid

Daarnaast is het erg rekbaar in alle richtingen. Alle naden aan de binnenkant van het pak zijn getapet met Flaremesh-tape. Dit zorgt niet alleen voor dat het pak geen water doorlaat, maar het is ook zacht zodat het niet irriteert op de huid. Bovendien is de tape extreem rekbaar. Alle naden zijn gelijmd en blind gestikt. Bij dat laatste gaat de naad niet door het neopreen heen, maar halverwege en maakt dus geen gaatjes. Zo komt er dus geen water door de naden heen. De hood zit vast aan het wetsuit en is dus niet afneembaar. Voltt heeft een horizontale rits van YKK aan de voorkant. De schuiver moet je wel in de rits steken om het te sluiten wat met koude vingers soms wat lastig gaat.

MYSTIC VOLTT - review

Aantrekken gaat wel makkelijk

Het aantrekken gaat, zeker voor de dikte van het neopreen, wel makkelijk. De opening is groot genoeg en het neopreen rekt goed mee. Ook de benen en voeten gaan er soepel in. Eenmaal in het pak is de bewegingsvrijheid uitstekend. Het is verassend hoe flexibel dit dikke pak aanvoelt. Armen en benen kun je makkelijk bewegen.

Makkelijk uit te trekken

Uitrekken gaat ook heel goed en snel tijdens het maken van de review over de Mystic Voltt. Dat zit wel snor, maar nu een andere belangrijke vraag: is-ie een beetje warm? Nou en of. Met name je borst en rug blijven lang droog en warm. Bij de schouders en armen voel je wel iets van windchill, maar is niet storend. Met deze wetsuit kun je makkelijk de winter doorvaren. De cap is fijn en kun je zowel onder als over je kin zetten. Er zit een lusje aan waardoor je de zijkanten kunt aantrekken zodat het goed aansluit op je gezicht. Het neopreen is niet heel dik, maar het houdt je hoofd warm genoeg. Een geslaagd onderdeel tijdens het maken van de review over de Mystic Voltt.

MYSTIC VOLTT - review

Vrijwel geen water tijdens de test van de Mystic Voltt

Door de rits op de borst komt vrijwel geen water. Bij de opening van de Mystic Voltt zit een plakkerige silicone print waardoor die goed afsluit. Daarbij kun je ook nog een elastiek koordje aantrekken zodat de sluiting nog strakker zit. Het water dat toch in het pak komt kan er onderaan de benen uit door een Aquaflush met drie gaatjes. Handig zijn ook de Key Pocket 2.0 met gesp van de Mystic Voltt zodat je sleutel veilig zit en de afneembare velcro afsluitbanden bij de enkels zodat er geen water in je pijp kan schieten.

MYSTIC VOLTT - review

Deze review van de ‘MYSTIC VOLTT’ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van