27-08-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Naish Global

Naish Global zit al jaren in de line-up van kiteboarding. Zoals de naam al aangeeft is het een surfboard die overal op de wereld inzetbaar is. Voor 2021 is er ook een carbon-editie met een carbon stringer en een carbon-net over het board. Dit maakt het board nog stijver en directer. Wij probeerden de normale versie.

Naish Global 2021 - Review

De Naish Global heeft een CNC-gesneden schuimkern van gesloten cellen en een dubbele bamboe sandwich-bouwwijze. Hierbij zit een laag bamboe op de onderkant en zelfs twee lagen op het dek. Samen met vier lagen fiberglas en een extra heelpatch op het dek is dit wel een iets zwaarder surfboard, maar daardoor ook oersterk en duurzaam. De nieuwe front- en tail-deckpad zijn redelijk dik en zacht. Ze hebben ribbels die goed grip geven en lekker dempen. Jammer dat er niet een full deckpad op zit want wij stonden best vaak tussen de pads in met de achterste voet. Er zitten inserts in voor voetbanden met de keuze uit tien inserts voor en tien achter. De achterste inserts kun je de voetbanden ‘offset’ mee zetten. In de tail zit een plug om een leash aan te bevestigen. De tailkick is niet heel hoog, maar voldoet.

De Global heeft een flink ronde outline en veel rocker. Ten opzichte van het vorige model is er meer rocker in de tail zodat je nog korter kunt draaien in de pocket van de golf. Een andere verandering is de batwing tail naar een squash tail voor een snelle doorstroom van het water en maakt het board sneller. Op het water voel je meteen dat de Naish Global met snelheid gevaren wil worden. Je hebt dan ook iets meer druk nodig vanuit de kite om op gang te komen. Het is geen lichtweer-surfboard. Eenmaal op snelheid laat de Global zicht uitstekend controleren. Het iets zwaardere gewicht werkt dan ook in z’n voordeel. 

Het board voelt stijf aan, maar is toch comfortabel. De trillingen worden gedempt door het bamboe en de dikke pad. Voor goed hoogtelopen, vaar je het board op de vinnen en wat minder op de rail. Hou druk in de kite en hou snelheid en hij brengt je upwind. De Naish Global is relatief smal en reageert hierdoor snel op voetsturing. Op de golf geeft dit een heel vrij gevoel. Als een schilder op een blanco doek zet je je strepen op de golf. Lange of korte bochten, het maakt de Global niet uit. Een kleine voetbeweging en hij gaat de bocht als door. En je kunt al je kracht erop zetten: het board zal niet uitbreken. Wel in de topturn als je dat echt wilt. De relatief kleine maar stijve vinnen laten dat toe. 

Snelle of langzame golven zijn voor de Naish Global allebei prima. Al moet je bij langzame golven wel je vaarsnelheid uit de kite halen wil je het optimale eruit halen. Nogmaals, hij wil gewoon snel gevaren worden. Dit alles maakt het board bij uitstek geschikt voor de gevorderde tot expert kitesurfers. Er valt zelfs mee te strapless freestylen. Het board heeft niet mega veel pop maar met een golfje erbij kun je de trukendoos opengooien. En door de robuuste bouwwijze kan-ie tegen een stootje. Al met al is de Global een heel allround waveboard,  inzetbaar in tal van condities, niet alleen op Hawaii. 

Deze review over de ‘’Nash Global” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

Naish Global 2021 - Review
Naish Global 2021 - Review
 van