27-08-2021 - Kitesurfen, Nieuws

Naish Monarch

De Naish Monarch heeft al jaren een trouwe fanbase. Deze tiptip is erg populair onder de fanatieke freestyle- en big air-liefhebbers. Voor S25 (Naish’ 25ste seizoen als kitemerk) is er een nieuwe constructie. Hoe vaart dat?

De Naish Monarch 2021 heeft een nieuw deckshape gekregen. De FTC 2.0 (Flex Torsion Control), een soort sterachtig 3D kruis op het dek van het board, die ook op het vorige model zat, is verdwenen. Daarvoor in de plaats gekomen is een tien centimeter brede lichtgewicht carbon strip die op het dek van tip tot tip loopt. Samen met een 320 grams BX glasfiber-laag geeft dit een stijf flexpatroon en een hoge torsiestijfheid. Al is-ie iets minder stijf dan z’n voorgangers hebben we het idee. En dat voel je op het water. De Monarch stuurt zeer direct en heeft mega veel pop. Wat hier ook aan meewerkt is de vlakkere rocker en vierkante outline. Doordat het board zo stijf is, absorbeert het niet veel tijdens de rit over het water. Dat moet jij zelf doen. Dat vraag om een actieve vaarhouding. Dat kost wel wat kracht, maar je krijgt er een levendig varend board voor terug. 

Naish Monarch 2021 - review

Het onderwaterschip is best ingewikkeld. Een echt kunstwerk. De exponentieel viervoudige concaven in het midden zorgen voor zachte landingen, drive en een soepele afstroom van water. Naar de tips toelopend zijn er scherpe viervoudige tunnel tips, deze zorgen voor goede egde kwaliteiten en maken de tips stijver. De afgeschuinde randen geven de Naish Monarch een meer vergevingsgezinde ride. En dan zitten er in het midden aan de zijkanten ook nog diepe channels: ook weer voor beter edgen. Al met al geeft dat het board mega grip. Je kan echt al je kracht erop zetten als je gaat edgen voor een sprong. Push vooral op je achterste been. Ook tijdens het varen rij je meer achterop. Het leuke van zoveel grip is dat je er ook vet mee kunt carven. 

Naish Monarch 2021 - review

Hoogtelopen is door de vlakke rocker, brede tips en parallelle outline geen probleem. Hierdoor kun je overigens ook een maat kleiner rijden dan als je gewend bent. Te groot en het is echt een beest en is het lastig om de rail er goed in te krijgen bij het edgen voor een sprong. Het loskomen van het water gaat soepel. Daarvoor heeft Naish verdikkingen in de rail bij de tips gemaakt (Power Corners genaamd) zodat de Naish Monarch niet aan het water plak bij de afzet voor een sprong.

Naish Monarch 2021 - review

In de tips zit een knik zodat landingen na een sprong soepel gaan, maar ook daar moet je je aandacht bij houden en actief en krachtig landen. De nieuwe vijf centimeter lange IXEF-vinnen geven goede grip. Naar onze mening kun je er ook kleinere onder zetten. De grabhandle is hard en heeft geen grip, maar pakt redelijk vast. Aan de zijkant van het board zitten ook een grab rail zodat je ook het board daar kunt vastpakken. Een duurzame feature van de Naish Monarch is dat de inserts in het midden staan. Zo kun je je bindingen makkelijk omdraaien zodat je de andere kant van het board belast. Als je altijd aan een kant van het board vaart, gaat de flex er sneller uit. Dit voorkomt dat, waardoor het board langer meegaat. Wij hebben de Monarch gevaren met Apex-bindingen maar je kunt het board ook varen met boots. De Apex-bindingen zijn een van de beste bindingen op de markt. De X-Factor Ergo-strap over de wreef is op vier punten in te stellen zodat je altijd wel een goede pasvorm kunt vinden. Onder de pad kun je harde of zachte inzetstukken zetten naargelang je voorkeur. Wat meer demping of wat meer directe stuur-eigenschappen. 

Naish Monarch 2021 - review
Naish Monarch 2021 - review

Deze review over de ‘’Naish Monarch” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van