12-05-2014 - Surfen, Nieuws

Nationale titels voor het SurfBenelux team

Afgelopen week reisde het SurfBenelux talententeam samen met de trainers en crew af naar Labenne (Frankrijk) voor de jaarlijkse trainingsstage in het buitenland. Bij aankomst voelde het verblijf bij Board ‘N Breakfast meteen als van ouds. Kamers werden verdeeld, boards werden uitgepakt en wetsuits konden meteen aan voor de eerste sessie.

Het begin van de week startte met stormachtige weersvoorspellingen en hoge swell, waardoor het soms even zoeken was naar de juiste spot. Op zondag werd uitgeweken naar het Baskenland van Spanje, Mundaka bleek daar de beste optie. Hoge bakken kwamen daar binnen rollen.

Onder begeleiding van coach Roy peddelde het eerste groepje talenten uit. De overige surfers bekeken het spektakel nog even vanaf de kant, maar al snel peddelden ook zij het haventje uit. Sommige surfers kozen deze week ervoor om met helm het water in te gaan, zo staan zij in direct contact met de coach. Mirna Boelsma was erg blij met het dragen van de helm tijdens de sessie op Mundaka: “Vanaf de kant kon coach Robbertjande sets al van ver zien aankomen, zo kon ik optijd naar achter peddelen. Dat was erg fijn”.

Dit jaar vielen de SurfBenelux trainingsstage en het Nederlands Kampioenschap golfsurfen in Frankrijk in dezelfde week. Twee dagen werden daarom doorgebracht in St-Girons plage, waar de Nederlandse top ging strijden om de nationale titels. De hoge golven tijdens de eerste dagen van de trainingsstage was een fijne ijsbreker voor het NK, tijdens de wedstrijddagen bleef de swell namelijk aanhouden. In bijna alle categorieën
was SurfBenelux vertegenwoordigd en de talenten waren gebrand de finale te halen.

_MG_4864
Grommets
Wedstrijdsurfers onder de 14 jaar komen uit in de divisie Grommets. Zo ook, enige vrouwelijke deelneemster in deze categorie, Eveline Hooft. Hoewel zij in haar eerste heat nog maar net op tijd was, wist zij zich met een 2e plek te plaatsen voor de halve finale. Deze onbevangen surfster wist zich, door de juiste golfselectie, een weg te banen naar de finale. Het bleef een spannende eindstrijd, maar tijdens de prijsuitreiking mocht Eveline het hoogste podium betreden en zich Nederlands Kampioene noemen in de categorie onder de 14 jaar!

Junioren
Voor SurfBenelux surften Tom Boelsma, Pepijn Tigges, Fabian Salawanej en Sjoerd Tummers hun wedstrijd in de categorie junioren (t/m 18 jaar). Sjoerd heeft het afgelopen jaar veel progressie geboekt en dit uitte zich dan ook in een mooie halve finale plaats. Helaas kwam hij net iets te kort om door te stromen naar de finale. Tom, Fabian en Pepijn hebben de afgelopen jaren aardig wat wedstrijdervaring opgedaan en dat was goed te zien
tijdens hun heats. Zij plaatsten zich alle drie voor de finale; Pepijn Tigges veroverde de 2de plaats, Tom Boelsma eindigde 3de plaats en Fabian 4de.

Longboard Men
Ondanks een beperkt aantal deelnemers in de categorie Longboard Men zijn er een aantal deelnemers zeer fanatiek bezig met de Longboard sport. Michiel Six (Den Haag) en Danny Bastiaanse (Zeeland) gingen tijdens de finale heat dan ook vurig de strijd aan met elkaar. Niet iedereen was het eens over de uiteindelijke uitslag, maar Michiel Six mocht het zilver in ontvangst nemen en Danny Bastiaanse het brons.

Open Women
In de categorie Open Women waren de SurfBenelux deelneemsters Mirna Boelsma, O’Neill rider Dominga Valdes en Julia van Rooij (den Haag) zeer aan elkaar gewaagd. De finale werd gesurft in zware condities, waarbij op een hoge shorebreak gesurft werd. Boelsma, Valdes en van Rooij gingen nek aan nek voor de uiteindelijke top 3 notering. Dominga Valdes zette de 3e plaats op haar naam, Julia van Rooij werd 2e en Mirna Boelsma is met een 1e plaats Nederlands kampioene Open Women!

Open Men
O’Neill riders Pascal van der Mast en Jelle de Roode, maar ook coach Roy van Eijk kwamen uit voor SurfBenelux in de divisie Open Men. In de halve finales werden enkele favorieten voor de finale uitgeschakeld, waardoor de weg vrij was v/d Mast (Zeeland), de Roode en van Eijk (Den Haag) om de eindstrijd voor de nationale titel aan te gaan. De condities veranderde sterk in de aanloop naar de finale. Jelle koos als enige om op de linker peak te gaan liggen, terwijl de andere finalisten golven pakten op de rechter peak. Voor Jelle de Roode bleek het een uitstekende keuze te zijn geweest, hij mocht namelijk met een 2de plaats naar huis. De nationale titel ging uiteindelijk naar Pascal van der Mast en Roy van Eijk (Ter Heide) eindigde op een 4de plek.

image003

Na de NK crowning party was het tijd voor wat rust; na een ochtend te hebben uitgeslapen en heerlijk te hebben ontbeten bij Board ’n Breakfast was iedereen weer opgeladen voor de volgende dagen. De laatste helft van de trainingsstage werden doorgebracht in wat kleinere golven, waarbij vooral junior Sjoerd Tummers nog eens liet zien wat hij in huis had. Voor hem was er dit keer geen NK finaleplaats, maar mag zich wel SurfBenelux Rookie of the Year noemen!

De avond voor vertrek lag iedereen, waaronder coaches, talenten en crew gezamenlijk in het water bij Les Bourdaines. Iedereen leefde zich uit en er werd tot in de late uurtjes gesurft. De volgende dag werden de kamers leeg geruimd, de wetsuits van de lijn gehaald en de boards ritueel op het dak van de Volvo’s gebonden. Met het zonnetje in het gezicht vertrok het team richting het Noorden.

 van