09-03-2021 - Snowboarden, Nieuws, Skiën, Nieuws

Nederlands jeugd talent ski en snowboard naar WK Siberië

Kai Groeneveld op eigen kracht naar wereldtop tijdens jeugd WK in Siberië in maart.

Amsterdammer Kai Groeneveld, 16 jaar oud, is op weg naar de wereldtop van het Freestyle Snowboarden. Snowboarden doet hij al sinds zijn 7e, op zijn 11e werd hij lid van de Nederlandse jeugdselectie. Vier jaar achter elkaar is hij Nederlands kampioen freestyle snowboarden geworden. Sinds een paar jaar rijdt hij wedstrijden op Europees niveau waar hij in de top 10 meedraait.

Al die jaren trainen en knokken leveren wel resultaten op! Want door zijn ranking en behaalde punten in de Europa Cup wedstrijden is hij nu gekwalificeerd voor de Jeugd Wereldkampioenschappen Snowboarden in Krasnoyarsk in Siberië! Van 18-28 maart 2021 gaat hij daar om de wereldtitel strijden. “Natuurlijk wil ik goud mee terug nemen naar Nederland. Het wordt sowieso een geweldig avontuur, Krasnoyarsk ligt langs de Trans Siberische spoorlijn van Moskou naar Vladivostok waar temperaturen van -30 graden heel normaal zijn in de winter.”

Bij Freestyle snowboarden gaat het allemaal om adrenaline en deze stijl wordt door velen beschouwd als de meest radicale snowboard stijl. Bij de discipline Big Air draait het om trucs in de lucht in de vorm van twists, grabs en andere airs. Bij Slopestyle laat je naast je tricks op de schans ook je beste tricks op de rails zien.

Seizoen 2020/21 was soms lastig voor Kai door Corona, daarnaast moest hij het ook grotendeels zonder financiële steun redden. Wel kon hij mee blijven trainen met de junioren selectie en Team Xtreme. En hoewel de skigebieden voor toerisme gesloten zijn, kunnen ze als selectie gelukkig nog wel veel blijven trainen in Oostenrijk en Zwitserland in de verse sneeuw. Ook al betekent dit eindeloos papierwerk en vooral heel erg veel testen.

Uiteraard bestaat er naast het sporten ook nog school. Kai is zo veel mogelijk in de bergen en volgt daar de lessen op afstand via de laptop, eigenlijk net hoe alle scholieren nu thuis school hebben door de lockdown. De Loot-school Caland lyceum steunt hem hier op alle fronten in en het gaat hartstikke goed want hij zit nu in 5 VWO. Kai zal samen met een gezelschap van acht ski- en snowboard talenten op 13 maart afreizen naar Siberië.


Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. De nieuwe uitgave van Soul is ook los te bestellen via de Soul Webshop of in de betere boekhandels. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van