30-09-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Nederlandse wielerploeg voor vluchtelingen: Marco Polo Cycling

Vluchtelingen. Met duizenden stromen ze momenteel Nederland binnen. Ze komen onder meer uit Syrië, Eritrea, Afghanistan. Nadat ze de grens gepasseerd zijn, worden ze overgebracht naar een opvangplek. En dan?

“Je kunt ze een vergunning geven, naar het UWV sturen en op een flatje in de Bijlmer zetten, maar daarmee integreren ze nog niet.” Aldus Guido Kramer tegenover de NOS, die jarenlang actief was als manager van Marco Polo Cycling en nu zijn oude wielerploeg nieuw leven in wil blazen. “We willen vluchtelingen een kans geven professioneel wielrenner te worden.”

Op die manier denkt de oud-wielermanager niet alleen de vluchtelingen, maar ook de Nederlandse maatschappij ten dienst te zijn. In oktober start Kramer met een crowdfundingactie om zijn idee te verwezenlijken.

De ploeg staat overigens alleen open voor erkende vluchtelingen. Aanwas lijkt er zeker te zijn, want in Amsterdam trainen er al enkele Eritrese wielrenners, onder begeleiding van Daniel Abraham Gebru, die zelf in 2000 vanuit Eritrea naar Nederland vluchtte.

Maar niet alleen vanuit Eritrea verwacht Kramer geïnteresseerde en talentvolle wielrenners. “Nee, zeker niet alleen Eritrea. Ze kunnen overal vandaan komen. Afghanistan, Syrië, noem maar op. Ik heb begrepen dat de beste Syrische renner momenteel in Europa is als vluchteling. Althans, daar lijkt het op. Via Facebook werd hij gewezen op ons initiatief.”

Lees verder… 

Schermafbeelding 2015-10-02 om 13.57.49

 van