21-01-2014 - Snowboarden, Nieuws

New Kid: Jacco Bos

Jacco Bos… waar zal ik beginnen? Misschien maar het beste met het moment waarop ik hem leerde kennen.

Met zijn baggy kleren en kiddo helm was hij veel in Snowbase te vinden. Hij was toen al ongeveer een jaartje aan het shredden en bleek vooral gefocust op de schans. Backside- en frontside-cork-7’s schudde hij op een goede dag zo uit zijn mouw. Totdat hij een crash maakte die hem tien minuten lang van de wereld hielp en een tijdje weerhield van zijn geliefde sport. Eenmaal weer terug op zijn voeten, wilde Jacco de focus van schans naar rail verleggen, een nieuwe uitdaging.

Als ik hem zie snowboarden dan doet zijn stijl me op sommige punten denken aan die van Gulli Gudmundsson. Het is leuk om met hem op pad te zijn, omdat hij vrijwel altijd stoked is en écht zin heeft om te boarden. Jacco is iemand die zijn vrienden continu aanmoedigt, ze helpt om er meer uit te halen. En als dat lukt dan werkt dat ook weer positief op zijn eigen motivatie, je ziet hem ineens weer nieuwe dingen proberen. Hij raakte geïnspireerd door een aantal snowboarders van zijn ‘local dôme’ Snowbase. Hij keek tegen ze op en dat vergrootte de drang om steeds meer te snowboarden en nieuwe dingen te leren. Maar hij kreeg het pas echt te pakken na zijn eerste wedstrijd: de sfeer, met verschillende mensen rijden, alle nieuwe tricks en stijlen die voorbij kwamen, het was een paradijs voor hem. Na vele uren in het funpark leerde hij in een razend tempo nieuwe tricks. Iedereen om hem heen zag dat deze jongen genoeg kwaliteit had om ooit een podiumplek te halen. En dat lukte!

Zijn ouders steunen hem door dik en dun. Ze rijden met hem naar wedstrijden, maken trips naar het buitenland, noem maar op. En tijdens deze trips slaat hij het park wel eens een paar uurtjes over. Goede kans dat hij dan aan het hiken is, op weg naar een mooie lijn in de poeder. De afwisseling van deze verschillende disciplines binnen het snowboarden maakt van hem een allrounder. Een goede welteverstaan, want sponsors zoals Bataleon, Switchback Bindings, Northwave en Shark Cartel zagen wel wat in hem.

Waar zien we hem deze winter? Momenteel focust hij zich weer op de schans om zijn angst te overwinnen. Op zijn oude niveau is hij nog niet, maar hij is vastberaden en gemotiveerd. En dát gaat hem mooie momenten opleveren.

 

 van