21-02-2022 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Nidecker geïnspireerd door de natuur

Biomimicry geïnspireerd door de natuur

Voor Nidecker is de natuur niet alleen leidend voor het bestaan van de mens, de natuur staat tevens model voor alles wat het design van een snowboard kan zijn. Deze nieuwe visie op het rijden, op het snowboarden, het biomimicry en is volledig geïnspireerd door de natuur.

Bio-inspired design

Biomimicry, ook wel bio-inspired design genoemd, is de wetenschap waarbij bepaalde componenten uit de natuur toegepast worden op door de mens gemaakte constructies en ontwerpen. De ontwerpers en shapers bij Nidecker hebben samen met specialisten dagen, maanden, jarenlang tijd besteed aan het bestuderen van de natuurlijke vormen in de natuur en hun effect op beweging. Hoe beïnvloedt het verschil in de vorm van de staart bij haviken hun wendbaarheid bijvoorbeeld. En hoe stroomt water rondom waterdieren? Hoe kunnen vissen hun vorm veranderen om natuurlijke sidecuts te creëren die hun wendbaarheid beïnvloeden? Deze bio-inspired benadering is ontzettend effectief als het gaat om optimale (voort)beweging. De natuur is slim. En bij Nidecker hebben ze daar op essentiële wijze gebruik van gemaakt.

Natuurlijk design

Toen het team specifieke vormen, bepaalde concepten en bekende wetenschappen vanuit de natuur in deze nieuwe productlijn verwerkten, ontdekten ze dat de boards meer flow kregen en op een natuurlijkere manier van kant wisselden. De gebruikelijke stugge kantenwissel die een modern snowboard biedt, werd geëlimineerd. Door deze blauwdrukken van moeder natuur te volgen en in de shape van het board te verwerken, waren alle rijders in staat om het terrein, de berg, met meer controle en harmonieuze bewegingen te bedwingen.

Nidecker is vooruitstrevend en wil het design en de shape van hun boards continu blijven ontwikkelen. Het antwoord op de vraag hoe snowboards hun voorsprong kunnen behouden in de sneeuw, zonder grenzen te hoeven stellen aan bijvoorbeeld moeilijk terrein als ijzige helllingen en hardpack, is een lastige kwestie. De shapers realiseerden zich dat biomimicry ook hier nog steeds technische oplossingen kan bieden. Zo zijn de kanten van de meeste boards rechthoekig, maar in de natuur zie je zelden rechte hoeken. Kijk maar eens hoe een boom zijn takken omhooghoudt of hoe stranden ontstaan vanuit een puntbreuk, ze buigen. De Nidactive apx-kanten zijn afgerond vanaf de topsheet direct naar de base, waardoor de laterale hoek wordt vergroot en het gemakkelijker wordt om druk uit te oefenen. Het geeft het board niet alleen een verbeterde functionaliteit, maar ook een verfijnde, esthetische uitstraling die vakkundig vervaardigd is.

Exacte wetenschap

Het team gebruikte de wetenschap en theorie van vogels en hun vliegbewegingen. Ze zagen dat de vorm van hun vleugels een belangrijke rol speelt in de hoeveelheid lift die ze kunnen produceren. Deze toegepaste wetenschap heeft in de praktijk voor een andere vorm van het board gezorgd. In de tail van bepaalde boards is een ‘drop-out’ toegevoegd. Deze functie resulteert in een iets smallere tail die gemakkelijker in de sneeuw zakt en extra drijfvermogen toevoegd aan de nose van het board. De nose krijgt hierdoor meer lift met als resultaat een zeer responsief, gemakkelijk te manoeuvreren board. Vooral in diepe, verse sneeuw.

Daarnaast is de nose iets verder afgerond om zo meer ruimte te bieden voor extra drijfvermogen. En heeft het nieuwe ontwerp tevens een licht convexe vorm over de breedte, terwijl de natuurlijke kromming van de nose gerespecteerd blijft. Dit subtiele detail, geïnspireerd op de buik van een zeezoogdieren, zorgt voor een lichte verhoging van de structuur van het board, wat betekent dat er extra druk op het midden kan worden uitgeoefend. Het resultaat is een vergroot drijfvermogen en een betere flow, waardoor de weerstand wordt geminimaliseerd.

Klik hier voor de website van Nidecker.


Voor meer snowboard nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van