13-10-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Nieuwe Canyon Grail gravelbike: het nieuwe snel

Starten bij Unbound of doubletracks onveilig maken, de nieuwe Canyon Grail is klaar om op het hoogste niveau te racen en al jouw off-road ambities waar te maken.De intuïtieve besturing en het soepele chassis maken dat hij je efficiënt over ruig terrein loodst, terwijl het lichte aero frame je in staat stelt het tempo op te drijven.

In de gravelscene worden renners en hun fietsen elk jaar sneller, dus besloten ze bij Canyon een nieuwe norm te bepalen voor wat een snelle gravelfiets is. Snel waar je het wilt, robuust wanneer je het nodig hebt, aanpasbaarheid die je in staat stelt het maximale uit je rit te halen: de nieuwe Grail heeft de sleutels tot snelheid op alle soorten terrein dankzij het stuurgedrag, aerodynamische voordelen, een efficiënt chassis, en een optimale combinatie van deze factoren voor alle omstandigheden.

De nieuwe Grail stelt de norm hoger wat betreft configureerbaarheid. Teruggebracht en puur als snelheid van essentieel belang is, of volledig geladen voor de langste dagen. Wat prestatie ook voor jou betekent tijdens je gravelritten, de nieuwe Grail heeft het antwoord.

De Grail is nu beschikbaar in drie verschillende varianten. Waaronder de gloednieuwe, hoogwaardige CFR-reeks die zich al heeft bewezen met meerdere prominente overwinningen in 2023, waaronder de indrukwekkende triomf van Carolin Schiff bij Unbound 200.

In gravel, the differences are small in equipment choices, and the consequences are big.

De gravelwereld heeft zich aanzienlijk ontwikkeld sinds de lancering van de eerste Grail in 2018, en de eisen voor prestaties op dit gebied zijn nu veel duidelijker. Elk evenement stelt zijn eigen uitdagingen, dus je hebt een zeer aanpasbaar platform nodig dat je kunt configureren naar jouw behoeften voor het terrein of evenement waarop je rijdt. Het creëren van dit platform was de missie bij het ontwikkelen van de nieuwe Grail.

Een zeer aanpasbaar prestatiepakket

Onder een lange lijst van innovaties levert de nieuwe Grail geoptimaliseerde aerodynamica op, met meer dan 9 watt bespaard ten opzichte van zijn voorganger. Opslagopties met het Aero LOAD System maken de fiets eigenlijk sneller. Een frisse silhouet in de Double Drop Bar bevat de innovatieve Gear Groove, waarin een breed scala aan accessoires past, waaronder de zeer verstelbare Aero Extensions, aangepast van de triatlonscene-dominerende Speedmax.

Het Aero LOAD System omvat zowel de LOAD Down Tube Storage, die geïntegreerd is in het frame, als de innovatieve LOAD FidLock QuickLoader, die snel te bevestigen en te verwijderen is, en maakt de nieuwe Grail 1,5 watt sneller dan zijn voorganger.

Rijdynamic is herzien met een geometrieconcept dat echt snijdt, stabiliteit toevoegt zonder behendigheid te verliezen, en de kenmerkende compliance van de Grail is nog steeds aanwezig met een zadelpenconcept aangepast van de Ultimate road line-up, maar geoptimaliseerd voor prestatiegericht gravelrijden.

De nieuwe CP0039 Double Drop Bar met Gear Groove levert uitstekende ergonomie en voegt een nieuwe laag functionaliteit toe, inclusief een optie voor aero-uitbreidingen aangepast van de Canyon Speedmax.

Een brede selectie aan uitrusting, van LOAD Fork Sleeves voor extra draagvermogen tot snel verwijderen en installeren, en volledig bedekkende DEFEND Fast Fenders maken de nieuwe Grail even aanpasbaar als snel.

CFR. Het volgende niveau in gravelraces.

Meer rijders. Meer achtergronden. Meer evenementen. Meer nationaliteiten. Canyon staat aan de voorhoede van de gravelracebeweging, aanwezig waar het telt met renners bovenaan de resultatenlijsten in tal van disciplines. De allereerste Grail CFR is voor hen gemaakt om deze prestaties te leveren als de snelste, meest efficiënte gravelbike die Canyon tot nu toe heeft gemaakt. De hoogste kwaliteit carbon vereist nauwkeurige productieprocessen, waardoor minder materiaal kan worden gebruikt terwijl het frame tegelijkertijd stijver en sterker wordt voor een benchmark stijfheid-gewichtsverhouding. In vergelijking met de nieuwe Grail CF SLX is het Grail CFR-frameset 118 g lichter, terwijl het frame 10% stijver is wat betreft krachtoverdracht, gemeten bij de trapas en balhoofdbuis.

Deze eigenschappen werden uitstekend benut toen Carolin Schiff de overwinning behaalde bij Unbound 200, met meer dan 15 minuten voorsprong op haar naaste concurrent terwijl ze reed op een opvallende prototype Grail in GRVL DZZL-uitvoering. Om die overwinning te eren, zal er bij de lancering een beperkte oplage van 70 fietsen beschikbaar zijn in die iconische GRVL DZZL-kunstwerken.

Kracht in diversiteit.

Het nieuwe Grail-portfolio. Er is een breed scala aan samenstellingen beschikbaar voor de nieuwe Grail op drie platformniveaus: Grail CF SL, Grail CF SLX en de nieuwe Grail CFR:

Grail CF SL

Vanaf €2.699 is de Grail CF SL een geweldig instappunt in de wereld van prestatiegravel met ongelooflijk competitieve specificaties tegen meer toegankelijke prijspunten. Om dit mogelijk te maken, worden de frames van de Grail CF SL niet compleet geleverd met LOAD Down Tube Storage, maar de LOAD Fidlock Quickloader is nog steeds compatibel. Bovendien wordt de CP0045 Double Drop Bar op de Grail CF SL geleverd zonder de Gear Groove-interface, die nodig is voor geïntegreerde Aero Extensions, computerbevestigingen en lichtbevestigingen.

Grail CF SLX

De Grail CF SLX voegt LOAD Down Tube Storage en Gear Groove veelzijdigheid toe en is verkrijgbaar in 1by en 2by elektronische schakelopties. De met GRX Di2 uitgeruste Grail CF SLX 8 Di2 kost €4.999 en de met SRAM Force en Zipp 303 Firecrest versierde Grail CF SLX 8 AXS kost €5.299.

Grail CFR

Bovenaan de lijst met de lichtste framesets en algehele samenstellingen, kost de Grail CFR Di2 €6.999, terwijl de met Quarq power meter uitgeruste Grail CFR AXS €7.999 vraagt. Tot slot zullen wereldwijd slechts 70 Grail CFR LTD limited launch editions in het opvallende GRVL DZZL-ontwerp beschikbaar zijn voor €10.000.

Voor meer informatie kunt u hier terecht op de site.

 van