19-11-2014 - Surfen, Nieuws

Milieuvriendelijke haaien barrière

Hoe minder haaienaanvallen hoe beter. Dit betekent niet hoe minder haaien hoe beter, zeker niet. Het oceaanleven mag niet aangetast worden door wie dan ook. Zelfs niet wanneer surfers daar baat bij hebben! Daarom zijn wij super stoked over de nieuwe technologie op het gebied van haaien barrières.

Vlak voor de kust van Kaapstad (Zuid-Afrika), zijn onderzoekers bezig met het opzetten van een nieuw soort haaien barrière. Hiermee wordt voorkomen dat de roofdieren zich mengen met de surfers en zwemmers. Anders dan een ordinair haaiennet, geeft deze barrière de haai een letterlijke tik in het gezicht, met elektriciteit.

Haaien netten zijn effectief in het op afstand houden van haaien bij surf en zwem stranden. Echter worden er jaarlijks honderden haaien evenals onschuldige oceaanbewoners gedood door deze netten. Zo hulpvol als deze netten zijn voor onze veiligheid zo schadelijk zijn de netten voor het milieu.

Haaien barrière

De oplossing: Electric Shark Puncher. Het idee is om een lange kabel op de oceaan bodem te plaatsen, met draden van elektroden verticaal stijgende richting het wateroppervlak. Haaien zijn bijzonder gevoelig voor elektronische stromen. De neus van de haai is het meest gevoelig. Op de neus van de haai zitten met slijm gevulde poriën genaamd Ampulae of Lorenzini. Deze helpen de haai met het opsporen van elektronische velden van vissen. Wanneer de haai tegen het elektroden-draad zwemt, krijgt de vis een lichte schok in het gezicht. Genoeg om de haai te doen afschrikken en om te laten draaien. De meeste andere vissen zijn niet zo gevoelig als de haai en hebben hier dus geen last van. Mensen kunnen de draden gewoon vastpakken, je krijgt hoogstens een lichte elektrische kietel, niks schadelijks. Geen netten betekent geen schade meer voor het oceaanleven.

“We’re doing our damndest to do something that’s environmentally friendly,” zegt Paul Von Blerk van het KwaZulu-Natal Shark Board. “The sharks are often in distresses and some die while caught in the nets. That is why we are looking for an alternative method.”

De elektrische barrière is nog in de test fase maar belooft veel goeds. De onderzoekers zoeken nog naar een manier om het systeem werkende te houden in zware omstandigheden (branding en hoge golven).

 

 van