06-09-2017 - Mountainbiken, Nieuws

NIEUWE PRO-ZADELS VOOR E-MTB- EN TRAIL-RIJDERS

Uit een gezamenlijk onderzoek naar drukverdeling van PRO en het fietsmetingbedrijf bikefitting.com bleek dat mountainbikers vaak comfort opofferen en hun prestaties beperken door voor een multifunctioneel zadel te kiezen. Zij besteden onvoldoende aandacht aan het aspect padding en waar deze aangepast moet zijn aan hun fysieke eigenschappen. PRO heeft op basis van dat onderzoek nieuwe zadels ontwikkeld om aan de specifieke vereisten van de Enduro/Trail/All-Mountain- en E-MTB-rijder te voldoen.

Een mountainbikezadel dient goed bestand te zijn tegen ruige omstandigheden en harde impact kunnen weerstaan en toch lichtgewicht te zijn voor topprestaties. Onderzoek naar drukverdeling in het laboratorium van bikefitting.com heeft aangetoond hoe verschillende rijders in diverse posities op een mountainbikezadel rijden en regelmatig van positie wisselen op verschillende terreinen en hellingen.

GRIFFON en TURNIX MTB-zadels

Op basis van deze resultaten heeft PRO specifieke mountainbikeversies van de Griffon- en Turnix-zadels gemaakt met een bredere neus en een gleuf in het midden, een bovenlaag met veel grip en extra padding, waardoor het zadel vóór 2mm dikker is en achter 5mm. Het bredere neusgedeelte is ontworpen om rijders een meer ondersteunend platform te bieden aan de voorkant van het zadel voor zware inspanningen op steile hellingen. Terwijl het bredere middengedeelte voor een verbeterde handling en bochtstabiliteit zorgt. De bovenkant van het zadel bestaat uit PU-materiaal met meer gripgevoel om de beweging van de rijder op het zadel te verminderen. Daarnaast is het materiaal aan de zijkanten van de Griffon- en de Turnix-zadels voorzien van een duurzame en rubberen afwerking om de zadelbasis en de padding tegen schade te beschermen.

De padding zelf is van schokabsorberend, waterdicht en zeer lichtgewicht ethyleen-vinylacetaat gemaakt dat 30% lichter is dan standaard PU-materiaal, waardoor het totale gewicht wordt teruggebracht tot 216g voor de Griffon en 222g voor de Turnix.

De zadelschalen zijn van een carbon-versterkt polymeer gemaakt, ontworpen met lange carbonvezels voor stijfheid en een Anatomische Passing met een uitgesneden drukverlagende gleuf in het midden, die aan de onderkant is afgedekt om binnendringen van modder en water te voorkomen. De rails van de Griffon en de Turnix zijn gemaakt van een corrosiebestendige roestvrijstaal legering (AISI 304, 18% Cr en 8% Ni). De geïntegreerde bevestigingspunten waaraan extra accessoires zoals raceplaatjes, spatboden en camera’s veilig aan kunnen worden bevestigd, maken de zadels compleet.

Het PRO Griffon-zadel heeft een vlakker profiel en een smaller achterdeel met een verlaagde zijwand voor minder flexibele rijders die de neiging hebben om meer te bewegen, terwijl het PRO Turnix-zadel een gevormd profiel heeft met een breder achterdeel voor meer flexibele rijders die minder op het zadel bewegen. Beide zadels zijn leverbaar in drie breedtes; 132mm, 142mm en 152mm.

Volture e-MTB-zadel

Studies met e-bikegebruikers lieten een aantal interessante uitkomsten zien. Rijders die met een e-bikemotor rijden, komen in het algemeen minder uit het zadel om krachtig te trappen op steile hellingen en omdat zij minder kracht op de pedalen uitoefenen, drukken zij hun gewicht meer in het zadel. Daarom is de Volture ontwikkeld om met meer padding meer comfort aan e-MTB-rijders te bieden.

Het Volture E-MTB-zadel is uitgevoerd met extra padding voor meer comfort aan de achterkant van het zadel, een breder neusontwerp voor extra stabiliteit en betere handling en een hoger achterdeel voor betere krachtoverbrenging. Het Volture-zadel is tevens voorzien van bevestigingspunten voor accessoires. Het zadel weegt 235g (142mm) en is leverbaar in de breedtes 142mm en 152mm.

PRO adviseert altijd specifieke zadels in relatie tot de flexibiliteit, rijhouding, zitbreedte, geslacht en het type fietser, met de online zadelsecector kan de consument zijn keuze maken op basis van deze criteria. Met deze drie nieuwe zadels, breidt PRO het assortiment uit om een groter aanbod aan zadels op wedstrijdniveau aan te bieden voor tijdritten/triatlon, weg, cross-country, Enduro/Trail en E-MTB disciplines. 

De nieuwe Griffon MTB, Turnix MTB en het Volture E-MTB zadels zijn vanaf januari 2018 verkrijgbaar in de winkel. Ga naar www.pro-bikegear.com voor meer informatie. Voor meer Up/Down nieuws volg je ons op Facebook en Instagram of neem je een abonnement. Zo mis je nooit meer een uitgave en dus nooit meer de beste content!

 van