27-01-2012 - Skiën, Nieuws

Nine Queens & Nine Knights 2012

Beeld: Klaus Polzer

In 2008 werd voor het eerst een kasteel van sneeuw gebouwd. Niet zomaar een kasteel, maar eentje waarin jib features en schansen verwerkt waren. Maar wat is een kasteel zonder zijn ridders? Negen top freeskiërs werden door Nico Zacek uitgenodigd en omgedoopt tot de Nine Knights om hem te vergezellen in de strijd om de eerste plek. Hoewel er gestreden wordt om de titel, krijgen de ridders in de week voorafgaande aan de wedstrijd de mogelijkheid om te trainen, nieuwe tricks te leren en plezier te hebben.

Afgelopen seizoen was het voor het eerst ook de beurt aan de beste dames uit de freeski scène om te laten zien wat ze in huis hebben: de Nine Queens bestormde het voor hen gebouwde kasteel. Een week die zeker de freeski geschiedenis in is gegaan. Niet alleen omdat het de eerste Nine Queens wedstrijd was, maar ook omdat hier voor het eerst een switch 1080 werd geland door Kaya Turski. Vijf minuten later volgde Maria Bagge met precies dezelfde trick.

Bij beide wedstrijden hebben up and coming riders de mogelijkheid om via een video kwalificatie een wildcard te veroveren. Voor de heren is een lijst met 8 specifieke tricks plus een trick naar keuze opgesteld, welke in de video moeten voorkomen. Bij de dames is er geen tricklijst samen gesteld maar denk niet dat het hierdoor makkelijker is. De jury die bepaald wie de twee wildcards bij de dames krijgen, bestaat onder andere uit Virginie Favre, Bobby Brown, Tom Wallish en natuurlijk de organisator zelf, Nico Zacek en een leuke lach is dan ook niet genoeg om mee te mogen doen.


Foto: Markus Eder wist via de video kwalificatie een wildcard voor de Nine Knights te scoren en zich zo bij het grote publiek in beeld te skiën.

Na vorig seizoen te zijn gecanceld als gevolg van te weinig sneeuw, is dit jaar de Nine Knights wedstrijd weer terug en dit keer op 1800 meter hoogte in Mottolino, genesteld in de Italiaanse Alpen. De Queens zullen dit jaar in Fiss, Oostenrijk hun talenten laten zien in de week van 18 t/m 25 maart 2012. De Knights volgen in de week van 9 t/m 14 april 2012.

Beide evenementen bieden de riders is eerst een paar dagen training alvorens zij op zaterdag met elkaar de strijd aan gaan om de big air titel. Gedurende de week vinden er verschillende foto sessies plaats, met helikopters overdag maar ook tijdens zonsopkomst en ondergang.

Ben je in de betreffende weken in de buurt? Twijfel dan niet om een kijkje te gaan nemen want je bent van harte welkom!

Check www.nineknights.com en www.ninequeens.com voor meer informatie!

[youtube id=”8xlujaToFIU” w=”630″]

 van