16-01-2018 - Skiën, Nieuws

NK Freeride 2018

Na een jaar afwezigheid komt er in 2018 weer een officieel Nederlands kampioenschap in deze sterk aan populariteit winnende sport; die van het freeride skiën en snowboarden. 

De 4e editie van het NK wordt gehouden in de week van 18 tot 23 maart 2018 in Fieberbrunn, het Mekka voor de fanatieke freeride ski en snowboarder. Fieberbrunn ligt op de grens van Salzburgerland en Tirol in het Pillerseetal. Een rustig en klein dorp dat sinds enkele jaren verbonden is aan Saalbach, Hinterglemm en daardoor 270km aan pistes heeft. De Freeride World Tour maakt ook al 11 jaar een stop op deze plek. “Fieberbrunn is en blijft mijn lievelings stop”, verteld professional freerider Flo Orley.

Het NK Freeride wordt sinds 2016 officieel erkend door de Nederlandse klim en bergsport vereniging, de KNBV. Freeride is een discipline binnen de wintersport die erg groeit: “Wie echt iets moois en puurs wilt beleven in de bergen gaat van de gebaande paden af. Buiten de piste skiën en snowboarden is populairder dan ooit. Je verlaat de geprepareerde gebieden en duikt de diepe sneeuw in. Logisch dat toerskiën en freeriden booming zijn: liever poeder dan een afgetrapte piste.” Aldus Patrick Baars van de NKBV.

Kan ik mee doen?
Als je een beetje off-piste ski of snowboard ervaring hebt kan dat zeker! Er vindt namelijk aan het begin van de week een kwalificatieronde plaats op een relatief makkelijke helling. Alleen een selectie van de beste rijders gaat door naar een uitdagende finale helling.

Veiligheid
Freeriden is niet geheel zonder risico en het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Daarom moet elke deelnemer die mee doet aan het NK in het bezit zijn van een lawine pieper, een rugtas met schep en sonde, een helm en een rug beschermer.


Meer informatie over het NK Freeride 2018 is te vinden op de site van NK Freeride.

 van