07-01-2014 - Nieuws, Wielrenblad

NK Veldrijden: Titelkandidaten tonen vorm

Een week voor het Stannah Nederlands Kampioenschap Veldrijden in Gasselte, hebben enkele titelkandidaten onderstreept dat ze tot de absolute wereldtop behoren. In Rome wisten Lars van der Haar, Marianne Vos en Mathieu van der Poel podiumplaatsen te behalen bij de wereldbekerstrijd. Van der Haar en Vos werden tweede. Van de Poel wist de strijd bij de Beloften in winst om te zetten.

Beeld: Photopress.be 

Een week eerder toonde Vos eveneens haar vorm. Dat was in Surhuisterveen, waar ze de Centrumcross met overmacht op haar naam schreef. Internationaal greep de 26-jarige Vos de afgelopen weken ook nog twee andere tweede plaatsen. Op nieuwjaarsdag werd ze tweede (een lekke band weerhield haar van de winst) in het Belgische Baal en ook in de cross in Heusden-Zolder legde de titelverdediger beslag op de tweede plek. Voor het Stannah NK in Gasselte zal ze er alles op zetten om zondag 12 januari opnieuw het Nederlands Kampioenschap te behalen.

De grote NK-favoriet bij de Elite, Lars van de Haar, reed in Rome vanaf de dertiende plek naar de tweede. Enkele dagen eerder, 2 januari won Van der Haar de Centrumcross in Surhuisterveen en op tweede kerstdag imponeerde de Eliterenner uit Woudenberg in de wereldbekerwedstrijd in Zolder (B) met een fraaie overwinning. Bij de Superprestige veldrit in het Belgische Baal werd Van der Haar vijfde.

Mathieu van der Poel greep in Rome de overwinning bij de Beloften en verzekerde zich daarmee ook van de Wereldbeker in die categorie. Een prachtige prestatie een week voor de Nederlandse titelstrijd in Gasselte.

Tijdens het Stannah Nederlands Kampioenschap Veldrijden in Gasselte komen maar liefst drie wereldkampioenen in actie: Mathieu van der Poel bij de Junioren, Marianne Vos bij de Dames en bij de Beloften Mike Teunissen. Een unieke situatie.

Plaatselijk favoriet Esmee Oosterman uit Gieten tracht op eigen terrein in ieder geval bij de Junioren Vrouwen op het podium te komen. Het 17-jarige talent uit Gieten zal geen rustperiode voor het NK inlassen. “Ik voel mij het best wanneer ik het ritme van koersen vasthoud”, zegt Oosterman. Dat ze voor eigen publiek rijdt, belast haar niet extra. “Ik presteer goed onder druk, dus daar maak ik mij niet veel zorgen over.”

Het NK begint komende zaterdag en zondag om 10.30 uur op het parcours rond ’t Nije Hemelriek in Gasselte.

 van