18-09-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

NKV verbindt kitesurfers met “Safety Event”

Op zondagmiddag 24 september is strandtheater de Houten Kaap in Ouddorp het toneel voor kitesurfers. Waar deze watersporters normaal gesproken samen komen op de kitesurfspot, komen ze nu samen in het theater om inspiratie op te doen en om van elkaar te leren tijdens het Safety Event. “De kitesurfsport veiliger maken op een bijzondere manier, dat is wat we gaan doen”, vertelt NKV safety bestuurslid Erik van Vreumingen.

De NKV (Nederlandse Kitesurfvereniging) is de door vrijwilligers gedreven organisatie voor kitesurfers en de kitesurfsport in Nederland. De NKV maakt zich hard voor spots, ofwel de plekken om veilig te kunnen kitesurfen, de kite-community en de veiligheid van de sport. Door het organiseren van twee ‘safety clinics’ per jaar worden kiters op een laagdrempelige manier geïnformeerd over essentiële informatie over veiligheidstopics. Er worden interactieve presentaties gehouden en bezoekers kunnen vragen stellen en elkaar ontmoeten.

Volgens Erik is dit belangrijk: “Vooral beginnende kitesurfers blijken het niet gemakkelijk te vinden om op een mede-kiter af te stappen en vragen te stellen over bijvoorbeeld de afstelling van hun materiaal. Ook ontbreekt het ze soms aan een buddy, iemand waarmee ze samen het water op gaan. Het hebben van een buddy is ontzettend belangrijk, want als er iets mis gaat, kun je elkaar helpen of alarm slaan.”

De safety clinic 2.0 voor alle kiters

Deze en meer topics komen dan ook terug op 24 september tijdens het safety event. Voor deze ‘safety clinic 2.0’ heeft de NKV alles uit de kast getrokken. Want behalve bijdragen aan de veiligheid van de kitesurfsport, wil de NKV de kitesurfers ook verbinden. Vergevorderde kitesurfers, gecertificeerde instructeurs, auteurs en zelfs jonge professionele atleten komen langs om te spreken en om in gesprek te gaan.

Erik vult aan: “En we verwachten hetzelfde publiek! Gevorderde kiters, jongens en meisjes met pro-kitecarrière ambities, maar zeker ook beginnende kiters – iedereen is welkom!”

Na het luisteren naar de verhalen met als gemene deler ‘kitesurfveiligheid’ verplaatst het safety event van het strandtheater in Ouddorp naar het strand bij de Brouwersdam. Bij beachclub/ kitesurfschool Natural High is er dan nog de mogelijkheid om nieuw kitesurfmateriaal te testen, eigen materiaal na te laten kijken en elkaar te spreken onder het genot van een drankje.

Het programma ziet er als volgt uit*

12:15/ 12:30 inloop met koffie, thee & koek
12:45 – 13:15 intro en Mystery Guests – jonge pro-kiters 13:15 – 13:45 Ydwer van der Heide – fotoshoots & safety 13:45 – 14:30 Stefan van der Kamp – downwinder clinic 14:30 – 15:15 KNRM – opstappers delen ervaringsverhalen 15:30 – 16:00 VWDS kitesurfinstructeur over materiaal

16:00 – richting de Brouwersdam – Natural High
16:30 – 18:00 Materiaal check op het strand, test-gear van North Kiteboarding en demo 18:00 Verwacht einde

*wijzigingen voorbehouden

Safety Event
Safety Event

Gratis deelname

Het safety event is net als de voorgaande door de NKV georganiseerde clinics en evenementen gratis. “Het is belangrijk dat kitesurfers hun kennis en kunde up-to-date houden. Een event als dit draagt daaraan bij”, aldus Erik.
Volgens Erik is het daarnaast erg leuk om dit keer zo’n bijzondere en uitgebreide insteek te hebben: “Dit hebben we volgens mij nog nooit eerder zo gedaan, met zo’n bomvol leerzaam programma met voor ieder wat wils. Ik kijk er zelf ook enorm naar uit!”

Wil je erbij zijn? Er is slechts plek voor 100 kitesurfers. Opgeven kan (alleen) via: www.kitesurfvereniging.nl

tekst: Eva Krul – Current content & projects beeld: Eva Krul


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van