11-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Carve 2020 – Review

North hoofddesigner Pat Goodman heeft in samenwerking met Jalou Langeree en Jesse Richman de North Carve 2020 wavekite ontwikkeld waarmee je ook kunt strapless freestylen en foilen.

Lees hier onze review over de North Carve 2021!

North Carve 2020 - Review

North gebruikt het beproefde Teijn Technoforce D2-doek. Dit doek is verstevigd met twee polyester-draden. Een prima balans tussen een laag gewicht, goede scheurbe- stendigheid en duurzaamheid. Een skelet van 160 gram dacron geeft de kite een vormvast profiel. Er zitten extra panelen tussen de leading edge en het gedeelte daarachter om een zo aerodynamisch mogelijk profiel te creëren. Over het algemeen is het opvallend hoe netjes de North Carve 2020 is afgewerkt. Stiksels lopen mooi recht en de panelen zijn keurig strak afgesneden. Je kan zien dat daar veel aandacht naar is uitgegaan.

Boston-ventiel met bajonet-sluiting

North Carve 2020 - Review

Er zit een Boston-ventiel met bajonet-sluiting op de North Carve 2020 zodat je het uiteinde van de pomp direct kunt aansluiten. Het hele systeem steekt wel wat uit, maar wordt netjes afgesloten met een neopreen kapje. Gebruik dat kapje meteen nadat je de kite hebt laten leeglopen zodat er geen zand in het ventiel kan komen. Verder is het een beproefd systeem. De buisjes naar de struts zijn lekker groot zodat oppompen en leeglopen supersnel gaan. De bridle heeft geen katrollen en de lijnen in de bridle zijn extra dun om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. Bovendien zijn ze van tevoren opgerekt en daarna afgesneden om zo min mogelijk rek te hebben en direct mogelijke stuureigenschappen te krijgen.

North Carve 2020 - Review

Lichtgewicht beschermingspads

Om de relatief dikke leading edge zitten smalle dunne lichtgewicht beschermingspads zodat de kite iets van de grond af ligt om zo beter bestand te zijn tegen schuren. Bij de connectie tussen struts en leading edge zitten kevlar verstevigingen om een zo duurzame verbinding te krijgen. De Carve heeft drie bevestigingspunten van de stuurlijnen op de wingtips om de bardruk versus directheid in de stellen. Er zitten twee zachte latten in de trailing edge om het flapperen tegen te gaan. De North Carve 2020 heeft een zogenaamd Two Stage Arc Design waarbij de arc (boogvorm) twee vormen heeft. De kite heeft een meer vlakke arc bovenop de kite voor lange sprongen en goede hoogteloop- eigenschappen en een meer ronde bij de wingtips voor directere stuureigenschappen.

North Carve 2020 - Review

Reageert snel op stuurbewegingen

De North Carve 2020 reageert snel op stuurbewegingen zonder nerveus of te snel aan te voelen. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Doordat de kite meer achterin het windvenster zit drift hij fantastisch. Willen andere kites wel eens met de ‘neus’ naar voren in het water vallen als er minder spanning op de lijnen staat, de Carve blijft netjes in de lucht.

Het depowerbereik is erg kort, je bar een paar centimeter over de depowerlijn schuiven en je voelt meteen meer of minder druk. Erg fijn bij korte cutbacks of als je te veel druk hebt bij een bottomturn. Het vergt alleen een iets meer ervaren hand. Dat laatste moet je ook hebben want hij is wat gevoelig voor achterlijnspanning. In het onderste bereik moet je soms de bar iets van je af doen om backstall te voorkomen. Je kan ook je depowerstrap iets aantrekken. In het bovenste windbereik moet je spanning op de achterlijnen houden anders geen ie iets trillen. Allemaal makkelijk op te lossen. Helaas kun je niet de lengte van de achterlijnen instellen met knoopjes zoals bij sommige andere merken.

North Carve 2020 - Review

Veel druk per vierkante meter

De North Carve 2020 heeft veel druk per vierkante meter dus je kunt makkelijk 1 of 2, misschien zelfs 3 maten kleiner varen. Het voordeel van een kleinere kite is dat die een betere handeling heeft. Een klein powervol kite’je is ook fijn bij het nieuwe freeride foilen op korte boardjes met grote foils. Daar is de Carve dan ook prima geschikt voor. Doordat de kite een Two Stage Arcdesign heeft springt ie ook fijn voor het strapless freestylen. De lift is niet mega maar de kite is wat vlakker bovenop zodat je wat meer airtime hebt en zo tijd om je trick af te ronden.

North Carve 2020 - Review

Eigenschappen North Carve 2020:

North Carve 2020 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van North gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Lees hier onze review over de North Carve 2021!


Deze review van de ‘ North Carve 2020 ‘ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van