17-01-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Carve 2021 – Review

Anderhalf jaar geleden werd de nieuwe North-lijn gepresenteerd met daarin een wavekite de Carve genaamd. Deze is goed ontvangen en snel populair geworden bij het golfrij-gilde. De 2021-versie van de North Carve is op een paar punten verder verbeterd. Wij gingen kijken welke. 

Lees hier onze review over de North Carve 2020!

North Carve 2021 is lichter

De nieuwe North Carve is iets lichter geworden omdat er minder dacron gebruikt is. Verder gebruikt North het vertrouwde Techoforce D2-doek (doek versterkt met twee polyester-draden) voor een goede verhouding tussen een laag gewicht en maximale sterkte. Daarnaast is het bewezen duurzaam. In de trailing edge zitten vier (behoorlijke) latten voor stabiliteit van de trailing edge en beschadiging bij het flapperen (wanneer de kite op het kant ligt) tegen te gaan.

North Carve 2021 - Review

Het gebruikte ventiel bij de North Carve 2021 is een Boston-type, North noemt dit Hyperflow, waarbij je de adapter van de pomp kunt vastzetten op het ventiel. Het oppompen en laten leeglopen gaat lekker snel. Let bij het losdraaien van het ventiel wel op dat er geen zand in het openstaande gat komt. 

Aerodynamischer, stabieler en constantere en lineaire bardruk

North’s kite-designer Pat Goodman heeft veel aandacht gegeven aan de overgang tussen de leading edge en het doek daarachter. Tijdens het varen verandert de vorm van de leading edge continu. Dit veroorzaakt instabiliteit van het profiel. Het patroon van de panelen en gebruikte materialen in de North Carve 2021 zorgen ervoor dat dit zo min mogelijk gebeurt. Hierdoor is de kite aerodynamischer, stabieler en geeft het een constantere en lineaire bardruk. De Carve heeft mooie dunne mini bumpers op de leading edge waardoor de kite beschermd is tegen schuren op de kant.  

Dikke leading edge

De leading edge van de North Carve 2021 is best dik waardoor de kite een rigide frame heeft zonder hard te moeten worden opgepompt (6 psi). Een iets minder hard opgepompte kite stuurt wat makkelijker en maakt een kortere draaicirkel omdat de arc wat kleiner wordt en de ‘projected area’ (het gedeelte van de kite dat wind vangt) minder groot. Hierdoor loost de kite druk. Dit werkt prima, al blijft de druk aan de hoge kant en kan soms te veel worden bij harde wind als je hem door het windvenster wil sturen. De positie van de kite is dan belangrijk en dat vraagt enige ervaring.

Bijkomend voordeel van een dikke leading edge is dat-ie goed blijft drijven mocht-ie in de golven gespoeld worden. Al zal dat niet zo snel gebeuren want hij herstart supersnel. Verder zit de Carve door deze dikkere leading edge wat meer achter in het windvenster. Hierdoor drift de kite uitstekend in zowel weinig als veel wind. De North Carve 2021 is meer een krachtige park&ride-kite dan een speelse kite die je veel moet bewegen tijdens het golfrijden. Hij laat zich prima plaatsen en blijft daar rustig in de lucht hangen terwijl jij je ding doet op de golf.  

Groot windbereik

Het windbereik is groot van de Carve. In het onderste deel planeer je snel. In het bovenste deel blijf je makkelijk in controle. De nieuwe set-up en materiaal van de katrolloze bridle werken hieraan mee. De feedback op de bar is erg goed. Je voelt ten alle tijden waar de kite zich bevindt en de druk is goed te controleren. In vergelijking met andere wave-kites is de North Carve 2021 meer ‘true to size’ dus downsizen hoeft niet. De North Carve 2021 heeft graag wat meer druk om het optimale eruit te halen. Dan kun je er ook prima mee (strapless) springen en reageert-ie sneller op stuurimpulsen.

De bardruk kun je instellen door een van de drie opties te kiezen waar je je achterlijnen op vastzet bij de wingtip. De trekkracht is iets hoger waardoor je snel op gang komt, maar de vaarsnelheid is niet hoog waardoor je prima controle kunt houden over je surfboard. Hoogtelopen is totaal geen probleem, je bent in no time terug bij je startpunt om weer een golf te chargen.       

De North Carve 2021 komt in een mooie, ruime en stevige tas. De verkrijgbare kleuren zijn: rood, groen en blauw.  

Eigenschappen North Carve 2021:

North Carve 2021 - Review

Maten, Bereik & prijs North Carve 2021:

North Carve 2021 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van North gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Lees hier onze review over de North Carve 2020!


Deze review van de ‘North Carve 2021‘ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van