24-03-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Cross – Review

Vorig jaar lanceerde het nieuwe North voor het eerst een hele kiteboardlijn. Daartussen zat ook het allround freeride surfboard: de Cross. Een board dat tussen het performance surfboard, de Charge en het strapless freestyle board, de Comp in zit. Een kruising dus. Voor 2021 is die bijgewerkt.

Toevoegingen

Er zijn behoorlijk wat aanpassingen gedaan. Zo zijn er vier best radicale concaven toegevoegd voor een soepele en comfortabele rit over het water. De neus is wat smaller geworden voor meer controle in ruig water en heeft daardoor een lagere ‘swingweight’ bij topturns en airtricks. Verder is de rockerlijn aangepast met meer rocker in de achterkant voor lossere en kortere draai-eigenschappen. Qua constructie is er een carbon Vector-net toegevoegd bij de rails zodat het board beter bestand is tegen stoten. Verder heeft de Cross een EPS-kern die omwikkeld is met lagen glasfiber.

Levendig vaargevoel

Opvallend is een lijn die onder in het board loopt. Deze gaat vanaf de voorkant langs de rail naar de achterkant tussen de vinnen door. Deze ingelamineerde lijn is van carbon innegra en geeft het board een stijfheid en levendig vaargevoel. In de tail zitten carbon stroken die deuken van de hielen tegengaan en ze geven meer torsiestijfheid voor directe stuureigenschappen. Zeker gezien de breedte van de vrij vierkante achterkant stuurt het board best direct. Al moet je daarvoor wel meer kracht zetten. Op de golf kun je het beste je gewicht wat meer achterop zetten. Dan kun je mooie korte en lange bochten draaien. Te veel voorop remt het board iets te veel af.

North Cross - Review

Niet speels maar carvy

De Cross surft niet heel speels maar meer carvy. Door de scherpe rails hou je goed grip en kun je ook nog eens prima hoogtelopen. Het board is niet heel snel, maar je gaat comfortabel en met veel controle over het water. Tijdens transitions is-ie lekker stabiel.

North Cross - Review

Springen

Springen gaat prima. Het board pop je makkelijk uit het water door de schuin afgesneden rails waardoor het niet vastzuigt aan het wateroppervlak. Vastpakken voor airtricks gaat superfijn omdat het deckpad bij de rails iets dikker is voor een goede grip. De grip van het hele deckpad is overigens subliem. In de lengte en in de breedte zitten ribbels en bij de tailpad zitten daarbovenop nog eens bolletjes. Het materiaal zelf is super sticky. Doordat de pad zoveel grip geeft draagt dit ook bij aan een goede controle over het board.

North Cross - Review

Grip

Fijn is ook de bobbel aan de voorkant van de pad. Daar kun je tijdens aerialtricks lekker je voet tegenaan zetten zodat je niet van je board glijdt. Achterop zit ook nog een flinke tailkick. Handig is ook de groene lijn op het dek. Dat is een mooie marker waar je achterste voet op kunt zetten als je maximaal hoogte wilt lopen. Onder de voorste voet zitten eva- pads in het board gelamineerd zodat vibraties geabsorbeerd worden en deuken van de hielen wordt voorkomen.

North Cross - Review

Je kunt de Cross varen met voetbanden en er is een bevestigings-insert voor een leash. In de FCS II-vinbox kun je FCS I-vinnen zetten of FCS II- click-in vinnen (geen FCS-sleutel nodig). Het board wordt zonder vinnen geleverd zodat je zelf kunt bepalen welke je wilt. De Cross is bij uitstek geschikt voor kitesurfers die strapless freestyle tricks willen doen én golven willen rijden.

North Cross - Review
North Cross - Review

Deze review van de ‘North Cross’ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van