26-03-2018 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North freefoil met speedster combo 

Vrijwel elk kiteboardmerk heeft tegenwoordig een hydrofoil en bijpassend board. North komt er wel iets later mee dan de rest, maar ze komen dan wel met iets bijzonders. Hier onze review over de North freefoil met speedster combo. 

North Speedster Combo-foil

Zo is de North Speedster Combo-foil gemaakt van carbon composiet. Hierbij wordt carbon gemengd met kunststof om zo een stijve, lichte, sterke en betaalbare foil te verkrijgen. Dit materiaal is zo sterk dat de randen niet snel beschadigen en afbrokkelen en krassen weinig gevolgen hebben. Je kan zelfs op de vleugels staan zonder dat de winglets (opstaande uiteinden) afbreken! Deze winglets geven de foil overigens goede balans, draai-eigenschappen en vaarstabiliteit. De 90-cm-mast (er is ook een 65-cm-mast verkrijgbaar) en bevestigingsblok zijn van aluminium en prachtig afgewerkt. Alle onderdelen worden vastgezet met Polygon- schroeven. Deze hebben een speciale vorm waardoor ze niet snel lostrillen. Je krijgt bij de foil een prachtig pakket met beschermingshoezen en pads voor de mast en vleugels. Deze kunnen daarna nog in een draagtas.

North speedster combo freefoil

De Speedster Combo is geschikt voor beginners tot vergevorderden. De beginners kunnen een tussenstukje bij de achtervleugel zetten waardoor je de hoek van de vleugel verandert, je foil geleidelijker uit het water komt en je meer controle hebt daarover. Erg handig. Ben je beginner af dan kun je dit tussenstukje weglaten en kom je eerder op snelheid. De vorm van de vleugel is best racy, namelijk smal en lang, maar wil je meedoen aan serieuze foilwedstrijden heb je toch een nog meer race-foil nodig. Die helpt je nog harder en hoger aan de wind te gaan, maar relaxed is wat anders. De NSpeedster is meer gericht op comfort.

De Freefoil

De Freefoil is een foilboard met een twintip- constructie. Omdat het board minder goed drijft door het relatief lage volume (in vergelijking tot een foilboard met surfboard-constructie) is ie makkelijk op z’n kant te zetten en in de voetbanden te komen. Relaxed voor beginners. Verder is de neus erg flexibel. Hierdoor vangt ie klappen goed op. Vooral als beginner helpt het je je evenwicht te bewaren als het board begint te ‘dolfijnen’ (onvrijwillig op en neer stijgen van het water).

north freefoil met speedster combo

Ook een mooie en handige feature is het met kurk en rubber afgewerkte dek. Je hoeft hierdoor niet aan de gang met wax of schoentjes. Je kan, als je goed genoeg bent, prima zonder straps varen. Bovendien vangt de pad schokken op waardoor je een rustige comfortabele rit krijgt. Je kan het board met drie of twee voetbanden varen. Wat jij prettig vindt. Die straps zijn comfortabel en eenvoudig in te stellen middels een band die je kunt aantrekken. Er zit een 90 x 165 millimeter vierpunts-foil bevestigingssysteem op die ook met veel andere merken werkt. Het board is met 3,9 kilo licht van gewicht te noemen. De twintip bouwwijze is erg sterk en duurzaam. Handig zijn verder de markeringen aan de zijkant van het board voor waar je je voeten moet zetten. Wij voeren op de 5’0” x 18 1/3”-versie maar er komt ook nog een kortere versie aan. Kun je helemaal meedoen met de Hawaiiaanse strapless hydrofoil freestyle-trend.

Freefoil speedster combo north

De North Freefoil met Speedster Combo is verkrijgbaar vanaf € 849,- (met 90 cm mast, pads en draagtas) Freefoil 5’0” € 649,- (zonder voetbanden, deze zijn € 49,90 per stuk).

Meer informatie over de North Freefoil met Speedster Combo is te vinden op de website.


Dit artikel is afkomstig uit Access #4 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van