07-08-2019 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Kiteboarding 2020 Preview 

Het Californische North Sails maakt al zeilen voor boten sinds 1957 en is inmiddels het grootste zeilmerk ter wereld. Vanaf 1981 worden door Boards & More vanuit Duitsland onder de noemer North Sails ook windsurfzeilen uitgegeven, in 2001 volgt North KiteboardingSinds augustus 2018 is de naam North Kiteboarding terug in handen bij de overkoepelende organisatie North Sails. Het merk wordt nu ondergebracht in het nieuwe bedrijf North Actionsports Group (NAG) en vind z’n nieuwe thuis in ons eigen pittoreske Katwijk. Geen toeval, want het daar gehuisveste merk Mystic is inmiddels ook deel van North Kiteboarding. Productontwikkeling en brandmanagement worden gestuurd vanuit Nieuw-Zeeland met aan het hoofd Mike Raper, voorheen brandmanager van Cabrinha. 

In één jaar tijd heeft het nieuwe North Kiteboarding niet stil gezeten. Er is een complete range aan nieuwe kites en boards met toebehoren ontwikkeldEr zijn een aantal bekende ingenieurs en ontwerpers hard aan het werk gezet – zoals Pat GoodmanHugh Pinfold, Jamie Scott en Uli Sommerlatt–  om drie kites, een bar, vijf twintips (met bijbehorende accessoires zoals vinnen, voetbanden en voetpads), drie strapless  surfboards en drie foilboards met drie foilbladen en foilmasten te ontwikkelen. 

North kites 

Met bijna twee decennia ervaring als kitedesigner is Pat Goodman een autoriteit in de kite-industrie. Pat heeft drie pulley-loze kites ontwikkeld voor North Kiteboarding die in Augustus 2019 op de markt komen: DOrbiteen freeride/big air kite gereden door Nick Jacobson en Jesse Richman. DPulse; een freestyle/wakestyle kite gereden door Bruna Kajiya en de Carve; een wave/strapless freestyle kite gereden door Jalou Langeree en Jesse Richman. Ook komt North dit jaar ook met de Pioneer een trainer kite. In toekomstige reviews zullen we terug komen op de kites met hun specifieke vaareigenschappen en features zoals het 2 Stage ARC-design, de Profile Transition Panels en de Exo Skeleton Structure. 

Navigator Control System 

Bij de nieuwe kites hoort ook een nieuwe bar. De door Hugh Pinfold ontwikkelde bar is simpel en doeltreffend. Precies wat North Kiteboarding met zijn producten voor ogen heeft. Het quickrelease systeem is na een release met één actie weer herbruikbaar. Je klikt de chickenloop simpelweg terug in het release-systeem. Simpeler kan niet. De chickenloop is eenvoudig zonder gereedschap te vervangen door een grotere loop voor bijvoorbeeld freestyle/wakestyle of voor een slide surfloop. Naast verstelbare bareinden bevat de bar alle andere moderne features die je van een bar mag verwachten. 

NKB Navigator Control System
NKB Navigator Control System

North KB Twintips  

North Kiteboarding komt met een twintiprange van vier boards. De Atmos, een board voor freeride en big air. De Focus, een board voor free- en wakestyle. De Flare, een board voor parkriden en wakestyle en de Prime een freeride board. Van deze boards zijn de Atmos en de Focus ook in een performance carbon-editie te krijgen.  

Naast de boards heeft North Kiteboarding ook gloednieuwe voetbanden en voetpads ontwikkeld, de Flex, die op elke voet afgesteld kan worden. De naadloze binnenvoering en de velcrosluiting van de voetband passen naadloos bij de in vorm gegoten voetpad die uit verschillende soorten rubber bestaat. Voor de wakestylers onder ons heeft North samen met Jesse Richman de Fix-wakeboot ontwikkeld. Een boot met comfort, support en flexibiliteit als doel 

Surfboard line-up 

North Kiteboarding komt dit jaar met drie boards. Een complete quiver, bestaande uit een performance– , een freeride– en een strapless freestyle surfboard, respectievelijk de Charge, de Cross en de Comp. Kiwi-surfer en shaper Jamie Scott ontwerpt al 30 jaar surfboards en ondersteunt het North team met het ontwikkelen daarvan. Het uitgangspunt is een sterk surfboard dat kitesurf-bestendig is maar de flex– en surfkarakteristieken van een authentiek surfboard behoudt. De boards bestaan uit een met carbon geweven glasvezel, Futurelite genoemd, en ze hebben een carbon versteviging rond de rail van het board. De vinboxen liggen ook in deze carbon versteviging wat het board een directe respons geeft. De boards zijn voorzien van FCS II compatibele vinboxen 

Sonar Foils North foilboards 

Met de huidige foilmanie en de grote vraag naar foils kan North Kiteboarding natuurlijk niet achterblijven. Ze komen dan ook met een complete lijn van drie foilboards en drie foil setups. De boards zijn opgedeeld in een performance-, een freeride– en een kite/surfuitvoering. Het performance board, de Scoop is gemaakt voor de kitefoiler. Door de opkrullende neus kan je een foutje permitteren en duikt het board van maar 120 cm niet onder water. Met het railsysteem kan je alle foils monteren en op je gewenste stand zetten. Voor de foilbeginners en het grootste deel van het publiek is de Sense freeride foilboard dé oplossing: met vier schroeven monteer je elke passende foil onder het board. Het board heeft een twintipconstructie en is met zijn sidewall constructie bestand tegen een stootje. Ook handig om mee te reizen. In het kader van ‘one is all you need’ heeft North ook een hybrid namelijk de Chase. Dit is een kite/surf-foilboard waar je ook zonder kite mee kan foilsurfen.  

Om de boards voor iedereen toegankelijk te maken kan je de Sonar-mast van de foil in drie maten krijgen, de 85cm-mast voor freeride, de 70cm-mast om mee te surfen en voor beginners of ondiep water een 40cm-mast. 

De drie foils die op de standaard fuselage en stabilizer passen zijn de Sonar 850 voor performance freeride, de Sonar 1150 voor Freeride/Surf/Wake en de Sonar 1650 voor Surf/Wake/Sup. 

Bekijk meer van de producten en nieuws van North Kiteboarding 2020 op https://www.northkb.com/

Dit artikel staat ook in Access kiteboard magazine #3 2019.  Op de hoogte blijven van al het kitenieuws? Abonneer je dan snel op Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van