15-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Orbit 2023 – Kite Review

North Orbit 2023: Sinds North weg is bij Boards&More maakt het een stormachtige ontwikkeling door. De lijn wordt steeds verder uitgebreid en gefinetuned. De big air freeride kite, de Orbit gaat nu z’n derde editie in. Wat is er allemaal aangepast?

North Orbit 2023

De leading edge en struts zijn nu gemaakt van N-Dure Dacron. Dit is niet alleen lichter dan gewoon dacron maar ook stijver waardoor de leading edge vormvaster is. Verder zijn er kleine structurele aanpassingen gedaan om het profiel strakker te maken zodat de North Orbit 2023 nog minder weerstand heeft in de lucht. Zo is er nu één paneel vlak achter de leading edge in plaats van twee. Minder naden met stiksels geeft minder turbulentie. Ook minder turbulentie geeft het gebruik van een dubbele laag doek in de trailing edge. Deze beweegt mee met de rest van het doek en verstoort daardoor het profiel niet. Daarnaast zijn er ook kleine aanpassingen gedaan aan de bridle-positie voor meer stabiliteit in harde wind en zijn er in de maten boven tien vierkante meter lichtere bladders verwerkt. Al met al maakt het de nieuwe North Orbit 2023 niet alleen lichter maar ook een stukje directer en stabieler. Met een lage bardruk stuurt de kite erg snel en makkelijk. Ook de trekkracht aan de trapeze is niet hoog. Iets wat je niet vaak hebt bij vijfstrutters: meestal moet je best sterk zijn om zo’n kite te varen. Maar de North Orbit 2023 vaart opvallend licht, makkelijk en soepel. Overigens zijn er nu vier opties in plaats van twee om de bardruk in te stellen op de wingtip. Kon bij de vorige versie de wingtip nog wel eens wat vervormen bij het sturen in super harde wind, nu kun je hem beter tunen zodat de wingtips stabiel blijven.  Dee stijvere leading edge draagt daar overigens ook aan bij.

Het springen met de North Orbit 2023 is een lust. Omdat de kite lichter en een stijver profiel heeft reageert de kite sneller op stuur-impulsen. Hoe sneller de kite door de lucht vliegt bij het terugsturen voor een sprong hoe hoger je gaat. Met de North Orbit 2023 ga je dus hóóóg. De airtime is ook lang. Misschien niet zo lang als bij andere vijfstrutters maar meer dan lang genoeg om alle tricks uit te voeren. In het onderste deel van het windbereik is de boost wel iets minder. Je springt er nog steeds prima mee, maar je kan wel merken dat de North Orbit 2023 is ontwikkeld voor hardere wind. Dan de kiteloop, daar kunnen we kort over zijn: die gaan super. Ondanks de lage bardruk reageert de Orbit supersnel. Zowel korte als lange loops gaan heel makkelijk en gecontroleerd. Vaak zie je bij vijfstrutters dat korte loops lastig zijn maar met de North Orbit 2023 is het geen probleem. Bij beide kiteloops heb je volledige controle over de kite. Hetzelfde geldt voor varen in harde, vlagerige wind. De kite blijft rustig en stabiel. De vlagen worden goed opgevangen en je houdt een relatief constante bardruk. 

Doordat de North Orbit 2023 voorin het windvenster zit en een stijf profiel heeft, loopt-ie erg goed hoogte. Fijn als je net een stuk downwind hebt gesprongen. Verder heeft de Orbit een hoge vaarsnelheid. Rustig cruisen is er niet echt bij: hij wil naar voren! Zorg dat je daarom wel een bijpassend snel board hebt die de snelheid aan kan. 

Verder heeft de North Orbit 2023 een Boston-ventiel die je er helemaal moet afdraaien bij het l leeglopen. Let op dat er geen zand of iets dergelijks in de bladder kan komen. Dunne Duralite schuim-patches op de leading edge beschermen de kite tegen schuren op de grond. De bridle heeft geen katrollen. Je vaart de kite met een lage V en het gebruikte Technoforce D2-doek heeft 2 x 2 verstevigingsdraden voor een optimaal ‘gewicht versus duurzaamheid’-ratio. De kite komt in een mooie, stevige, ruime tas. De North Orbit 2023 is verkrijgbaar in rood, blauw en geel. 

Verdeling 0 tot 5 – North Orbit 2023

Bardruk: laag, hoog 2

Trekkracht: laag, hoog 3

Depower: weinig, veel 4

Stuurgedrag: indirect, direct 5

Vliegsnelheid: langzaam, snel 4

Sheet and go: matig, uitstekend 3

Lift: geleidelijk, explosief 5

Spronghoogte: laag, hoog 5

Airtime: kort, lang 4

Low-end: matig, uitstekend 3

High-end: matig, uitstekend 5

Stabiliteit: matig, uitstekend 5

Draaicirkel: klein, groot 3

Trekkracht in loop: weinig, veel 4

Positie in windvenster: voor achter 2

Vaarsnelheid: laag, hoog 4

Hoogtelopen: matig, uitstekend 5

Herstarten: matig, uitstekend 3

Driften: matig, uitstekend 3

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 3

Pop: weinig, veel 4

Maten windbereik gewicht prijs – North Orbit 2023

5 meter: 23 – 38 knopen, gewicht: nb, prijs: € 1.419,-

6 meter: 21 – 37 knopen, gewicht: nb, prijs: € 1.479,-

7 meter: 19 – 36 knopen, gewicht: nb, prijs: € 1.559,-

8 meter: 17 – 35 knopen, gewicht: nb prijs: € 1.629,-

9 meter: 15 – 32 knopen, gewicht: nb prijs: € 1.699,-

10 meter: 13 – 29 knopen, gewicht: nb prijs: € 1.769,-

11 meter: 12 – 27 knopen, gewicht: nb prijs: € 1.849,-

12 meter: 10 – 25 knopen, gewicht: nb prijs: € 1.929,-

14 meter: 8 – 22 knopen, gewicht: nb prijs: € 2.049,-

Kijk voor meer info over de North Orbit 2023 op: www.northkb.com


Dit artikel “ North Orbit 2023 – Kite Review” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van