26-05-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

North Orbit – Review

De Orbit is de big boosting big air en freeride kite van North. Dit is de kite waarmee Jesse Richman de KOTA op z’n naam schreef met reusachtige sprongen, dito kiteloops en tal van combinatie-tricks. Is de Orbit een kite voor alleen pro-rijders of kan een normale sterveling er ook mee uit de voeten?

De 2021 editie van de Orbit is een stuk lichter geworden. Had de eerste editie nog veel relatief zwaar dacron om de kite bestand te maken tegen zware crashes in harde wind en flapperen op het strand. Nu is dat vervangen door een lichter doek zonder in te boeten aan duurzaamheid. Dit is uitgebreid getest door North teamriders. Daarentegen maakt het de lowend wel beter dan z’n voorganger. Om het gewicht nog verder omlaag te brengen hebben ze overigens de 12 en 14 m2 lichtere bladders gegeven om bij weinig wind nog beter te presteren. Verder is de relatief lange bridle aangepast en op andere punten vastgemaakt op de leading edge. Dit maakt de North Orbit directer, speelser en stabieler dan z’n voorganger en de kans op backstallen kleiner – de eerste editie had daar bij weinig wind soms nog wat last van.

Two Stage Arc Design

Er is een extra paneel toegevoegd tussen de leading edge en het doek daarachter. Dit om een zo aerodynamisch mogelijke overgang te maken van leading edge naar achterliggend doek. De North Orbit kan twee verschillende vormen van de arc aannemen. North noemt dat de Two Stage Arc Design. Door het aantrekken van de bar gaan de wintips naar binnen staan. Hierdoor is de drukopbouw erg constant en stuurt de kite smooth. En bij het springen wordt de arc wijder waardoor je meer airtime hebt.

De North Orbit heeft twee instellingen op de wingstip om de bardruk aan te passen. En deze bardruk is erg licht. Als je van een kite komt met veel bardruk moet je misschien even wennen. Je kan daardoor de power van de kite onderschatten die vooral voelbaar wordt bij het springen als je de bar aantrekt. Poeh! Wat trekt-ie je omhoog zeg. De North Orbit heeft veel power per vierkante meter, maar tijdens het varen merk je daar weinig van en dat vaart uitermate relaxt. In harde wind moet je wel weten wat je doet en je aandacht erbij houden want de kite is behoorlijk bewegelijk in de lucht. Maar bij sprongen komt al die power mooi uit. Je boost hoog en ver de lucht in. Met veel controle.

North Orbit - Review

Heerlijke kiteloops met de North Orbit

En kiteloops? Heerlijk! Vaak zijn high performance freeride en big air kites goed in springen, maar voor kitelopen is hun draaicirkel te groot en te krachtig. De North Orbit gaat, door z’n Two Stage Arc, snel en kort rond met een constante druk en vangt je op het einde prima op. Door de niet te harde horizontale trekkracht kunnen ook beginnende kiteloopers zich met deze kite makkelijk aan een loopje wagen. Wil je harder horizontaal gaan pak dan de North Pulse. Opvallend verder is dat je met de North Orbit best nog een golfje kunt rijden. Hij stuurt daar direct genoeg voor en je kan een korte bocht draaien.

De power is goed te controleren zodat je niet snel over je rail wordt getrokken. De drift is oke en de kite reageert ook nog goed als er niet veel spanning op de lijnen staat. Tuurlijk is hier de pure wave-kite de North Carve beter in.

North Orbit - Review

Blijf in controle

De kite zit, mede door de dunne leading edge en naar achter staande wingtips, vooraan in het windvenster waardoor hoogtelopen geen probleem is. Bij een windvlaag vliegt de kite soepel naar voren, zonder veel trekkracht aan de trapeze. En dat is knap voor een kite zonder katrollen in de bridle. De kite is dan ook makkelijk te houden bij harde wind: je blijft in controle. De Orbit heeft dus een erg groot windbereik.

Bescherming

Op de leading edge zitten lichtgewicht Duralite schuim-verstevigingen zodat de kite beschermd is tegen schuren op de grond. In de trailing edge zitten twee flinke softbattens om het trillen van de trailing edge tegen te gaan. Het Hyperflow-ventiel lijkt op een Boston-ventiel. Wel oppassen dus dat er geen zand tussen komt anders loopt ie langzaam leeg. De adapter van de pomp kun je vastzetten op het ventiel met een banjonetsluiting. De bijgeleverde tas is ruim en stevig. Naast de kite past er makkelijk nog een wetsuit bij. Mooi afgewerkt en gemaakt van gerecycled plastic.

North Orbit - Review
North Orbit - Review

Deze review over de ‘’North Orbit” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van