02-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Reach 2020 – Review

Boost, loop, foil en surf, dat waren de voorwaarden waar de nieuwe kite van North, de Reach voor ontworpen is. De teamrijders hadden immers voor de meeste van de bovenstaande categorieën al een specifieke kite laten ontwerpen door Pat Goodman. Nu werd het tijd om de beste eigenschappen van de Orbit, de Pulse en de Carve samen te voegen in één kite. Eén kite voor alle disciplines. Eentje die in de veel omvattende categorie ‘one of all’-kites valt. North noemt de nieuwe veelzijdige kite, de Reach. 

Teijn Technoforce D2-doek

North gebruikt bij de Reach het beproefde Teijn Technoforce D2-doek. Dit doek is verstevigd met twee polyester-draden. Een prima balans tussen een laag gewicht, goede scheurbestendigheid en duurzaamheid. Een skelet van 160 gram dacron geeft de North Reach een vormvast profiel. Er zitten extra panelen tussen de leading edge en het gedeelte daarachter om een zo aerodynamisch mogelijk profiel te creëren. Dit vlak zorgt over het algemeen voor de stabiele vliegeigenschappen en zorgt ervoor dat de kite stabiel, ook met weinig wind, boven je op 12 uur blijft staan. Over het algemeen is het opvallend hoe netjes de North Reach is afgewerkt. Onder andere de stiksels lopen mooi recht en de panelen zijn keurig strak afgesneden. Je kan zien dat daar veel aandacht naar is uitgegaan. 

North Reach 2020 - Review

Boston-ventiel met bajonet-sluiting

Er zit een Boston-ventiel met bajonet-sluiting op de North Reach zodat je het uiteinde van de pomp direct kunt aansluiten. Het hele systeem steekt wel wat uit, maar wordt netjes afgesloten met een neopreen kapje. Gebruik dat kapje meteen nadat je de kite hebt laten leeglopen zodat er geen zand in het ventiel kan komen. Verder is het een beproefd systeem. De buisjes naar de struts zijn lekker groot zodat oppompen en leeglopen supersnel gaan. Deze bridle heeft geen katrollen. De lijnen in de bridle zijn extra dun om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. Bovendien zijn ze van tevoren opgerekt en daarna afgesneden om zo min mogelijk rek te hebben en zo direct mogelijke stuureigenschappen te krijgen. Deze bridle is zo kort dat het niet om de wingtip heen kan.

Om de relatief dunne leading edge zitten smalle dunne lichtgewicht beschermingspads zodat de kite iets van de grond af ligt om zo beter bestand te zijn tegen schuren. Bij de connectie tussen struts en leading edge zitten kevlar verstevigingen om zo een duurzame verbinding te krijgen. De North Reach heeft twee bevestigingspunten van de stuurlijnen op de wingtips om de bardruk versus directheid in te stellen. Er zitten twee zachte latten in de trailing edge om het flapperen tegen te gaan. De verkrijgbare kleuren zijn de drie kleuren van North: turquoise, geel en rood.   

Springen gaat uitstekend, voorspelbaar en hoog genoeg!

Op het water voelt de North Reach licht aan met een lichte bardruk maar met genoeg trekkracht zodat je snel op gang komt. Springen gaat uitstekend, voorspelbaar en hoog genoeg, ook met zeer harde wind is het niet spannend om een hoge sprong in te zetten. Mocht je zo hoog gaan en er nog een loop in willen gooien, no problem, de Reach zet je een heel stuk verder weer netjes op het water.

North Reach 2020 - Review

Easy going op de foil

Het mooie van deze kite is dat aan de andere kant deze kite ook super easy going is op de foil. We surften met de North Reach 9 meter al vanaf tien knopen op de Sonar Foil set. Door de shape van het doek vlak na de leading edge is de kite aerodynamisch en valt zelfs bij heel weinig wind niet snel uit de lucht. Deze drie-strutter is, ondanks verstevigingen op de juiste plekken zoals op de leading edge, zo licht mogelijk gehouden. En dat is zeker voelbaar met lichte weersomstandigheden. Vooral de grote maten de 13 meter en de 15 meter maken daar een groot onderscheid in. Die voelen een maat kleiner. 

North Reach 2020 - Review

Makkelijk te handelen en reageert voorspelbaar

De grotere kites kunnen overigens op lagere druk worden opgepompt om betere respons te krijgen op het sturen. Maar ook in het bovenste bereik presteert de kite goed. De North Reach is makkelijk te handelen en reageert voorspelbaar op vlagen en windstoten, hij is snel maar niet te snel. Met harde wind snappen we wel waarom Pat de zachte latten in de trailing edge tegen het klapperen heeft gemonteerd. Pat Goodman heeft wederom een knappe prestatie geleverd, want ook het golfrijden gaat de North Reach goed af. De kite reageert snel op het aansturen van de bar, de kite drift makkelijk tijdens je bottum turns en trekt je niet van je board als je de kite de gewenste hoek in stuurt om de lip van de golf te raken. 

Eigenschappen North Reach 2020:

North Reach 2020 - Review

Maten en prijzen North Reach 2020:

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van North gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘North Reach 2020‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van