03-01-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

North Trace 2022 – Board Review

Ondanks de populariteit van het kitefoilen blijven lichtweer twintips in trek. En met reden, het varen op een twintip is iets anders als het varen op een foilboard. Directer, makkelijker en je hoeft niet iets nieuws te leren als je van een kleine twintip afkomt. Vrijwel alle merken hebben nog wel een grote twintipper in de collectie. Deze keer nemen we de lichtweer tt van North onder de loep, de North Trace 2022.

De North Trace 2022 heeft een Paulownia-houtkern met daaromheen glasfiber-lagen. Daarnaast heeft het twee carbon tape stroken lopen over de hele lengte op de onderkant en bovenkant. De ABS-sidewalls in de rails zorgen ervoor dat het board tegen een stootje kan. Onderop heeft het een best radicale bodemshape met een flinke centre V-Spine en dito quad channels. Dit geeft niet alleen meer stijfheid maar voert het water ook snel af waardoor er minder weerstand is. Dit samen met de vlakkere rockerlijn, de rechtere outline en vierkante tips maken dat de Trace snel planeert en makkelijk hoogte kan lopen. Er zijn lichtweer twintips die nog vlakker zijn en een nog vierkantere outline hebben maar doordat de Trace niet zo ‘extreem’ is, maakt dat het meer gericht is naar freestyle en zelfs big air. De pop is namelijk uitzonderlijk goed voor een lichtweer twin. De uitgewogen stijfheid, radicale channels en brede tips geven lekker veel pop die goed te controleren is. Door de quad channels heb je ook veel grip tijdens de afzet. Landingen gaan, ondanks zijn flinke breedte, makkelijk. De V-Spine ‘duwt’ het water makkelijk weg waardoor je soepel landt.

De North Trace 2022 is misschien niet als allereerste weg en loopt niet het het meest upwind van de lichtweer twintips maar je krijgt daarvoor wel een flinke portie performance freestyle eigenschappen voor terug. Ideaal om freestyle tricks te oefenen met weinig wind. Dat maakt de North Trace 2022ook prima geschikt voor de vergevorderde tot zelfs expert kiteboarder. Maar ook de beginners kunnen er makkelijk op wegvaren. Later kun je dit board er prima bij houden als lichtweer freestyle-board. Verder vaart het board comfortabel en best levendig gezien de lengte. Ondanks het board wat stijver is, is de demping prima.

Verder is de North Trace 2022 uitgerust met een harde handle met grip die lekker vastpakt bij old school freestyle tricks. De veertig millimeter lange composiet vinnen geven genoeg grip. Wij hebben de North Trace 2022 gevaren met de North Flex-bindingen die uitermate comfortabel zijn en een prima pasvorm hebben. Makkelijk en snel te monteren en verstellen.

Planeren: (langzaam – snel) 4

Hoogtelopen: (matig – goed) 4

Eindsnelheid: (laag – hoog) 4

Controle: (weinig – veel) 4

Vaargevoel: (indirect – direct) 3

Comfort: (weinig – veel) 3

Flex: (flexibel – stijf) 4

Edge grip: (weinig – veel) 4

Pop: (weinig – veel) 4

Landingen: (moeilijk – makkelijk) 4

Spray: (veel – weinig) 3

Golfrijden: (matig – goed) 3

Maten, ideale gewicht rijder

145 x 45   < 80 kg

155 x 46   80 – 120 kg

Prijs: € 749,- (Flex-bindingen € 189,-)

Klik hier voor meer informatie over de North Trace 2022!


Dit artikel “North Trace 2022 – Board Review” komt uit Access #3 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van