19-09-2014 - Nieuws, Wielrenblad

NTFU spreekt wielrenners aan op gedrag

Door rood rijden, afval laten slingeren en agressief inhalen; het zijn voorbeelden van gedrag waar het grootste deel van wielrennend Nederland zich aan stoort bij andere wielrenners. En toch komt het voor. Daarom start wielersportbond NTFU een campagne onder de noemer ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ waarin wielrenners worden aangespoord anderen aan te spreken op hun gedrag.

“Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort,” legt Ben de Weerd van de NTFU uit. “En zij verpesten het imago van de wielrenner. Daar willen we wat aan doen, want daar hebben alle wielrenners last van, onterecht.”

[youtube id=”1u7OlwQ4B94″]

Gedrag bespreekbaar maken

“Als sportbond hebben we niet de illusie dat we al het gedrag van wielrenners op afstand kunnen bijsturen. Dat kunnen de wielrenners veel beter zelf door elkaar aan te spreken”, aldus De Weerd. Daarom ontwikkelde de NTFU een animatie waarin een aantal ongewenste situaties wordt getoond. Enerzijds wordt de wielrenner die zich stoort aan dit gedrag opgeroepen een ander erop aan te spreken. Anderzijds houdt de animatie een spiegel voor aan de wielrenner die dit ongewenste gedrag wel eens vertoont.

Naast bovenstaande animatie die vooral online zijn werk zal moeten doen, zal de wielersportbond bij verschillende gelegenheden fietsbellen met dezelfde boodschap uitdelen om de discussie over gedrag aan te zwengelen. De aftrap van de nieuwe campagne vindt plaats op zondag 21 september bij de Dam tot Dam FietsClassic. 

Ook medeweggebruikers aanspreken

“We hopen met deze campagne een positieve impuls te geven aan het gedrag van wielrenners en de vanzelfsprekendheid om een ander erop aan te spreken. We steken de hand in eigen boezem, maar er komt meer. Onder dezelfde noemer ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ starten we in het voorjaar een campagne waarin we wielrenners en medeweggebruikers uitleggen wat ze het beste kunnen doen als ze elkaar tegenkomen op de openbare weg of het fietspad”, besluit Ben de Weerd. “Want uiteindelijk wordt het pas veilig op de weg als we ons allemaal een beetje aanpassen en rekening houden met elkaar”.

Bekijk bovenstaande animatie en zwengel de discussie onder je fietsvrienden aan. Op deze wijze kun je een zelf een positieve bijdrage leveren aan het imago van wielrenners. Voor meer informatie kun je natuurlijk terecht op de website van NFTU.

 van