22-10-2015 - Snowboarden, Nieuws

Off the map in Roemenië

Wie had ooit gedacht dat je in Roemenië zoveel onontdekte mogelijkheden hebt om te skiën? We vonden er per ongeluk één en bleven er tien dagen.

Tekst: Mirte van Dijk / Beeld: Thomas Bekker

We staren naar de gps. ‘Vehicle is off the map’, blinkt er op het scherm. Met een volgesneeuwde brug over een stuwmeer aan de linkerkant en een smalle bosweg vol met modderige kuilen aan de rechterkant is het gissen naar de juiste weg. Hoe is het mogelijk dat in dit onbegaanbare terrein een skigebied ligt? Reizen alle toeristen via deze kant? Hebben we een afslag gemist? Of zitten we echt helemaal in de verkeerde richting?

Het is zeven uur ‘s ochtends als we onderaan de bergpas in de auto wakker worden. We zijn de avond ervoor vrij laat Roemenië binnengereden. Na ruim twee uur over een onverharde weg te hebben gehobbeld, het asfalt verdween direct na de grensovergang, waren we te bang om de tent in het onbekende donkere gebergte op te zetten. Dan maar nekpijn morgenochtend.

De Transalpina, zoals deze bergpas heet, is met een top van ruim 2100 meter de hoogstgelegen weg van Roemenië en wordt ook wel ‘Devil’s Path’ genoemd. Het is de enige toegangsweg van noord naar zuid in het Parâng-gebergte en zal ons naar het skigebied Transalpina Vidra in Vâlcea County moeten brengen.

De wegen in Roemenië zijn slecht onderhouden. Hoewel het begin door kan gaan voor een vernieuwde autoweg met bewegwijzering, houdt dergelijke luxe na ongeveer veertig kilometer op. Daar staan we dan. Onze TomTom heeft de moed op het vinden van het skigebied opgegeven en zelfs Google Maps heeft geen idee waar we zijn. We kijken vanuit de bus met fijngeknepen ogen de verte in.

Wil je een keer en proefrit maken in de Ford Transit Custom? Vraag hier je proefrit aan.

 

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Lees het hele artikel in de Taste #1 van 2015!

Word hier abonnee of bestel het nummer in onze webshop.

1

 

 van