17-01-2018 - Nieuws, Wielrenblad

Offgrid Gravel Series Limburg 2018

Waar kun je beter ‘gravellen’ in de Benelux dan in Limburg? Ontelbare kilometers gravel wachten op je in Limburg en de omliggende landen tijdens de eerste editie van de Offgrid Gravel Series Limburg 2018. 

Samen met Toma Cycles uit Kerkrade organiseert de Stichting Crossborder Cycling Limburg een uniek meerdaags gravel-event in 2018. Drie unieke races over 100 kilometer onverharde wegen in de Limburgse grensstreek. Iedereen kan meedoen, recreatieve bikers, fun riders en ook voor de meer race minded bikers is er plaats. Naast een sportief en competitief element staat fun, beleven en genieten voorop bij de Gravel Series.

De naam zegt het al een rit over de vele gravel en onverharde paden in en net over de grens van Limburg. Met de Gravel Series willen we een brede doelgroep (jeugd-funklasse-recreanten-prestatiegerichte rijders) de kans geven om op een kwalitatieve manier te genieten van deze up and coming sport, het “gravellen”. Een tweede doel van dit event is het om een brede groep fietsers (van jong tot en met oud) te laten genieten van de bijzonder fraaie natuur en landschappen in onze provincie.

Data en locatie

Zondag 18 maart, zondag 13 mei en zaterdag 13 oktober zijn de data van de drie gravel races die onderdeel uitmaken van de Offgrid Gravel Series Limburg 2018.

We hebben bewust gekozen voor drie wedstrijden/ tochten i.p.v. één grote op één en dezelfde datum. Door te kiezen voor drie data laten we aan de deelnemers de grote diversiteit van het landschap zien in zowat elk jaargetijde.

De start en finish van de races vindt plaats in Banholt in de gemeente Eijsden-Margraten, de ultieme gravel gemeente van Limburg.

Route 

 • De OFFGRID GRAVEL SERIES LIMBURG bestaan uit drie losse races.
 • De essentie van de GRAVEL SERIES is een toertocht met een bijzonder wedstrijdtintje.
 • Elke race start en finisht in Banholt.
 • De route dient middels GPX-bestand te worden gedownload.
 • De verschillende routes zijn ongeveer 100 kilometer lang en voeren door Zuid-Limburg en de Limburgse grensstreek met België en Duitsland.
 • De route van de GRAVEL SERIES loopt voor 80% over onverharde paden.
 • De hoogtemeters variëren per route.
 • De route kan op eigen tempo worden verreden.

Richtlijnen 

De organisatie van de GRAVEL SERIES LIMBURG volgt nadrukkelijk de richtlijnen van IKFIETSVRIENDELIJK. Hierbij onderstaande richtlijnen in acht nemende, voor meer informatie bekijk je deze website.

 • Respect voor medeweggebruikers
 • Respect voor de verkeersregels
 • Respect voor het milieu

Wedstrijdelement

Op verschillende plekken, zones, zijn zogenaamde strava segmenten neergelegd. Op deze segmenten wordt middels strava bijgehouden welke renner dit segment het snelste is gepasseerd. Op basis van deze uitslag wordt na elke race een podium bekendgemaakt (1-2-3) van de renners die het snelste op deze segmenten hebben gereden. Het wedstrijdelement is overigens absoluut geen must. We hebben nadrukkelijk gekozen om voor zowel de recreatieve biker als de meer race minded biker een fun event neer te zetten. Ook voor de renner die het langzaamste heeft gereden kan in de prijzen vallen. En als je dat zelfs niet wilt, maar uitsluitend wilt genieten van de natuur en de gravelpaden, dan zet je je strava gewoon uit……;)

Met welke bike kan ik deelnemen?

In principe kun je met een MTB, cyclocrossfiets als de speciaal ontworpen gravelbikes deelnemen. Het is onmogelijk om de Gravel Series te rijden op een racefiets met racebanden.

Start en finishlocatie

De start en finishlocatie is voorzien in Banholt in de gemeente Eijsden-Margraten. De exacte locatie wordt later bekend gemaakt. Bij de locatie kan geparkeerd worden. Koffie en thee staan klaar voor elke deelnemer voor de start. Na afloop is het buffet geopend waar, tegen zeer aantrekkelijke tarieven, warme dranken, een lekker glas bier, fris, belegde broodjes en eigengemaakte wafels te koop zijn.

Kosten deelname

De kosten voor deelname per serie (3 series op 18 maart – 11 mei en 13 oktober) bedragen 12,50 euro. Weet je nu al dat je aan alle drie de series wilt deelnemen profiteer dan van het aanbod van 25,00 euro voor deelname aan alle drie de races.

Inschrijving 

 • Deelname aan de eerste editie van de OFFGRID GRAVEL SERIES LIMBURG
 • Koffie/thee voor de start van elke race
 • Sportreep en sportdrank (poederbasis) bij de start
 • Technische service voor de start
 • Uniek GRAVEL SERIES rugnummer
 • Aanbod om een unieke GRAVEL SERIES LIMBURG Bioracer koerstrui aan te schaffen tegen een gereduceerd tarief
 • Kans op de felbegeerde GRAVEL SERIES LIMBURG Bioracer leiderstrui
 • Leuke prijzen voor de snelste en langzaamste bikers

Meer informatie? 

Voor meer informatie over de Offgrid Gravel Series Limburg 2018 kun je terecht op de website van Stichting Crossborder Cycling Limburg. Zien we jullie aan de start?

 van