03-03-2014 - Snowboarden, Nieuws

O’Neill BK Freeride Snowboard 2014

Lang voor de geflipte tricks van Seppe Smits bracht ons vlakke land al  wereldkampioenen op een snowboard voort, maar dan in de freeride discipline.  Gek genoeg werd er nog nooit een succesvol Belgisch Kampioenschap  georganiseerd voor zij die weg van de begane bergpaden willen blijven. Hoe  dat mogelijk is, weten organisatoren Snowbite en Stoked Boardshop ook niet,  maar ze besloten de berggeit bij de horens te vatten en vonden in het Franse  Avoriaz aansluiting bij een kwalificatiewedstrijd voor het WK freeride. De beste  Belg is meteen ook Belgisch Kampioen. Dit alles wordt mee ondersteund door Sneeuwsport Vlaanderen en de KBSF.

Freeriden is populairder dan ooit. Het staat voor pure vrijheid, men neme een bij  voorkeur vers besneeuwde berg en men glijde eraf! Vele skigebieden pakken  tegenwoordig zelfs uit met wat naast de pistes kan. “Snowboarden is nochtans net  op onbegane paden volwassen geworden,” vertelt BK-organisator Koen Darras van reis- en eventorganisatie Snowbite. “De eerste snowboards misten bindingen en die  ongeleide projectielen werden al snel van de pistes verbannen.” Toen de hardboots hun intrede deden, keerden de boards terug naar de liften. Freeriden bleef bestaan  maar was niet zonder gevaar en werd steeds feller ontraden. Tegenwoordig  verminderden opleidingen, gidsen, beter materiaal en allerhande hulpmiddelen de risico’s. De toegankelijkheid steeg omgekeerd evenredig. Rond de eeuwwisseling kende België toch een weelde aan freeride toppers, maar daarna lag de focus meer op de snel evoluerende tricks in de freestyle discipline waarin Seppe Smits hoge ogen gooit. “Snowboarden evolueerde aan een episch tempo tot olympische sport met meerdere disciplines terwijl het daarnaast zijn eigenzinnig karakter behield”, vertelt Pieter-Willem. “Dat alles op een kleine 50 jaar, dat is weinig sporten gegeven.”

Gevaren beperken
Koen Darras van SnowBite en Pieter-Willem Ots van Stoked Boardshop draaien al even mee in de Belgische freestyle scene en willen nu ook hun gedeelde passie voor freeriden laten spreken. Alle Belgen schuiven aan bij een Freeride World Qualifier wedstrijd, één van de vele wereldwijde events waarop honderden skiërs  en snowboarders een felbegeerd ticket trachten te bemachtigen voor de Freeride World Tour.

In die FWT strijdt de selecte kring allerbesten voor de wereldtitel. “De wedstrijd in Avoriaz is er echter één met twee sterren en die staan net voor een lage drempel”, verduidelijkt Koen. Sommige snowboarders vinden dat freeriden niet in een wedstrijdkeurslijf past, maar bij Koen geldt: Waar het hart van vol is, loopt het board van over! “We vinden het net fijn om te tonen hoe heerlijk snowboarden is”, weet Pieter-Willem. “We willen vooral de juiste mensen met een hart voor de bergen samenbrengen, zodat het een gezellige boel wordt. De facebook pagina haalde meteen 2000 likes, veel gepassioneerde mensen hebben blijkbaar zin in een BK. Freeriden is nog steeds geen kattenpis maar de veiligheid staat bij wedstrijden voorop. De jury straft roekeloze ritten eerder af. Ze verkiezen een vloeiende creatieve lijn met maximale controle en wat technische sprongen als kers op de taart.

“We willen ook heel wat aandacht besteden aan hoe je de gevaren kan beperken”, stelt Koen. “We plannen een aantal workshops rond lawines en hoe je moet werken met biepers en peilstokken om iemand onder de sneeuw terug te vinden. Hopelijk is die kennis niet nodig!”


 

Titelkandidaat: Koen Goris
Voor de ruwe diamant van de Belgische snowboard scene is de tijd stilaan rijp. Koen
Goris bevestigde zijn komst en is zeker een geslepen kandidaat voor de eerste titel.
Zijn naam klinkt bij veel Belgische snowboarders bekend, niet van op het BK in de
andere disciplines of uit de ‘boekskes’ maar wel als soul snowboarder die al jaren in
de bergen vertoeft met maar één doel: knallen in de sneeuw. Verse poeder krijg je
niet elke dag en daarom is Koen van alle markten thuis. Hij klimt als een berggeit op
zijn eentje naar boven, is een waar freestyle beest met stijl en ook gewoon een
gezellige drinkebroer. Kortom, een geducht kandidaat als eerste naam op de BK
freeride erelijst.

Organisatie
Koen Darras is de motor van de Snowbite ploeg, die naam maakte met
conceptreizen naar de sneeuw maar ondertussen elk gek idee probeert uit te voeren
via allerlei in- en outdoor events, party’s & lifestyle. Telkens hetzelfde programma
afspelen zit er bij de Snowbite boys en girls niet in.
Stoked Boardshop in Halle kookt met dezelfde ingrediënten: oprechte vriendschap
en liefde voor boards en bergen waren de basis voor de grootste Belgische online
boardshop. De winkel is er voor en door skate- en snowboarders maar is veel meer
Pieter-Willem staat ook klaar voor tricktips, allerhande advies of een babbel over
boards.

 van