07-01-2014 - Snowboarden, Nieuws

O’Neill BK Freeride Snowboard 2014

Lang voor de geflipte tricks van Seppe Smits bracht België al een wereldkampioenen op een snowboard voort, maar dan in de freeride discipline. Gek genoeg werd er nog nooit een succesvol Belgisch Kampioenschap georganiseerd voor zij die weg van de begane bergpaden willen blijven. Hoe dat mogelijk is, weten organisatoren Snowbite en Stoked Boardshop ook niet, maar ze besloten de berggeit bij de horens te vatten en vonden in het Franse Avoriaz aansluiting bij een kwalificatiewedstrijd voor het WK freeride. De beste Belg is meteen ook Belgisch Kampioen. 

Freeriden is populairder dan ooit. Het staat voor pure vrijheid, men neme een bij voorkeur vers besneeuwde berg en men glijde eraf! Vele skigebieden pakken tegenwoordig zelfs uit met wat naast de pistes kan. “Snowboarden is nochtans net op onbegane paden volwassen geworden,” vertelt BK-organisator Koen Darras van reis- en eventorganisatie Snowbite. “De eerste snowboards misten bindingen en die ongeleide projectielen werden al snel van de pistes verbannen.” Toen de hardboots hun intrede deden, keerden de boards terug naar de liften. Freeriden bleef bestaan maar was niet zonder gevaar en werd steeds feller ontraden. Tegenwoordig verminderden opleidingen, gidsen, beter materiaal en allerhande hulpmiddelen de risico’s. De toegankelijkheid steeg omgekeerd evenredig.

Rond de eeuwwisseling kende België toch een weelde aan freeride toppers, maar daarna lag de focus meer op de snel evoluerende tricks in de freestyle discipline waarin Seppe Smits hoge ogen gooit. “Snowboarden evolueerde aan een episch tempo tot olympische sport met meerdere disciplines terwijl het daarnaast zijn eigenzinnig karakter behield”, vertelt Pieter-Willem. “Dat alles op een kleine 50 jaar, dat is weinig sporten gegeven.”

Gevaren beperken

Koen Darras van SnowBite en Pieter-Willem Ots van Stoked Boardshop draaien al even mee in de Belgische freestyle scene en willen nu ook hun gedeelde passie voor freeriden laten spreken. Alle Belgen schuiven aan bij een Freeride World Qualifier wedstrijd, één van de vele wereldwijde events waarop honderden skiërs en snowboarders een felbegeerd ticket trachten te bemachtigen voor de Freeride World Tour. In die FWT strijdt de selecte kring allerbesten voor de wereldtitel.

“De wedstrijd in Avoriaz is er echter één met twee sterren en die staan net voor een lage drempel”, verduidelijkt Koen. Sommige snowboarders vinden dat freeriden niet in een wedstrijdkeurslijf past, maar bij Koen geldt: Waar het hart van vol is, loopt het board van over! “We vinden het net fijn om te tonen hoe heerlijk snowboarden is”, weet Pieter-Willem. “We willen vooral de juiste mensen met een hart voor de bergen samenbrengen, zodat het een gezellige boel wordt.”

Freeriden is nog steeds geen kattenpis maar de veiligheid staat bij wedstrijden voorop. De jury straft roekeloze ritten eerder af. Ze verkiezen een vloeiende creatieve lijn met maximale controle en wat technische sprongen als kers op de taart. “We willen ook heel wat aandacht besteden aan hoe je de gevaren kan beperken”, stelt Koen. “We plannen een aantal workshops rond lawines en hoe je moet werken met biepers en peilstokken om iemand onder de sneeuw terug te vinden. Hopelijk is die kennis niet nodig!”

flyer bk freeride snowboarden

 van