15-06-2011 - Surfen, Nieuws

O’Neill Close Encounter Marokko

Onder het mom ‘where global meets local’, verscheepte O’Neill haar beste surfers uit diverse windstreken naar het Noord-Afrikaanse surfparadijs. Zeven gelukkige surfers uit zeven Europese landen werden vergezeld door drie internationale toppers en een voltallige mediacrew om onder de bezielende leiding van de Britse Belg Sam Lamiroy op zoek te gaan naar perfecte golven. De uitvalsbasis voor de trip was het BoardXhouse in Imsouane, met meerdere top breaks op loopafstand. Voor Nederlander Pascal van der Mast en Belg Niels Musschoot een buitenkans om te surfen met de internationale pro’s in bizarre golven.

Beeld: Bastien Bonnarme/O’Neill, Jan Bijl

De voorspellingen logen er niet om aan de vooravond van de trip, het zou een week van absolute perfectie worden. Op zich al iets om naar uit te kijken, maar deze trip had net dat beetje extra in petto voor Pascal en Niels, de O’Neill posterboys van de Lage Landen. Een week lang knallen in het gezelschap van Europa’s beste teamriders en een drietal internationale pro’s overkomt je tenslotte niet elke dag. Naast Pascal en Niels bestond de Europese delegatie uit: de Spanjaard Axier Muniain, Portugees Joackim Guichard, Fransman Christophe Allary, de Britse Ozzie Micah Lester en Duitser Paul Grey. Al met al geen misselijke crew, maar de ‘slagroom op de cake’ was zonder twijfel de aanwezigheid van Cory Lopez (ex-dream tour surfer en overall surfheld), Shaun Cansdell (volgens landgenoot Mick Fanning de meest onderschatte surfer van de wereld) en Mark Matthews (inderdaad, die gast van Shipsterns Bluff en alternate voor de Eddie A).

De hoofdrol tijdens de trip was echter weggelegd voor de slab, een plak rif die ook bekend staat onder de treffende naam ‘La Bouche’ (de mond) . De golven waren ronduit heavy, iets dat nog eens bevestigd werd door Cory Lopez, toch niet de eerste de beste, die de holle zuiger vergeleek met een goede dag op Backdoor.  Surfen op de slab betekende voor onze jongens een flinke stap uit de comfort zone. En niet alleen voor Pascal en Niels, ook fotograaf Jan Bijl moest het ontgelden. Een ongelukkig slippertje van de rotsen resulteerde in een aantal gebroken ribben en een kapot waterhuis. Waar Pascal de holle zuiger toch vooral net even te veel van het goede vond, wist Niels (als verwacht) de nodige indruk te maken. De Belg staat bekend om zijn bravoure in serieuze golven en de combinatie line-up vol pro’s en een hollle zuiger à la Backdoor hield hem geenszins tegen. Het feit dat hij het moest doen met de golven die de anderen lieten lopen, betekende naast een aantal goede ritten ook een paar stevige wipe outs. Dat hij volle bak aan het chargen was bleef echter niet onopgemerkt. Wanneer Cory Lopez je roemt om het feit dat je als een mad man de ene na de andere close out induikt, doe je het tenslotte niet verkeerd.

 van