30-05-2011 - Kitesurfen, Nieuws

O’Neill Downwinder 2011

Een geslaagde downwinder van Scheveningen naar Noordwijk met meer dan 150 deelnemers die de woeste zee trotseerde.

De wind blaast hard over het strand en de zee is onstuimig. Het zijn pittige omstandigheden voor de bijna tweehonderd kitesurfers die voor de O’Neill Downwinder van Scheveningen naar Noordwijk varen. ,,Heftig, man! Met zulke harde wind had ik nog nooit gevaren,” zegt kitesurfster Marieke van Osch (32).

[youtube id=”mcq9VOl7p5M”]

Harde wind en hoge golven op de O’Neill Downwinder.

Met natte haren en een verwilderde blik komt Marieke van Osch het strand van Noordwijk op. De kitesurfster van Jumpteam is net langs de kust van Scheveningen naar Noordwijk gevaren en ze moet nog even bijkomen. ,,Ik heb onderweg zulke hoge golven gezien. Voor een beginnende kiter zoals ik was dat best pittig. Het was soms echt overleven. Ik ben blij dat ik goed ben aangekomen.”

Toch had ze de spannende tocht, waarbij ze met zo’n honderdnegentig andere kiters voor de Hollandse kust voer, niet willen missen. ,,Dit was echt gaaf. Ik ging zo hard! Geweldig om deze ervaring met zo’n grote groep mensen mee te maken. Maar volgende keer ga ik wel met een kleinere vlieger het water op.’

Bij de O’Neill Downwinder doen kitesurfers van alle leeftijden en alle niveaus mee. Deze kitesurfwedstrijd, waarbij surfers ‘voor de wind’ langs de kust varen, is erg toegankelijk. De jongste deelneemster, Franka Tempelaar (13), die samen met haar vader meedeed, kwam als één van de eerste mensen aan. ,,Deze wind was eigenlijk iets te hard voor mij, maar het ging erg goed, al vond ik de golven behoorlijk hoog. Het was wel leuk dat alle meiden uit ons groepje de eindstreep haalden, terwijl twee mannen moesten afhaken. We heten niet voor niks de ‘surfchickies’, zegt ze lachend. Franka won uiteindelijk de F-One Bandit IV kite!

Ook de oudste deelnemer, de 59-jarige Theo Braat, maakte de tocht goed af. ,,Doordat ik meestal op het vlakke water van Oostvoorne vaar, was ik zulke hoge golven niet echt gewend. Toch ben ik deze trip goed doorgekomen; ik ben slechts twee keer gevallen,’‘ zegt hij stoer. Ondanks de heftige omstandigheden vonden er vandaag helemaal geen ongelukken plaats. Door het goede optreden van de reddingsbrigade was het mogelijk om met zo’n groot aantal deelnemers een veilig evenement te organiseren.

Te midden van de amateurs maakten ook profsurfers zoals Kevin en Jalou Langeree de reis van Scheveningen naar Noordwijk. Ze kwamen speciaal voor deze wedstrijd terug van hun surftrip in Frankrijk. ,,Als je die twee met hun kites tekeer ziet gaan. Zo’n relaxte houding, zoveel techniek, dat is echt geweldig om te zien,’‘ zegt Sander Janson. De bekende presentator van het populaire televisieprogramma Campinglife wilde deze Downwinder in zijn ‘hometown’ Scheveningen niet missen.

Maar wat maakt zo’n Downwinder dan zo leuk om te doen, vraagt het grote publiek zich af. ,,Tijdens zo’n tocht ‘voor de wind’ kan je heerlijk golfjes rijden,” vertelt Jalou Langeree. ,,Je hoeft dan niet steeds ‘upwind’ te gaan, om weer terug op je plek te komen. Je vaart in een mooie vloeiende lijn van A naar B , en na afloop ga je lekker met de bus terug naar huis.”

Voor sommige kiters waren de omstandigheden wat heftig, maar na de O’Neill Downwinder zijn in Noordwijk vooral lachende gezichten te zien.

Tijdens de barbecue vertellen de deelnemers grote verhalen over de hoge sprongen die ze hebben gemaakt en de harde wind die ze hebben getrotseerd. ,,Weet je wat het mooiste van deze wedstrijd is,” zegt kitesurf instructeur Jorrick Schaap uit Egmond. ,,Het gaat nu niet om wie er wint of verliest. We genieten met z’n allen. Als je tijdens het kitesurfen even om je heen kijkt, dan zie je een zwerm van vliegers om je heen. Dat is een prachtig gezicht!’

Foto’s O’Neill Downwinder 2011 door JWvdK

 van