05-11-2014 - Surfen, Nieuws

O’Neill – GoPro Belgisch Kampioenschap Surf

Topgolven op zomers BK golfsurf in herfstvakantie
Vieux Boucau, Frankrijk – 25 t.e.m. 31 oktober 2014

De Belgische Surf Federatie zocht voor het BK golfsurf tijdens de voorbije herfstvakantie de Atlantische deining op in het Franse badplaatsje Vieux Boucau. Onder een zomerse zon en op topgolven pakte Matt Marcantuoni de dubbel in de categorieën Shortboard Men en Longboard. Jack Verbraeken was de beste junior en bewijst zijn aanstormend talent door ook in alle andere finales aan te treden. Jasmine Debeer won indrukwekkend bij de vrouwen, Luc Paccou was de beste master. Man van het BK Matt Marcantuoni werd afgelopen winter nog door de politie uit het water gevist. Enkel in België mag er bij wind van meer dan zeven Beaufort niet getraind worden.

Arpad Leclère en Dean Vandewalle haalden op het landen-EK in september nog een vijfde en zesde plaats maar die jonge toppers wonen respectievelijk in Bali en Costa Rica en lieten het BK links liggen. Jack Verbraeken uit Knokke haalde ook een sterk resultaat op dat EK en is wel een echt product van de Noordzee. De vijftienjarige leidt een nieuwe generatie die wekelijks traint in clubs over de hele Belgische kust. Hij won in de Grommets categorie voor surfers onder de zestien jaar en haalde ook bij de heren de tweede plek op een zucht van de man van dit BK: Matt Marcantuoni.

Ware Belgische surfer Matt Marcantuoni pakt de dubbel

De Blankenbergenaar pakte voor het eerst de titel in de koningsklasse Open Men en rijfde zijn vierde longboardoverwinning binnen. “Ik surf al jarenlang wedstrijden en was een beetje de eeuwige tweede aan het worden,” vertelt Matt. “Ik ben echt super tevreden dat ik nu kon winnen. Het doet extra deugd dat we onder Belgen streden die effectief in België wonen. Wij moeten het met de vakanties doen en in mijn geval was dat dit jaar vier keer een weekje Frankrijk en een handvol keer in eigen land. Vroeger spendeerde ik wel elke schoolvakantie in het buitenland.” Matts jongere broer Keith won een week eerder nog het Benelux kampioenschap bij de junioren maar moet nu vrede nemen met een vierde plaats bij zowel longboard als shortboard. De broers haalden voorbije winter nog het nieuws toen de politie hen uit zee viste wegens het verbod op surfen bij meer dan zeven Beaufort. De golven waren op die dag echter kleiner dan die waarop de Belgische titels verdeeld werden.

Europees meer potten breken

O’Neill teamcoach Niels Musschoot kan tevreden terugkijken met twee titels en zes podiumplaatsen. Hij gelooft dat de jonge Belgen ook Europees steeds meer potten kunnen breken. “Toen ik me tien jaar terug op het Europese toneel waagde, deed ik alles helemaal alleen, nu zijn de jonge gasten veel beter voorbereid en begeleid. Ze kunnen zeker resultaten halen! We hebben talent in huis, we moeten alleen zorgen dat ze voldoende kunnen surfen. Jack Verbraeken kan zich dit schooljaar dankzij thuisonderwijs volledig op zijn sport richten. Hij mist zelf misschien nog wat overtuiging dat het kan maar ik geloof dat hij een heel grote stap richting de Europese top kan zetten!” Dat de golfsurfsport zich in België razendsnel ontwikkelt bleek ook uit de vrouwencategorie. Terwijl tien jaar geleden zij die enigszins overeind bleef de beste bleek, zagen we nu een spannende strijd die de Antwerpse Jasmine Debeer overtuigend wist te winnen. Ze liet enkele heel indrukwekkende figuren zien waarmee ze heel wat mannen het nakijken gaf. Debeer timmert binnenkort met haar coach verder aan haar carrière in Australië.

Eindcompilatie BK-Surf

Aansluiting met de grootste surfnaties

België en golfsurfen, het leek ooit een onmogelijk huwelijk maar ontpopte zich de laatste jaren tot een ware love story. Tientallen jonge talenten trainen het hele jaar door en het totale aantal doorwinterde Noordzeesurfers blijft stijgen. De Belgische Surf Federatie pakt het professioneel aan en organiseert het BK volgens de standaarden van de Europese topwedstrijden zodat jongeren met ambitie de nodige ervaring opdoen. Golfsurfen evolueerde van een hobby op vakantie of als er al eens golven stonden tot een sport met coaches, voedingsadviseurs, conditietrainers en kinesisten. In september gooide België op het Europees golfsurfkampioenschap voor landen in de Azoren zelfs het juk van surfsmurf definitief van zich af. Marokko buiten beschouwing gelaten moet ons landje zonder constante golven enkel de grootste Europese surfnaties Frankrijk, Spanje en Portugal laten voorgaan.

Partners

Het BK is mogelijk dankzij de Belgische Surf Federatie, de golfsurftak van de Vlaamse Yachting Federatie en sponsors O’Neill, GoPro, Red Bull en eventwifi specialist InAnyEvent

GoPro is een merk van handige camera’s met een waterdichte en shockproof behuizing. Via allerhande accessoires kunnen ze overal bevestigd worden. Zo kan iedereen als een pro zichzelf of vrienden filmen of fotograferen, met de neus pal op de actie! De BK dronebeelden werden hiermee gefilmd.

Voor meer foto’s, video’s en resultaten klik hier.

 van