04-07-2014 - Surfen, Nieuws

O’Neill Groms Challenge

Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en dat hebben de surfclubs aan de Noordzee samen met de Belgische Surf Federatie begrepen. Tijdens de O’Neill Groms Challenge in Knokke-Heist kunnen de Belgische beloften zich met elkaar en met Nederlandse jeugdtalenten meten op een surfwedstrijd zoals bij de profs. Deze wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats, en kan rekenen op meer dan 40 deelnemers uit België en Nederland.

Bij de plaatselijke voetbalclub leren kinderen wekelijks beter dribbelen onder de vleugels van een trainer. In de surfsport bleef de begeleiding jarenlang beperkt tot beginnerslessen of een zomerkamp, maar daar kwam enkele jaren geleden verandering in. Door het sterk stijgende aantal jonge surfers organiseren de surfclubs al enkele seizoenen trainingen voor de allerjongsten onder hun leden. Club trainingsteams zoals bijvoorbeeld de O’Neill Rats in Surfers Paradise, de Young Guns in Bredene of de Windekinds in Oostduinkerke krijgen elke week professionele training, ook als er geen golven zijn. De surffederatie van haar kant organiseert in de aanloop naar het tweejaarlijks Europees kampioenschap voor junioren diverse stages in het buitenland, zoals deze zomer te Portugal met Portugese topcoach Vico.

De Belgische golven zijn vaak klein en ongevaarlijk, perfect voor de eerste ritjes van de lichtgewichten. Op sommige dagen mogen we zelfs vanuit het hoge noorden stevige deining verwelkomen. De O’Neill Groms Challenge mikt op die grotere golven en hanteert daarom een wachtperiode van 3 weekends zoals bij de wedstrijden voor profs. De deelnemers strijden een afgebakende tijd (20 minuten bv.) in groepjes. Wie de mooiste figuren op de golven maakt, mag door naar de volgende ronde en in de grote finale wordt beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt. Een live score systeem laat de surfboys en -girls meteen hun punten weten. Een fotograaf legt alle actie vast en misschien scoren de surfertjes wel hun eerste foto in een surfmagazine of in de krant. Deelnemen blijft echter belangrijker dan winnen en daarom zijn er prijzen voor iedereen!

[youtube id=”4wRLL80aDpg”]

De nieuwe generatie surfers verdedigd dit jaar voor de zesde keer de Belgische eer op het landen-EK op de Portugese Elandengroep de Azoren. Op het vorige Europees landenkampioenschap voor junioren (Eurojunior) werd het Belgische team knap 7de, een plaats net na de traditionele surflanden die gezien mag worden als kampioen van de kleine surflanden. De Belgische Surf Federatie wil verder op dat elan en traint de Eurojunior selectie dit jaar nog intensiever op meerdere buitenlandse stages. De jongeren kunnen tijdens de O’Neill Groms Challenge ervaring opdoen voor de volgende afspraak op Europees niveau.

De O’Neill Groms Challenge te Surfers Paradise (Knokke-Heist) heeft, afhankelijk van de golfvoorspelling, plaats tijdens één van de volgende weekends: 27-28 september, 4-5 en 11-12 oktober. Of de wedstrijd doorgaat kom je te weten op de facebook pagina van de O’Neill Groms Challenge. Bekijk ook even bovenstaande clip voor een impressie van het evenement.

 van