04-06-2010 - Surfen, Nieuws

O’Neill North Sea Battle: Belgie en Nederland verenigd op een surfplank

Ondanks dat de beste golven pas na het weekend op het Domburgse strand beukten, verenigde de golfsurfwedstrijd O’Neill North Sea Battle de Belgen en de Nederlanders op 29 en 30 mei zowel op de plank als op de dansvloer. Voor een geldige wedstrijd bleven de baren wat te klein maar de lokale topper Pascal Van der Mast won tijdens een expression session van de beste Belg Mathias Vanoverbeke.

Zaterdag is het in Domburg lekker strandweer met kleine golfjes. Een golfsurf wedstrijd op kleine plankjes zit er niet in maar O’Neill trommelde toch alle deelnemers op. ‘We bouwen in Belgie al jaren aan de surf community, het is gewoon leuk om alle surfers samen te brengen,’ vertelt Chris Verghote van O’Neill Belgie. ‘Nu willen we graag dat de Belgen en de Nederlanders elkaar beter leren kennen.’ Daar kan het alternatief programma de eerste dag bij helpen. Dankzij de grote SUP surfplanken surft iedereen de kaboutergolven rechtopstaand met een peddel en door een soort takelmotor worden de surfers met een kabel van op het strand op de kleine golfjes gelanceerd.

 ‘Eerst samen sporten en dan samen feesten, werkt heel goed’, weet Chris. Enkele gratis vaten brengen de sfeer er ‘s avonds in en ook de draaitafels worden gedeeld door de Belgische topsurfer Tom Soupart onder zijn alter ego Ondaxo en de lokale heldin Miss Melicious. ‘Zoals gewoonlijk denken we aan de veiligheid en kan je kamperen met een tent of busje op een stuk land van een boer,’ lacht Jan Sanstra van Sportshop Domburg. Op zondag schakelt de wind een versnelling hoger met een beetje windswell als resultaat. Niet voldoende voor een geldige wedstrijd maar wel net genoeg voor een expression session. De Benelux top is aanwezig al blijft het voor de echte kleppers wachten op betere golven. Subtoppers Pascal Van der Mast en Mathias Vanoverbeke halen het meest uit de golven en strijden elk voor hun land in een ultieme finale tegen elkaar. Nederland zet met Pascal het thuisvoordeel om in een overwinning.

 


De wedstrijd was de eerste manche van de pas opgerichte Belgian Pro Tour, een nieuw klassement naast het BK. De vier shortboard wedstrijden van de tour gaan door in Nederland, Frankrijk en België. Er volgen dus nog drie kansen om het prijzengeld te verdelen. Het inschrijvingsgeld van de O’Neill Northsea Battle is door de kleine golven verlaagd en alle deelnemers keerden voor een prikje met een volle maag, een geleste dorst en een T-shirt naar huis. Iedereen bevestigde volmondig dat het gezellig was. Op naar volgend jaar, even gezellig en met grotere golven!

 

Resultaten Northsea Battle:

 

SUP CONTEST
1. MATHIAS VANOVERBEKE
2. JORDY DEFRAYE
3. SVEN FRANSEN
1. DELPHINE VANOVERBEKE

————————————–

WINCH CONTEST
1. JORDY DEFRAYE
2. AXEL VERMEULEN
3. PIETER VAN DIEVOORT
1. JULIE LAUWERS

————————————–

EXPRESSION SESSIONS 
* LANGSTE GOLF: ERIK RINGELBERG
* BESTE GOLF: JELLE DE ROODE
* BEST MOVE: PASCAL VAN DER MAST (ROUDHOUSE CUTBACK)
* AIR: OLLIE MANNAERTS
* BEST GIRL: DOMINGA VALDES

————————————–
BELGIE – NEDERLAND FINAL
1. PASCAL VAN DER MAST (NL)
2. MATHIAS VANOVERBEKE (BE)

 

 

       Delen

 


6 surf magazine – Abonnee worden?


 van