09-03-2017 - Surfen, Nieuws

O’Neill Shape Off deel 3

Deze winter brengt O’Neill, in samenwerking met Surfweer, de O’Neill Shape Off naar de Noordzee. Afgelopen jaar konden alle Nederlanders en Belgen met shape aspiraties een foto van zichzelf met een zelfgemaakt board op sturen. Uit alle inzendingen werden er 16 deelnemers gekozen die van O’Neill een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars kregen.

Op social media waren al glimpen te zien van de deelnemers en de vorderingen van hun boards. Aan ons de eer om de verhalen achter de boards aan jullie te vertellen. In deel 2 konden jullie lezen over Matthijs & Bart. Dit keer het verhaal van Milan, Alexander & Anne en Anna.


Milan Bijl

Milan5

“Ik ben ruim 15 jaar geleden begonnen met surfen in Camperduin. Vanaf het begin wilde ik al alles weten over wat verschillende shapes doen in het water en zo veel mogelijk boards proberen. Omdat ik steeds meer een eigen idee kreeg over wat een board moet zijn en doen ben ik zelf gaan shapen. Ik maak custom boards waarbij de manier waarop jij wilt surfen centraal staat. Dit zijn vaak asymmetrische boards omdat je frontside veel preciezer druk uit kan oefenen dan backside. Door aanpassingen in de fin placement, rails en rocker kan je zo alles uit een golf halen.

Het board dat ik voor O’Neill maak is geïnspireerd op de boards uit de tijd waarin Jack O’Neill het wetsuit uitvond. In die tijd zijn er veel nieuwe visies op board design ontwikkeld. Kijk naar George Greenough hij heeft de Edgeboard afgeleid van het hull boot design en studies naar hydrodynamica. Bob Simmons zette in plaats van een grote single fin twee finnen onder z’n board en vond zo de iconische Simmons boards uit. Carl Ekstrom was de eerste die asymmetrische boards op de markt bracht.

Ongelofelijk eigenlijk hoeveel er toen al bedacht is. Wat ik maak is een tribute aan die elementen met invloeden van nu. Ik surf graag stringerloze boards en ik gebruik carbon voor de stevigheid. Daarnaast ben ik ook nog bezig met iets speciaals voor de finnen, maar wat precies is nog niet zeker.


Alexander Schuit

Alexander Schuit o'neill shape offAlexander Schuit uit Rotterdam is 37 jaar oud. Sinds twee jaar maakt hij surfboards in de onderhoudswerkplaats van vriend Eric de Vogel. Waar het shapen voorheen voornamelijk hobbyen was, staat er sinds de zomer in de werkplaats een heuse shape- en glassruimte. Onder de naam HillBilly Surfboards shaped Alexander er lustig op los en niet alleen meer voor zichzelf, maar tegenwoordig ook voor anderen. Ook Eric heeft het virus nu te pakken en maakt zelfs blanks uit EPS en cederhouten stringers.

“Ik ben begonnen met shapen omdat ik graag een Mini Simmons wilde hebben. Maar in geen enkel lokale shop kon ik er een vinden. Toen had ik de keuze: er een laten maken of de stoute schoenen aantrekken en het zelf doen! Zo gezegd zo gedaan en 3 maanden later ging ik met mijn eerste backyardbuild het water in een 5’6x23x3 Mini Simmons met idioot veel volume. Dit proces vond ik zo geweldig dat ik een maand of 3 later al aan de tweede begon. Op deze manier is het balletje gaan rollen, en nu ben ik vaker wel dan niet aan 3 projecten tegelijk bezig!”

“Over het board dat ik maak voor de O’Neill Shape Off kan ik kort zijn: een classic singlefin shape met classy glassing, dubbele stringer en een Bonzer engine in the back!”

“Bij deze nog een woord van dank aan O’Neill Europe voor het mogelijk maken van deze Shape Off!”

Alexander schuit o'neill shape of surfen 1


Anna Oosterling & Anne Dijkstra

anne anna o'neill shape off shapewedstrijd

Dit is niet het gebruikelijke verhaal van de shaper en zijn liefde voor het shapen. Anna en Anne zijn een slag apart. Niet alleen doen ze samen mee aan de wedstrijd, ze doen mee op uitnodiging van O’Neill.

“We kregen beide een berichtje: ‘Zou jij het niet tof vinden om een board te shapen? Er hebben zich niet echt vrouwen aangemeld’. Wat?! Dachten wij. We belde elkaar op, een idee was geboren en voordat we het wisten zaten we tijdens de kick-off aan tafel met 15 mannen.”

“Anna en Anne. De shaper en de visual artist. En we maakte het onszelf direct al niet makkelijk. In de eerste brainstormsessies stelde we onszelf vragen als: ‘maar wat heb je als vrouw dan echt nodig’, ‘wat zijn eigenlijk de verschillen tussen vrouw en man in de surfsport?’ en ‘hoe vertaalt die behoefte zich in een specifieke shape’? Om ons vervolgens te verliezen in: ‘maar het moet ook een statement zijn, dat we beter met onze planeet om moeten gaan’ en ‘hoe kunnen we die vertalen naar eye-opening artwork?’.”

“Kortom. Work to be done! En wat het precies gaat worden, dat gaan jullie zien tijdens het shape-off event op 13 mei. ;)”

Waar sommige shapers gewoonweg het tofste board willen maken gaan de dames dus een stap verder. De verschillen tussen man en vrouw in de surfsport tot uiting brengen in de shape. Artwork waar Andy Warhol trots op zou zijn. Een board wat mensen aanzet tot denken over de manier waarop de planeet behandeld zou moeten worden. Het zijn kwesties waar Nobelprijzen voor worden weggeven, Anna en Anne doen het voor de O’Neill Shape Off.

[ hana-code-insert ] 'Anna en Anne ONeill shape off' is not found


Blijf de 6 website in de gaten houden voor de verhalen van de andere shapers.

Uiteindelijk zullen alle boards, tijdens het Shape Off evenement op 13 mei bij The Spot in Zandvoort, tentoon worden gesteld. Uit alle boards zal een winnaar worden gekozen. De bezoekers kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriet en samen met de online stemmen zal hieruit de winnaar worden gekozen. De winnaar gaat samen met een vriend of vriendin op reis naar Zuid-Frankrijk samen met een van de O’Neill teamriders.

Meer informatie over het evenement vind je hier.

 van