16-03-2017 - Surfen, Nieuws

O’Neill Shape Off deel 4

Deze winter brengt O’Neill, in samenwerking met Surfweer, de O’Neill Shape Off naar de Noordzee. Afgelopen jaar konden alle Nederlanders en Belgen met shape aspiraties een foto van zichzelf met een zelfgemaakt board op sturen. Uit alle inzendingen werden er 16 deelnemers gekozen die van O’Neill een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars kregen.

Op social media waren al glimpen te zien van de deelnemers en de vorderingen van hun boards. Aan ons de eer om de verhalen achter de boards aan jullie te vertellen. In deel 3 konden jullie lezen over Milan, Alexander & Anne en Anna. Dit keer het verhaal van Koen & Steve.


Koen Knevel

Voor Koen Knevel uit Amsterdam was de Shape Off niet alleen een shape wedstrijd, maar ook de start van wat kan uitgroeien tot iets heel moois voor alle Amsterdamse surfers.

“Naast het shapen van mijn eerste board is de O’Neill Shape Off voor mij en mijn collega’s aanleiding geweest om onder ons kantoor op de Witte de With Straat in Amsterdam-West onze kelder om te bouwen tot shape room. Op de Witte de With straat in Amsterdam-West delen Stefan Althenburger, William Griffioen en ik een gezamenlijke studio ruimte. Vanuit deze prachtige studio werken we als grafisch ontwerpers en filmproducent.”

“Omdat we naast dit werk alle drie surfers zijn en graag met onze handen werken ontstond het idee voor een shape room al ruim een jaar geleden. De Shape Off was het zetje in de rug dat we nodig hadden om ons idee te realiseren.”

koen knevel o'neill shape off

“Omdat iedere surfer minimaal 1x in zijn leven zijn eigen board wil shapen en surfers uit Amsterdam vaak niet beschikken over genoeg ruimte, hebben we het idee om onze shape room te delen met enthousiaste vrienden, surfers en shapers onder de naam: Shape Kelder Amsterdam. Hoe dit idee er praktisch uit moet gaan zien weten we nog niet helemaal, maar delen is het nieuwe hebben. Daarom willen wij ons steentje bij dragen en onze shape room open stellen voor enthousiaste surfers en shapers die gebruik willen maken van onze ruimte.
We hebben ook een tuinhuis die we deze zomer gaan omtoveren tot shape room om te glassen en/of shapen.”

“Na een maand klussen aan de Shape Kelder kan het shapen van mijn board voor de O’Neill Shape Off beginnen. Het wordt een finless board, ik heb stringers gezaagd uit notenhout. In het weekend ga ik de stringers in de blank lijmen en dan kan het shapen echt beginnen.”


Steve Grossen
Steve gallen o'neill shape off

Steve Grossen uit Antwerpen werd in 1998 besmet met het surfvirus. Vaak alleen, de surfhype was toen nog niet begonnen, trok hij in het diepst van de winter naar Blankenbergen om er de windchop te trotseren. Ondertussen is hij ook al 10 jaar aan het kitesurfen, weliswaar nog steeds op een surfboard zonder straps, om zijn tijd in het water te maximaliseren.

Veel keuzes die Steve neemt in zijn leven staan in het teken van de deining en de wind. Zijn nachtwerk, laat hem veel ruimte om overdag op het strand te staan. Alle vakantiedagen worden gespendeerd aan de Oceaan, tot lichte frustratie van zijn vrouw, die ook wel eens de bergen wil zien. Ze weet waar ze aan begon, zegt hij dan. Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko, Lanzarote, Engeland, zelfs in de Middellandse Zee in Spanje, Sicilië, Sardinië en Griekenland werd er gesurft.

Het shapen kwam er 8 jaar geleden bij vanuit de drang om boards te surfen die wat minder conventioneel zijn. Hij merkte dat hij een aantal jaar had verloren door halsstarrig in de Noordzee op een shortboard, een ‘tandenstoker’, te willen surfen. Een take-off, een drop en een bocht, hij was ook geen 18 meer. Dat de veelal platte, krachteloze golven van onze contreien wat meer volume en peddel snelheid behoeven, was een motivatie om op zoek te gaan naar wat anders. Helaas was dit niet altijd voor handen en duur. Steve begon zich te verdiepen in het technische aspect van surfplanken en contacteerde een lokale shaper, Fre van Arrowhead surfboards. Tijdens de jaren 90 voorzag Fre, toen de massaproducten nog niet werden ingevoerd, de Belgische surfgemeenschap van surfboards. Toen Fre er mee stopte vanwege de te kleine markt en te dure producten vroeg Steve of hij zijn laatste blanks kon overkopen. Polyurethaan blanks zijn schaars in de lage landen en transportkosten lopen snel op.”

Steve gallen o'neill shape off 2

De template van de eerste plank was een Al Merrick Fishcuit replica. Geen concaves, een vlakke bottom, te scherpe rails, de afwerking kon als ‘punk’ worden omschreven. Maar een surftrip naar Marokko bewees dat deze plank heerlijk surfte: de vlakke bottom en het volume maakte er een ‘wavecatchingmachine’ van. Meer tijd met de voeten op de plank in plaats van zittend was de sleutel: zijn techniek evolueerde opnieuw.

Dit was de start van een passie: planken maken die hij wil en kan surfen in de condities die ter beschikking staan: singlefins, fishes, mini simmons, hybride shortboards. De nadruk ligt op volume, peddelbaarheid, lage rocker, maar toch manoeuvreerbaar op de Noordzee golven. Aangezien hij ook kitesurft, werden er ondertussen ook een aantal kite surfboards gemaakt vanuit afgedankte golfsurfplanken.
Met de nadruk op, ‘als het maar surft’, maakt Steve planken voor zichzelf en zijn makkers, planken waar zij plezier op beleven. “Daar draait het om: GLIDE MAGIC!”

De plank die Steve gaat maken voor de O’Neill Shape Off is een 6’6” geïnspireerd op de Scorpion van de legendarische shaper Donald Takayama. Omdat vrienden centraal staan voor Steve, gaat hij een collaboratie aan met de Antwerpse streetartist FRED. Het artwork op het surfboard werd met een aantal vrienden, tijdens een lange feestelijke nacht, afgewerkt.

Steve gallen o'neill shape off 3


Blijf de 6 website in de gaten houden voor de verhalen van de andere shapers.

Uiteindelijk zullen alle boards, tijdens het Shape Off evenement op 13 mei bij The Spot in Zandvoort, tentoon worden gesteld. Uit alle boards zal een winnaar worden gekozen. De bezoekers kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriet en samen met de online stemmen zal hieruit de winnaar worden gekozen. De winnaar gaat samen met een vriend of vriendin op reis naar Zuid-Frankrijk samen met een van de O’Neill teamriders.

Meer informatie over het evenement vind je hier.

 van